Pulsul normal al unei persoane sanatoase are valori cuprinse intra 60 si 100 de batai pe minut, in stare de repaus. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre modurile in care poti acorda prim ajutor in caz de puls mare.
Pulsul poate creste dupa efort fizic sau ca urmare a emotiilor puternice. Atunci cand, in mod constant, se inregistreaza mai mult de 100 de batai pe minut, poate fi vorba despre o afectiune serioasa care necesita investigatii amanuntite. Un puls marit poate fi indicatorul insuficientei cardiace, al infarctului miocardic sau al hipertrofiei cardiace.
Cauzele care determina cresterea pulsului peste valorile normale
Numit in termeni medicali tahicardie, pulsul marit apare pe fondul unor factori congenitali, de sanatate, sociali sau legati de un anumit stil de viata.
Cele mai frecvente cauze ale tahicardiei sunt:
- Malformatii congenitale cardiace;
- O afectiune cardiaca;
- Hipertensiune arteriala;
- Hipertiroidie;
- Anemie;
- Febra;
- Efecte secundare in urma administrarii de medicamente;
- Anxietate, stres fizic si emotional;
- Consum de alcool, de cafea, de bauturi energizante, de stupefiante;
- Fumat.
Acum ca ai aflat cauzele care stau in spatele acestei afectiuni, descopera si cum poti acorda prim ajutor in caz de puls mare.
Citeste si: Ce trebuie sa mananci cand ai tensiunea mare. Factori favorizanti ai hipertensiunii
Prim ajutor in caz de puls mare
In cazul in care te confrunti cu puls marit sau cineva din jurul tau are aceasta problema, este esentiala monitorizarea pulsului. Cu ajutorul unui tensiometru, poti depista crizele de tahicardie si poti interveni in consecinta, in scopul restabilirii unui ritm cardiac normal.
Astfel, atunci cand constati ca tie sau cuiva din preajma ta i-a crescut pulsul, urmatoarele manevre vor fi de mare ajutor pana la interventia medicului:
- Tusitul puternic;
- Aplicarea unui cub de gheata pe fata;
- Asezatul pe vine timp de cateva secunde.
Pe termen lung, exista o serie de masuri relativ simple, dar foarte eficiente, menite sa previna crizele de tahicardie. Printre acestea:
- Adoptarea unei diete sanatoase, in care sa predomine consumul de legume, fructe si cereale integrale;
- Respectarea celor trei mese pe zi;
- Adoptarea unui stil de viata activ. Orice activitate fizica, desfasurata cel putin 30 de minute in ritm sustinut, este bine-venita. Chiar si simplele plimbari, dar in pas alert, sunt benefice in tinerea sub control a acestei probleme;
- Mentinerea unei greutati normale;
- Limitarea consumului de cafeina si a cosumului de alcool;
- Renuntarea la fumat;
- Gestionarea emotiilor negative prin practicarea unor tehnici de relaxare. Foarte eficiente sunt meditatiile ghidate, disponibile pe internet.
Dincolo de invatarea tehnicilor de prim ajutor pentru puls marit, dincolo de adoptarea tuturor acestor masuri de prevenire a cresterii pulsului, ramane esentiala prezentarea regulata la medicul specialist pentru corecta monitorizare a starii de sanatate.
Imagine de Alterio Felines de la Pixabay
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici