3 expresii care îi fac rău copilului tău! Sfaturile psihologului Lenke Iuhoș - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

3 expresii care îi fac rău copilului tău! Sfaturile psihologului Lenke Iuhoș

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 3 expresii care îi fac rău copilului tău! Sfaturile psihologului Lenke Iuhoș
expresii sa nu spui copilului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com- family-1237701_1920

Este un lucru foarte cunoscut faptul că, atunci când sunt copiii, băieții au nevoie de mai multă încredere și libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție. Modul de adresare și comportamentul față de ei se răsfrânge asupra dezvoltării lor comportamentale, iar prea multă libertate sau prea multă protecție destabilizează dezvoltarea lor armonioasă.

În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhoș, unii părinți sau chiar profesori folosesc de multe ori expresii negative sau needucative, care îi afectează pe copii în moduri foarte profunde, atât de profunde încât întreaga lor viață de adult va fi construită după acel tipar.

1. “Nu faci nimic cum trebuie!”

“Este una dintre cele mai puternice expresii adresate copiilor, deoarece va avea impresia întotdeauna că nu este demn de a face lucrurile corect, va avea mereu sentimente de vinovăție, va eșua adesea nu din lipsa de abilități, ci pentru că se teme ca i-ar ieși un lucru corect, iar inițiativa și creativitatea vor fi inhibate iremediabil. În educația alternativă, mai constructiv pentru copil este să folosim mai des expresii de genul Este absolut normal să mai greșești câteodată. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

2. “Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!”

Copilul trebuie învățat să-și cunoască emoțiile, să și le înțeleagă și să le poată gestiona în moduri sănătoase pentru el și pentru cei din jur. Când copiii au crize de nervi, aceștia nu sunt suficienți de maturi încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine, iar în loc să țipăm la ei și să escaladăm cearta, am putea să folosim mai des expresii  de genul “Este normal să ai emoții negative/rele, hai să vedem cum le putem transforma împreună în emoții pozitive/plăcute!”. Astfel, copiii vor învăța mai repede cum să le accepte și cum să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte integrantă din dezvoltarea lor”, explică psihologul.

3. “Nu te mai saturi, mereu vrei și vrei”

“Unii părinți sau chiar profesori le inhibă, poate de cele mai multe ori fără să conștientizeze, dorința copiilor de a-și dori mai mult de la ei și de la viață. Atunci când vor mai mult, de regulă li se reproșează că sunt egoiști, răi sau răsfățați, iar în timp copiii vor învăța mai degrabă să renunțe sau să se resemneze. Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate.

Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți, iar expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai. Atunci când integrăm mesaje pozitive, proactive în educația copiilor, în fapt îi încurajăm pe termen lungă să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, astfel încât să devină peste ani adulți cu o viață echilibrată și armonioasă”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Imagine de serrano1004 de la Pixabay

Data articol: 29/05/2019