Relatia dintre parinti si copii nu este perfecta intotdeauna. Exista nenumarate cauze care stau in calea comunicarii dintre parinti si copii. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne straduim sa le inlaturam si sa fim alaturi de copiii nostri, sa-i sprijinim si sa-i facem sa ne asculte. Iar asta presupune, de multe ori, sa fim si noi insine in stare sa-i ascultam pe ei. Iata cateva sfaturi care vor ajuta la stabilirea unei bune relatii intre parinti si copii.
Parinti si copii – sfatul #1: Coboara la nivelul copilului tau pentru a te face ascultat!
Daca vorbesti asta nu inseamna ca cineva te si aude. Ca sa fii sigur ca recepteaza mesajul tau, ai grija sa te cobori la nivelul lui, atat fizic, cat si psihic. Incurajeaza contactul ochi in ochi, vorbeste calm, fara cuvinte pompoase sau termeni pe care nu-i cunoaste. Desigur, aceste tehnici trebuie aplicate doar in chestiuni serioase de genul “Te rog sa-mi spui unde mi-ai pus cheile!” sau “Stii ca nu este frumos sa-ti lovesti fratele!” si nu cand ii spui “Buna dimineata!” sau il intrebi “Ti-e foame?”. Foarte important! Comunicarea trebuie sa existe din ambele parti. Daca vrei sa fii ascultat de catre copilul tau, trebuie mai intai sa-l asculti tu. De fiecare data cand are o problema si ti-o impartaseste, trebuie sa lasi totul de-o parte si sa-l asculti, sa te uiti in ochii lui, sa incerci sa-l intelegi si sa-i explici toate nelamuririle. In acest fel ii creezi reflexul unei discutii civilizate, in fiecare ii intelege celuilalt sentimenele si isi spune punctul de vedere.
Te mai poate interesa si: 25 feluri in care sa vorbesti ca sa te asculte copilul
Parinti si copii – sfatul #2: Foloseste cuvinte pe intelesul lor!
Cum spuneam mai sus, este foarte important sa vorbesti in cuvinte pe care cei mici le inteleg. Altfel nu vei avea decat satisfactia ca ai reusit sa te dai mare in fata copilului tau. Dar ce folos? Daca n-a priceput nimic din ce i-ai spus, crezi ca va da fuga la Dex sa caute explicatiile? Cu siguranta NU! Iar cei mici vor fi cel mult amuzati de sunetul unor cuvinte lungi, pentru ei caraghioase, si in nici un caz nu le vor considera povete.
Chiar daca la un moment dat ti se va parea ca vorbesti cu cainele si nu cu copilul, cuvinte precum “Stai”, “Sezi”, “Stop” sau “Bravo” pot fi mult mai eficiente decat “Fii si tu responsabil si pune unde trebuie hainele murdare!”, “Nu mai fi sarcastic cu sora ta!”. “Responsabil”, “unde trebuie”, “sarcastic” s-ar putea sa fie niste termeni ciudati atat timp cat nu-i explici ce inseamna “sa fii responsabil” sau “sarcastic”; “Unde trebuie” poate fi o necunoscuta daca nu-i arati exact locul in care trebuie sa-si duca hainele murdare.
Foarte important! Cand ii trasezi copilului niste sarcini sau cand i-ai explicat unde a gresit, intreaba-l intotdeauna daca a inteles. Daca raspunsul ti se pare ezitant, roaga-l sa-ti explice ce a inteles. In functie de raspunsul lui vei sti daca este nevoie sau nu sa reiei indicatiile.
Parinti si copii – sfatul #3: Nu te lungi cu explicatiile!
Daca incepi sa le tii copiilor prelegeri ca la facultate, e clar ca o sa-i pierzi pe drum. Nu te lungi cu explicatiile, fii scurt si concis si spune exact ce vrei, fara alte “inflorituri”. Copilul sa va pierde in indicatii si nu va reusi sa extraga esenta lectiei primite.
Nu rata nici: Cum sa iti faci copilul sa te asculte fara sa tipi
Parinti si copii – sfatul #4: Nu tipa!
Ultimul, dar nu cel din urma sfat este “NU tipa!”. Daca pui in aplicare toate celelalte sfaturi dar le faci pe un ton ridicat, fii sigur ca n-ai sa reusesti nimic. Tipatul distruge si ultima cale de comunicare pe care vrei sa ai cu copilul tau. Cand tipi copiii nu aud nimic. Se asaza timid intr-un loc cu ochii eventual inlacrimati si vor capata frustrarea ca n-au facut nimic bine. Iar tabloul este asa: un copil nervos, un parinte nervos, nici o informatie n-a ajuns la urechile copilului. Deci, nimic nu s-a rezolvat.
Pentru a putea comunica bine cu copilul tau trebuie sa fii calm, sa-i vorbesti deschis, sa-i fi un model, sa-i arati ca detii controlul. Daca tipi, ii vei invata si pe ei sa tipe. Chiar daca acum sunt mici, gandeste-te cum vor fi in adolescenta, cand hormonii vor incepe sa-si faca de cap!
Te mai poate intresa si: Cum sa nu mai tipi la copii: Ghid practic pentru 6 zile
Imagine de Monsterkoi de la Pixabay
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici