Trăim vremuri în care copiii sunt supuși la presiuni din ce în ce mai mari. De la o vârstă fragedă, sunt obligați să dezvolte competențe academice complexe, să facă față unor cerințe educaționale dificile, chiar exagerate. Când îi ascultăm pe copiii din ziua de azi, ne minunăm adesea de limbajul lor și de cât de multe lucruri știu. Dar inteligența nu este de ajuns, pentru ca un copil să fie remarcat. Dacă nu are încredere în sine ori stima sa de sine este scăzută, copilul rămâne în umbră, indiferent de cunoștințele și abilitățile sale. De aceea, este esențial ca părinții să-l sprijine pentru a câștiga încredere în el însuși și pentru a dezvălui mai ușor celorlalți ce poate.
A construi încrederea copilului în sine nu este un lucru ușor. În primul rând, trebuie să avem capacitatea să identificăm motivele pentru care copiii sunt neîncrezători și au o stimă de sine scăzută, cauzele pentru care rămân în umbra celorlalți, deși competențele lor sunt egale sau mai mari ca ale acestora. În al doilea rând, trebuie să ne dezvoltăm noi înșine o atitudine constructivă, să eliminăm erori foarte dăunătoare precum critica, umilirea sau expunerea copilului. Nu în ultimul rând, trebuie să folosim metodele potrivite, printre care și un număr de afirmații-cheie, care îl ajută pe copil să-și dezvolte încrederea în sine.
Cum se dezvoltă încrederea în sine a copilului
Construirea încrederii în sine începe de timpuriu, încă din primul an de viață, atunci când copilul se simte în siguranță, iubit și acceptat. Pentru a-și dezvolta stima de sine și încrederea, un copil are nevoie atât de grijă, afecțiune și atenție pozitivă. Pe măsură ce copilul crește și poate face din ce în ce mai multe lucruri, se dezvoltă și încrederea în propriile sale capacități, dar numai atunci când copilul primește atenție din partea părinților și confirmarea că ceea ce face este valoros.
Zâmbetul, încurajările, lauda și susținerea copilului în inițiativele sale sunt esențiale pentru dezvoltarea sa. De fiecare dată când copilul încearcă ceva nou, realizează ceva sau dobândește noi cunoștințe, încrederea în forțele personale crește. Copilul se simte capabil și acceptat pentru ceea ce este, are curaj să acționeze și să se facă remarcat, se consideră competent, crede în el însuși și se simte mândru de sine. Rolul părinților în construirea încrederii în sine a copilului este fundamental.
Iată ce poate face un părinte pentru a crește încrederea copilului și stima de sine:
Învață-l pe copil să facă diferite lucruri. Orice acțiune pe care copilul reușește să o facă este o nouă treaptă în creșterea încrederii, de exemplu când face primii pași sau reușește să mănânce fără ajutorul cuiva. Pe măsură ce copilul crește, dați-i imbold spre a face lucruri noi, susțineți-l la început, apoi încurajați-i independența și confirmați-i meritele.
Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2xqSEN6
Orice acțiune pe care copilul reușește să o facă este o nouă treaptă în creșterea încrederii, de exemplu când face primii pași sau reușește să mănânce fără ajutorul cuiva. Pe măsură ce copilul crește, dați-i imbold spre a face lucruri noi, susțineți-l la început, apoi încurajați-i independența și confirmați-i meritele.
Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2xqSEN6