Prim ajutor in caz de AVC. Cum recunosti un AVC - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Prim ajutor in caz de AVC. Cum recunosti un AVC

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Prim ajutor in caz de AVC. Cum recunosti un AVC
Prim ajutor in caz de AVC - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - mindset-3455748_1920

AVC-ul, adica accidentul vascular cerebral, se produce atunci cand irigarea sanguina a creierului este intrerupta brusc sau in momentul in care unul dintre vasele de sange care ajung la creier se sparge sau este blocat de un cheag de sange. Afla, in randurile urmatoare, cum sa acorzi prim ajutor in caz de AVC, astfel incat victima sa aiba sansa la viata.

Potrivit celor mai recente statistici, la fiecare cinci minute, o persoana din lume sufera un atac cerebral. Romania se afla in primele trei tari europene in ceea ce priveste incidenta crescuta a bolilor cerebrovasculare, precum si mortalitatea de cauza cerebrovasculara.

Citeste si: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala

Cum se manifesta AVC-ul si care sunt principalii factori de risc

Atunci cand se produce un atac cerebral, partea corpului controlata de zona afectata a creierului nu mai functioneaza in parametri optimi. Concret, daca AVC-ul se produce in partea dreapta a creierului, sunt afectate miscarile si senzatiile. Daca este afectata partea stanga a creierului, vorbirea si pronuntia sunt cele care au de suferit. Cu cat un accident vascular cerebral ramane mai mult timp netratat, cu atat functionarea creierului se va degrada.

Principalii factori de risc ai AVC-ului sunt hipertensiunea arteriala si fumatul. Aproximativ 90% dintre cazurile de atac cerebral se datoreaza acestor doi factori.

Principalele manifestari ale AVC-ului sunt urmatoarele: amorteala la nivelul fetei, bratului sau piciorului de pe aceeasi parte a corpului; confuzie; incapacitatea victimei de a vorbi si de a intelege ce i se spune; tulburari de vedere; ameteala; imposibilitatea mentinerii echilibrului; durere de cap brusca. 

Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de electrocutare. Pasi de urmat!

Prim ajutor in caz de AVC

Daca ai sesizat cateva dintre semnele de mai sus la o persoana din apropierea ta, suna urgent la 112. Pana la sosirea echipajului de urgenta, este necesar sa acorzi chiar tu primul ajutor.

In prima etapa a acordarii de prim ajutor in caz de AVC, este necesar sa rogi victima sa rada. Vorbim, desigur, despre persoane carora AVC-ul nu le-a afectat starea de constienta. Observa daca gura este stramba sau unul dintre colturile gurii este mai jos decat celalalt.

Cere-i, apoi, sa inchida ochii si sa-si ridice ambele brate simultan la orizontala cu palmele orientate in sus. Observa daca vreunul dintre brate cade.

Pune victima sa repete dupa tine o proprozitie simpla si verifica daca pronunta cuvintele clar sau se balbaie.

Asaz-o, apoi, pe o parte, cu capul usor ridicat si sprijinit pe ceva. Nu ii da nimic sa bea sau sa manance. Indeparteaza-i toate obiectele vestimentare care ar putea-o impiedica sa respire corect (cravanta, esarfa, bluza stransa pe gat). Daca observi slabiciune la oricare dintre membre, sprijina acel membru.

Iata cum acorzi prim ajutor in caz de AVC unei persoane inconstiente: pentru inceput, verifica-i respiratia si pulsul. Daca nu are puls si nu respira, asaz-o pe spate si incepe imediat manevrele de resuscitare. Continua cu ele pana cand simti din nou pulsul si observi ca incepe sa respire sau pana la sosirea echipajului de pe ambulanta.

Efectueaza patru cicluri complete de cate 15 compresii si doua insuflari. Inclina pe spate capul pacientului ridicandu-i barbia cu ajutorul degetelor aratator si mijlociu. Cu cealalta mana, strange-i narile intre degetul aratator si degetul mare. Apoi inspira adanc cu gura larg deschisa, acopera gura victimei cu buzele si expira de doua ori complet. Fiecare expiratie trebuie sa dureze una-doua secunde. Inspira adanc dupa fiecare expiratie.

Efectueaza apoi manevrele de masaj cardiac. Apasa pe cutia toracica de 15 ori, determinand o coborare a sternului de 4-5 cm. Fiecare compresie trebuie facuta energic si rapid. Permite sternului sa se ridice dupa fiecare compresie. Dupa 15 compresii, continua cu cele doua respiratii artificiale.

Nu rata nici informatiile despre Prim ajutor in caz de puls mare. Cum previi cresterea pulsului

Imagine de mohamed Hassan de la Pixabay

Data articol: 10/08/2021