Adultii au de obicei rolul de a ajuta si de a incuraja copiii. De a-i ingriji, de a le explica diverse lucruri, de a-i indruma sa deprinda un comportament corect, de a incuraja lucrurile bune pe care copiii le fac, dar mai ales de a-i proteja. Exista din pacate parinti care considera ca bataia reprezinta o metoda de educatie. Ce spun statisticile si studiile, dar si ce informatii ofera psihologul cu privire la impactul pe care il are abuzul fizic asupra unui copil vei afla aici.
Bataia nu este rupta din rai. Studiile dovedesc
De ce lovesc adultii copiii? Fie ca este vorba despre o palma la fund sau de o bataie cu cureaua, scopul este acelasi: sa corecteze sau sa pedepseasca comportamentul copilului cauzandu-i durere fizica. In termeni de modificare a comportamentului copilului pe termen scurt, pedeapsa fizica pare, din punctul lor de vedere, cea mai eficienta. Dar raman intrebari cu privire la efectele pe termen lung:
– Care sunt consecintele pe termen lung ale pedepselor fizice cu privire la comportamentul copilului?
– Care sunt consecintele pe termen si mai lung ale pedepselor fizice in termeni de dezvoltare a abilitatilor copilului?
– Este pedeapsa fizica asociata cu un stil de parenting mai puternic sau mai slab?
Copiii loviti frecvent si grav sunt expusi unui risc ridicat de probleme cu sanatatea mintala, care variaza de la anxietate si depresie la abuz de alcool si droguri, conform unelor studii de cercetare. Copiii ai caror parinti ii lovesc regulat pot sa dezvolte de asemenea o relatie distanta parinte-copil ulterior. De asemenea, exista dovezi clare ale unei incidente crescute de agresivitate in randul copiilor loviti regulat. O meta-analiza din 2002 ce cuprinde 27 studii in diverse perioade de timp, state si varste a descoperit o asociere persistenta: copiii care sunt loviti regulat au sanse mai mari sa fie agresivi, atat in copilarie, cat si la maturitate. Multi parinti isi lovesc copilul pentru a stopa un comportament nociv (de exemplu, impingerea unui alt copil, expunerea la un pericol etc.). Fiind destinatarul actiunii agresive, copilul poate invata sa asocieze violenta cu puterea sau cu obtinerea a ceea ce iti doresti. Intr-adevar, o mare parte din comportamentul agresiv atribuit copiilor care au fost loviti tinde sa corespunda interactiunilor in care violenta a fost folosita pentru a exercita puterea asupra altei persoane – bullying, abuz al partenerului etc. De subliniat ca studiile urmatoare se concentreaza pe pedepse regulate si/sau grave fizice in termeni de asociere cu comportamentul copilului.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Lecția pe care o va învăța zodia ta ca să îți aducă beneficii întreaga lună
Evenimente astrologice DECEMBRIE 2024. Ce ne aduce finalul de an cu două Luni noi și un solstițiu?