Cum gestionezi gelozia pe fratele mai mic - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum gestionezi gelozia pe fratele mai mic

Atunci cand se naste bebelusul, este important ca si copilul mai mare sa primeasca un cadou. Incercati sa alegeti ceva ce el isi doreste de mult timp, si faceti in asa fel incat copilul sa perceapa cadoul ca fiind din partea parintilor, dar si din partea noului fratior. Este important ca tata sa-i acorde atentie copilului mai mare, dar asigurati-va ca nu cadeti in extrema in care nou-nascutul sta cu mamica,  iar cel mare cu tata.

Fratiorul sau surioara mai mare trebuie incurajat sau incurajata sa atinga bebelusul, chiar daca acest lucru poate parea infricosator pentru parinti. Atingerea, apropierea fizica, este o buna metoda de cunoastere si de descoperire a afectiunii reciproce. Chiar daca veti fi nevoiti sa acordati mai multa atentie reactiilor copiilor, este important ca cel mai maricel sa nu fie bruscat sau indepartat de fratiorul mic pe motiv ca il poate rani din greseala.

Nu in ultimul rand, trebuie sa-i explicati primului copil de ce mezinul are nevoie de atentie si cum a beneficiat el de aceasta cand a fost bebelus. Rasfoiti impreuna albume, povestiti despre peripetiile primului an de viata pentru ca doar asa copilul ca putea intelege ce se intampla. Ca parinti trebuie sa fiti intelegatori pentru ca toti copiii au nevoie de timp pentru a depasi comportamentul care tradeaza starea de tensiune, stare care poate duce la furie sau agresivitate.

Amintiti-va ca manifestarile de tandrete, dar si rutina zilnica, de care copilul se bucura inainte de venirea acasa a bebelusului, ii dau acestuia certitudinea ca este iubit si protejat, chiar daca a mai aparut un alt copilas in familie. Astfel veti reusi sa depasiti situatiile tensionate si sa-l faceti pe cel mic sa depaseasca perioada frustrarilor datorata geloziei pe fratele mai mic.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/02/2014