Top 10 descoperiri medicale din 2013 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Top 10 descoperiri medicale din 2013

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Top 10 descoperiri medicale din 2013

Ne apropiem de finalul anului, prilej de a trage linie si de a face statistici, topuri si bilanturi. Iata top 10 descoperiri medicale din 2013.

 

10. Detectarea precoce a maladiei Parkinson

Cercetatorii sunt convinsi ca boli neurodegenerative precum Parkinson si Alzheimer ar putea avea raspunsuri pozitive la tratament daca acesta s-ar incepe mai devreme. Asa s-au descoperit cativa biomarkeri care pot ajuta la detectarea precoce a bolii, inca inainte de manifestarea simptomelor. Este nevoie de alte studii pentru a se observa cat de eficace sunt actualele tratamente la pacientii la care se depisteaza mult mai devreme boala.

 

9. Genele care cauzeaza Alzheimer

Cercetatorii au descoperit 24 de gene asociate cu dezvoltarea Alzheimerului. In prezent se lucreaza la realizarea unor medicamente care sa actioneze exact pe acele zone pentru a ameliora simptome precum dementa si pierderea de memorie.

 

8. Imbunatatirea calitatii ovulelor

Slaba calitate a ovulelor este principala cauza a infertilitatii la femei. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au descoperit o tehnica prin care femeile cu insuficienta ovarian pot produce ovule sanatoase si mature. Procedeul, denumit activarea in vitro, presupune prelevarea unui ovar sau doar a unui tesut din el, tratarea acestuia in laborator cu proteine si alte substante care sa ajute la producerea ovulelor. Apoi tesutul respectiv este reimplantat. Pana acum 27 de femei s-au oferit voluntare in acest studiu. Dintre acestea 5 au inceput sa produca ovule viabile, una este insarcinata, iar una a nascut un bebelus sanatos.

 

7. Tratarea Clostridium difficile

Pilulele pentru a trata infestarea cu Clostridium difficile sunt facute din bacteria gasite in fecale. Insa noua descoperire ajuta persoanele infestate cu Clostridium difficile, o bacterie care poate duce la inflamatia, uneori fatala, a colonului, sa scape de aceasta problema.

 

6. Transplantul de foliculi de par

Cercetatorii de la Universitatea Columbia au creat un procedeu prin care se pot transplanta foliculii de par. Mai exact, foliculii si celulele care ii inconjoara se implanteaza cu susul in jos, pentru a stimula cresterea unor noi fire de par.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/12/2013