Respiri pe gură? Iată de ce acest obicei îți strică dinții! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Respiri pe gură? Iată de ce acest obicei îți strică dinții!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Respiri pe gură? Iată de ce acest obicei îți strică dinții!
Respiri pe gură dinti
Credit foto: via YOLO Media

Respirația pe gură poate părea un obicei inofensiv și chiar inevitabil pentru unii oameni, dar este important să conștientizăm impactul pe care îl poate avea asupra sănătății dentare. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică motivele pentru care respirația pe gură poate afecta dinții și ce măsuri putem lua pentru a preveni sau trata aceste probleme.

„Atunci când fluxul aerului la nivelul căilor aeriene superioare nu este eficient, apar probleme care ne vor afecta calitatea vieții. Prima dintre ele este aceea că nu reușim să ne odihnim cum trebuie. Nu mulţi ştiu însă şi că acest lucru are un impact negativ și la nivelul sănătății orale”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Scapa de nasul infundat in doar 2 minute cu acest truc genial!

Ce se întâmplă când nu putem respira corect, pe nas?

„Atunci când nu respirăm bine, de cele mai multe ori vom folosi căi alternative pentru a compensa respirația nazală. Mai exact, vom dormi cu gura deschisă. De ce poate fi asta o problemă? Pentru că, atunci când dormim cu gura deschisă, fluxul salivar scade. Știm că saliva are un rol crucial în menținerea sănătății dentare, deoarece protejează dinții de bacteriile care cauzează carii și alte afecțiuni dentare, printre care și boala parodontală. În plus, respirația pe gură poate contribui la acumularea plăcii bacteriene și la formarea tartrului, care pot duce de asemenea la apariția cariilor și a altor probleme dentare. Acest tip de respirație mai poate duce la uscarea mucoasei orale, ceea ce poate provoca iritații și inflamații ale gingiilor”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

De ce ajungem să respirăm pe gură?

„Una dintre cauzele respirației orale poate proveni din perioada copilăriei. Dacă în copilărie folosim suzeta până la vârste la mari sau avem un obicei de supt al degetului, oasele se modelează ținând cont de prezența acestor elemente. Practic, cerul gurii este mai adânc, maxilarul e mai strâmt și îngust, neputând să acomodeze toți dinții aliniați pe arcadă. Asta ne predispune la înghesuiri dentare sau probleme de ocluzie (mușcătură). Întregul aspect facial are de suferit, dacă e să vorbim și din punct de vedere estetic. Pe lângă faptul că dinții din față nu au contact și nu pot face incizie, poate să apară și ocluzia deschisă, care va face ca buzele să nu reușească să acopere dinții. În poziția de repaus dinții vor fi astfel expuși la uscăciune chiar și pe parcursul zilei. Uscăciunea orală este, în sine, o problemă neplăcută ce poate impacta și fonația. Această senzație de uscăciune se va resimți și la nivelul buzelor și gâtului”, explică Dr. Sorina Stroe.

4 exercitii de respiratie care te scapa de stres! Fa-le zilnic si te vei simti mai sanatos

Ce putem face?

„Pentru a preveni sau trata problemele cauzate de respirația pe gură, este important să consultați un medic dentist. Acesta poate identifica cauza exactă a respirației pe gură și poate recomanda tratamentul potrivit. În plus, adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate contribui la menținerea unei sănătăți dentare optime. Printre acestea se numără: periajul regulat al dinților și folosirea mijloacelor auxiliare de igienă orală, vizitele regulate la dentist pentru controale și curățări profesionale, evitarea consumului excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr, precum și menținerea unei hidratări adecvate”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cuvinte cheie:
Data articol: 23/04/2024