Vezi cum ar trebui efectuata autoexaminarea sanilor! - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Vezi cum ar trebui efectuata autoexaminarea sanilor!

In fata oglinzii

a. Asaza-te in fata oglinzii, tinand bratele relaxate, pe langa corp. Priveste atent sanii, pentru a vedea daca au suferit o modificare, cum ar fi crapaturi, iritatii ori locuri in care pielea se descuameaza. Fii atenta la forma si culoarea lor, dar si la eventuale modificari ale directiei mameloanelor. Astfel, sanii nu trebuie sa prezinte umflaturi ori sa fie rosii! Daca sanii nu sunt egali, nu trebuie sa te alarmezi: e normal sa existe o diferenta intre sani in ceea ce priveste dimensiunea si forma lor.
b. Apoi, asaza mainile pe solduri si incordeaza putin muschii pieptului, in asa fel incat tesutul de sub sani sa fie ferm. Intoarce-te in oglinda spre dreapta si spre stanga, pentru a putea inspecta partile exterioare ale sanilor.
c. Tinand mainile pe solduri, trebuie sa te apleci putin in fata si sa aduci coatele si umerii inainte, pentru a incorda si mai tare musculatura pieptului. Astfel, priveste atent daca a aparut vreo schimbare in forma sanilor.
d. Ridica mainile deasupra capului si tine-le indoite dupa ceafa, apoi intoarce-te spre dreapta si spre stanga, in asa fel incat sa poti observa exteriorul sanilor. In clipa in care incepi palparea, una dintre maini trebuie sa fie tinuta deasupra capului. Apoi, cu cealalta mana, palpeaza sanul opus. Ajuta-te de primele trei degete pentru a explora complet sanul. Asadar, miscarea corecta pentru palpare este una circulara, cu varful degetelor, incepand de la mamelon pana la baza sanului. Trebuie sa stii ca mai poti palpa sanul utilizand o miscare de sus in jos, pe intreaga suprafata.
e. Controleaza daca exista scurgeri ale mamelonului! Procedura se realizeaza strangand si tragand fin mamelonul, precum si tesutul din jurul lui, intre degetul mare si aratator.

 

Autor: Alexandra Nedelcu

Credit foto: freedigitalphotos.net

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 29/11/2015