Copilul nu e interesat de carti? Iata cum sa cresti un cititor inrait! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copilul nu e interesat de carti? Iata cum sa cresti un cititor inrait!

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Copilul nu e interesat de carti? Iata cum sa cresti un cititor inrait!
nu e interesat de carti
Credit foto: Imagine de StockSnap de la Pixabay

In timp ce unii copii imbratiseaza cititul cu drag si curiozitate inca de la varste fragede, altii dau mai greu de gustul lecturii. Acestia din urma fie se plictisesc la scurt timp dupa ce au inceput cartile daruite de cei dragi, fie, pur si simplu, par sa nu aiba de gand sa deschida vreunul dintre volumele din biblioteca familiei. 

Cu toate ca si tu ai incercat, pana acum tot felul de lucruri prin care sa-ti motivezi micutul sa se apropie de lectura, el continua sa faca parte din cea de-a doua categorie: nu termina niciuna dintre cartile pe care i le cumperi sau pe care le primeste de la alti membri din familie, casca ori de cate ori da pagina si, uneori, apeleaza la unele trucuri prin care sa te pacaleasca, doar pentru a se putea intoarce mai repede la activitatile care ii fac placere.

Adevarul este ca, mai ales in primii ani ai copilariei, ai un rol esential in medierea relatiei dintre micutul tau si lectura. Tu, ca parinte, esti persoana principala care ii poate ghida pasii catre universul cartilor. Daca simti ca, oricat de mult ai incercat sa faci acest lucru pana acum, eforturile tale tot nu au dat roade, iti sugeram sa te gandesti daca nu cumva ai avut o abordare nu tocmai pe placul copilului tau. De pilda, poate ca i-ai cumparat carti de nenumarate ori, insa niciodata nu te-ai gandit, de fapt, daca il va interesa subiectul lor sau daca acestea au un stil potrivit varstei lui si nivelului sau de intelegere. In astfel de cazuri, este foarte posibil ca micutul tau sa simta ca i se impun anumite carti si ca alegerile si preferintele sale nu prea conteaza.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

In schimb, daca vei tine cont de sfaturile din acest articol, vei putea observa cum copilul tau incepe sa faca pasi mici, dar siguri in directia lecturii:


Daruieste-i carti din sferele sale de interes 

Un copil va fi starnit de o carte in momentul in care va simti ca aceasta  raspunde intrebarilor si curiozitatilor sale, cand se afla in sfera lui de interes – iata unul dintre cele mai importante lucruri pe care este indicat sa le ai in vedere in misiunea copilul si lectura

Chiar daca pe tine te fascinau in copilarie volumele pe care i le daruiesti acum, nu este obligatoriu ca si lui sa ii placa, mai ales ca gusturile si interesele se schimba de la o generatie la alta. Acesta poate fi unul dintre motivele principale pentru care a refuzat sa citeasca acele carti pe care le-ai cumparat cu toata convingerea ca il vor atrage si pe el.

Bineinteles ca este indicat sa ii recomanzi lecturile pe care le consideri potrivite varstei lui si care ti-au placut si tie candva. Atentie, insa: recomandare este cuvantul-cheie, nu obligatie. Povesteste-i despre lecturile pe care le aveai in copilarie si, astfel, din reactiile sale, poti descoperi daca subiectul ii starneste curiozitatea. Tine intotdeauna cont de pasiunile si de sferele de interes ale micutului tau. De pilda, daca observi ca este atras de tehnologie, puteti gasi impreuna carti din acest domeniu. Intreaba-l deschis care sunt lucrurile pe care i-ar placea sa le descopere sau sa le aprofundeze si daruieste-i carti care merg in directia aceasta.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Mergeti impreuna in librarii si biblioteci

O alta metoda prin care il poti introduce pe copilul tau in universul lecturii (la propriu!) sunt vizitele in librarii si biblioteci. Chiar daca mergeti impreuna, iti recomandam sa il lasi pe cel mic sa exploreze singur rafturile, volumele expuse, sa atinga cartile, sa le rasfoiasca. In acest timp, ramai in spatele sau, fiind pregatit sa-i raspunzi oricand eventualelor intrebari, si urmareste care sunt cartile care ii atrag atentia si asupra carora sta mai mult.

In zilele noastre, cartile pentru copii ocupa un loc din ce in ce mai important in domeniul literaturii, iar portofoliile multor edituri din tara noastra includ numeroase volume din aceasta categorie. Prin urmare, atat in biblioteci, cat si in librarii, zona dedicata celor mici devine tot mai larga si cu optiuni care de care mai atractive. Astfel, este imposibil ca micutul tau sa nu gaseasca cel putin o carte care sa il faca sa simta ca e scrisa special pentru el.

Transforma vizitele in librarii in micul vostru ritual: de pilda, dedica timp acestei activitati intr-o dupa-amiaza de weekend. Atunci cand se intampla sa se iveasca altceva in programul vostru, puteti arunca impreuna o privire la cartile dintr-o librarie online mare, precum Libris. 


Creeaza un mic ritual de lectura 

Asa cum vizitarea bibliotecilor si a librariilor se poate transforma, usor-usor, in una dintre activitatile preferate ale celui mic, asa si crearea unui ritual de lectura, in care sa-l insotesti de fiecare data, ii poate starni pofta de carti. Stabiliti impreuna un moment al zilei in care sa stati impreuna si sa savurati o carte: poate fi seara, inainte de culcare, sau poate fi intr-o zi de weekend, in care puteti citi in aer liber, dupa o runda de joaca. 

Tine cont de faptul ca nu conteaza doar locul in care se desfasoara micul vostru ritual de lectura, ci si atmosfera pe care reusesti sa o creezi in jurul lui. De exemplu, daca sunteti de acord ca seara este cea mai buna ocazie de a pasi in lumea literaturii, ar fi o idee buna sa incerci sa transformi camera micutului tau intr-un loc propice acestei activitati: aprinde lampa lui preferata cu Superman, adu in pat perne cat mai confortabile – in cazul in care patul este locul in care copilul tau vrea sa citeasca. Asigura-te ca atmosfera este cat mai relaxata si prietenoasa, astfel incat coechipierul tau de lectura sa se simta cat mai in largul lui – acest lucru ii poate starni, incetul cu incetul, dragul de carti. In plus, se va bucura de unele dintre cele mai frumoase clipe petrecute alaturi de tine!

Dupa cum ai descoperit, este foarte important sa-i fii alaturi copilului tau in calatoria catre universul literaturii. Ghideaza-i intotdeauna pasii, fara a-i impune, insa, o anumita directie. Acorda atentie preferintelor, intereselor si dorintelor sale, creeaza mici ritualuri de lectura in care sa-l insotesti si, usor-usor, cel mic va ajunge sa te intrebe: „Astazi ce citim?”

Imagine de StockSnap de la Pixabay

Data articol: 31/03/2021