Cum sa dezactivezi “butoanele”
Care sunt emotiile care genereaza tipatul? Scrieti-le intr-un jurnal, apoi analizeaza ce anume sta in spatele lor. De multe ori, sursa problemei este propria copilarie, de la etichetele primite de la parinti: “Copilul meu plange din orice! Parca ar fi un bebelus!” si exemplele pot continua. Acestea au contribuit la acumularea frustrarilor si la aparitia tiparelor decomportament, bazate pe emotii negative. Dupa ce ai identificat sursa problemei, incearca sa schimbi tactica. In loc de “Copilul meu plange din orice” reformuleaza “Copilul meu trece prin momente dificile si are nevoie de ajutorul meu!”.
Da-ti timp
Exista o scurta perioada de timp intre fiecare actiune si reactiune. Este mica pentru ca reactionam rapid insa, putem invata sa extindem acea perioada, astfel incat sa avem o fereastra care sa ne permita sa alegem modul in care actionam. Iata ce ai de facut in acea perioada astfel incat sa iti poti calma creierul si corpul.
- Repeta-ti mantra: “Nu e o situatie de urgenta. Suntem in regula!”
- Fa ceva fizic: alearga pe loc, fa flotari, danseaza.
- Daca simti nevoia sa tipi, fa ca trenul – la propriu – “tu-tuuu”, acoperindu-ti gura cu mainile. E mai putin periculos sa arati amuzant decat infricosator.
- Deseneaza sau scrie intr-un jurnal.
Daca, indiferent ce ai face, tot mai ai momente cand tipi adu-ti aminte ca ESTI OM! Cere-ti scuze pentru comportamentul pe care l-ai avut, discutati impreuna cand sunteti calmi amandoi si mergeti mai departe.
Tu ce faci ca sa nu mai tipi?
Sursa: creativechild.com
Foto: pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta