Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din Statele Unite, aerul din camera poate fi mai poluat decat aerul de-afara, chiar si in orasele industrializate. Si cum cei mai multi oameni petrec peste 90 la suta din timpul lor in case, matematica nu arata prea bine. Riscul ca oamenii sa se imbolnaveasca din pricina aerului din propria casa este destul de mare.
Cum simti daca aerul din camera ta nu este in regula? Raspunde-ti la aceste intrebari: iti simti ochii, nasul sau gatul iritat, ai dureri de cap, ai ameteli, te simti obosit? Expunerea prelungita la surse de poluare poate avea efecte dramatice: boli respiratorii, boli cardiovasculare si chiar cancer.
De aceea este foarte important sa ai in casa aer curat. Iata care sunt principalele surse de poluare a aerului din camera ta.
Covor nou
Materialele din care sunt realizate covoarele pot emana compusi organici volatili.
Sfat: Cumpara un covor cu un continut scazut de compusi organici volatili, fara formaldehide si adezivi. Inainte de a tine covorul in casa, lasa-l cateva zile la aer. Dupa ce l-ai asezat, tine geamurile deschise doua-trei zile.
Cum sa faci odorizant NATURAL de camera cu bicarbonat de sodiu
Bec fluorescent spart
Daca sunt sparte, becurile fluorescente pot emana mercur. Covoarele nu pot fi curatate de mercur si aspiratoarele nu sunt indicate.
Sfat: Nu pune becuri fluorescente la veioze, lampe sau alte dispozitive ce pot fi daramate usor sau in case cu copii mici si femei gravide. Daca se sparge un bec fluorescent, deschide fereastra. Daca este pornit, inchide aerul conditionat. Aeriseste bine camera.
Electronice noi
Produsele realizate din clorura de polivinil pot emana ftalati (asociati numeroaselor anomalii ale aparatului reproducator). Plasticul, in general, poate emana eter de difenil polibromurat.
Sfat: Aeriseste bine, pana cand dispare mirosul de plastic. Aspira regulat pe langa televizoare, computere si imprimante.
Lipici si adezivi
Lipiciul si adezivii pot emana in aer copusi organici volatili (acetona, metil etil cetona) care pot irita ochii, dar pot afecta si sistemul nervos, precum si formaldehide.
Sfat: Opteaza pentru lipici pe baza de apa, care sa nu contina formaldehide. Lucreaza cu lipiciul si adezivii in spatii bine aerisite si nu sta prea apoape de lucrarea la care folosesti lipici sau adezivi.
Citeste continuarea: 1 2