Cresterea copiilor este una din cele mai grele meserii din lume.Un copil are nevoie sa fie iubit permanent. Iar cresterea copiilor implica combinatia abila dintre iubire si fermitate ca sa poti avea sanse de reusita si sa nu iti degenerezi relatia cu copilul in una vesnic conflictuala in care te intrebi fie “unde am gresit?” fie “de ce copilul meu este asa de dificil sau incapatanat sau recalcitrant?”.
Toti copiii se nasc egali si toti au nevoie de iubire ca sa supravietuiasca si evolueze. Copilul care nu se simte suficient de iubit de catre parintii sai (chiar daca acestia considera ca isi iubesc copilul pana la cer si inapoi de mult) dezvolta diferite forme de modificare de comportament; devine agresiv sau interiorizat, agitat sau violent, tacut sau frustrat. Exista nesfarsite forme pe care le poate imbraca perceptia unui copil ca nu e suficient de iubit, ingrijit, in siguranta sau in centrul atentiei parintilor sai. Din pacate, nu mereu stii imediat cum percepe copilul tau ca este iubit. Da, si asta se invata!
Pentru unii iubirea inseamna atingere, mangaiere, imbratisare in timp ce pentru altii iubirea rimeaza cu timpul petrecut impreuna.
Altii se simt iubiti cu adevarat atunci cand parintii le daruiesc atentii mici sau mari, iar alti copii apreciaza mai mult serviciile pe care parintii ii fac pentru ei, ca semn de iubire.
Insa pentru majoritatea copiilor, mai ales in primii ani de viata, iubirea inseamna siguranta si a avea grija de ei. Siguranta le-o oferim prin educatie dublata de iubire, fermitate combinata cu blandete si mai ales prin propriul nostru echilibru uman.
Citeste si: Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor
Iata 22 de moduri prin care poti arata copilului tau ca ii porti de grija, ca esti acolo pentru el sa ii oferi un mediu stabil si sigur, deci ca il iubesti timp in care il modelezi pentru adultul integru care va deveni.
1. Pronunta foarte des cuvantul “iubire”.
2. Ai grija sa nu critici in timp ce educi; spune-i doar care este calea cea buna.
3. Daca ii retragi atentia, nu ii retrage si iubirea.
4. Invata-l principiile lui “de ce”, nu doar ale lui ce trebuie sa faca si ce nu.
5. Impune-i masurile de disciplinare cu iubire, mai ales daca esti manios.
6. Nu uita ca, adesea, copiii reflecta ce au fost sau nu au fost invatati. Ei trebuie sa fie mai degraba invatati nu pedepsiti.
7. Invata-l pe copil sa se increada in adevar, lasandu-l sa se bucure de voi ca simbol al adevarului si al cuiva care il iubeste tocmai spunandu-i adevarul intotdeauna.
8. Fii rabdator, nu doar tolerant.
9. Intreaba-l ce le trebuie de la voi ca parinti si faceti tot posibilul sa le satisfaceti aceste cerinte in limita permisa, explicandu-i de ce anumite dorinte sau nevoi ale sale nu pot fi acum indeplinite.
10. Cand esti stresat si nu ii poti sta la dispozitie, ajuta-l sa inteleaga ca starea ta se refera la propria ta viata si nu la ei si afirmati-va iubirea pentru ei.
11. Nu uita ca, adesea, copiii au cel mai mult nevoie de iubire, tocmai cand o merita cel mai putin.
12. Asculta-l, asculta-l mult. Fereste-te sa il intrerupi. Intreruperea genereaza rana de respingere.
13. Ajuta-l sa invete sentimentul regretului, nu doar sa spuna mecanic “imi pare rau”.
14. Cere-ti iertare atunci cand faci o greseala sau cand faci ceva ce regreti.
15. Invata-l despre valori, principii si etica pe care le poate aplica in alegerile si deciziile pe care le face.
16. Nu iti bate joc niciodata de el, nu nu il face sa ii fie rusine, nu il invinovati. Ce nu iti place la el nu este “vina” lui. Este un indiciu a ce anume ii trebuie sau a ce are nevoie sa invete sau de ce anume trebuie sa se dezvete.
17. Spune-i cat de mult iti place sa fii impreuna cu el. Daca nu e asa, nu spune vorbele acestea fals ci analizeaza-te ce anume te influenteaza sa nu simti aceasta bucurie apoi cauta o cale sa schimbi situatia pornind de la insasi fiinta ta.
18. Asteapta de la el ce este mai bun si sprijina-l in acest sens; nu astepta si nu ii cere perfectiunea. Stabileste standarde bazate pe capacitatea lui, nu pe nevoile tale care adesea sunt nerealiste.
19. Evita sa il compari cu oricine altcineva; in schimb, ajuta-l sa isi dezvolte propriul eu si propriul mod de a fi.
20. Nu uita ca el va respecta tot ce ii spui doar daca te respecta pentru cine esti.
21. Invata-l sa impartaseasca cu altii dar nu il obliga sa imparta cu ceilalti. Daca simt suficienta iubire in viata lor, vor fi capabili sa imparta. Daca nu pot darui sau comunica, inseamna ca au nevoie sa simta mai multa iubire.
22. Strange-l in brate si atinge-l cat mai mult cand este mic. Imbratiseaza-l si atinge-l cat poti de des cand incepe sa creasca. Fereste-te de comenzi de genul “Hai, vino sa imi dai un pupi sau sa ma imbratisezi” in schimb spune “Mi-ar fi tare drag sa ma strangi in brate. Tu nu ai vrea sa te iau in brate?”. Astfel tii cont de nevoia copilului nu de nevoia adultului.
Click aici pentru alte 22 de moduri prin care poti sa iti educi si iubesti copilul in acelasi timp.
Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?