Cum să îmbunătăţeşti comunicarea cu copilul tău - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum să îmbunătăţeşti comunicarea cu copilul tău

#6: Poartă discuţiile pe teritoriul lui

De fiecare dată când vrei să vorbeşti cu copilul tău, poartă discuţiile într-o zonă în care el se simte confortabil. Du-te tu pe teritoriul lui şi astfel copilul va fi mai relaxat şi mai deschis.

#7: Evită întrebările generale

Întrebările de genul “Ce-ai mai făcut azi?” nu sunt prea stimulatoare. Pune întrebări mai specifice: “Ce poveşti v-a spus învăţătoarea azi?”, “Ce v-aţi jucat azi la ora de sport?”, “Ce ai făcut în pauza mare?” etc. Pe lâgnă faptul că pari mai ancorat în realitate, îi demontrezi copilului că îţi pasă şi că ai întrebări concrete. În plus, este mai simplu pentru ei să răspundă unor întrebări concrete, decât să se gândească ce răspuns ar trebui să-ţi dea pentru a te satisface.

#8: Nu pune întrebări pentru răspunsuri scurte

Ca să obişnuieşti copilul să vorbească, evită întrebările care presupun răspunsuri scurte. În loc de “Ţi-a plăcut cartea X?” să-l întrebi “Cum ţi-ar fi plăcut să se fi terminat cartea X?”. În loc de “Te simţi bine ?/ Te-a suparat Y?”, “Cum te simţi? / Cum te-a afectat Y?”

#9: Găseşte momentul potrivit

Fiecare părinte îşi cunoaşte cel mai bine copilul. Sunt unii care sunt mai vorbăreţi dimineaţa, alţii la prânz, alţii seara. Găseşte momentul în care copilul tău este cel mai receptiv şi poartă discuţiile importante în acele momente ale zilei.

#10: Staţi unul lângă altul

Unii copii, în special băieţii, sunt mai receptivi dacă stai lângă ei şi nu faţă în faţă. În acest fel nu se vor simţi în inferioritate şi dominaţi. Cu adolescenţii aceasta este o bună metodă de a discuta. Puteţi vorbi în timp ce sunteţi pe canapea sau în maşină, în drum spre şcoală/magazin etc.

Te mai poate interesa si: Cum sa-ti faci copilul sa te asculte

#11: Instauraţi momentul “Toată familia împreună!”

Cu toţii suntem plecaţi care încotro cu serviciul, afacerile sau şcoala. Indiferent de meseria părinţilor şi vârsta copiilor, trebuie să existe o dată fixă în calndar (cu cât mai des cu atât mai bine), în care membrii familiei să petreacă timpul împreună.

#12: Deconectaţi-vă

În foarte familii a fost instaurată această regulă şi pare că funcţionează. În fiecare seară, timp de două ore (segmentul orar şi-l alege fiecare familie în funcţie de program – 17:00-19:00; 18:00-20:00; 19:00-21:00) absolut fiecare membru al familiei renunţă la telefon mobil, calculator, televizor, laptop etc. În aceste două ore fie luaţi masa împreună, fie discutaţi, însă toată lumea trebuie să fie “prezentă” şi nu cu gândul în altă parte.

Fiecare familie este unică şi nu există soluţia magică, universal valabilă pentru toţi. Cheia este să descoperi ceea ce ţi se potriveşte ţie şi familiei tale. Însă nu uita că cel mai preţios cadou pe care îl poţi da copilului tău este prezenţa ta.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/02/2021