PotecaVerde.ro: Cum sa te feresti de detergentii periculosi pentru copilul tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

PotecaVerde.ro: Cum sa te feresti de detergentii periculosi pentru copilul tau

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » PotecaVerde.ro: Cum sa te feresti de detergentii periculosi pentru copilul tau
detergent - sfatulparinitlor.ro - pixabay-com - bottles-1167917_1920

Majoritatea parintilor isi doresc ceea ce e mai bun pentru copiii lor. Din pacate, in ziua de astazi nici nu mai putem avea siguranta ca ceea ce facem pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri nu vine cu un anumit pret sau ca ceea ce noi credem ca este le este benefic nu este decat o inselatorie vanduta intr-un ambalaj atragator cu un text convingator.

Nu de putine ori ni se intampla sa spunem ca pe vremea bunicilor era mai bine (din anumite puncte de vedere, desigur), cel putin era mai simplu. In materie de curatenie, cu siguranta totul era mai sigur si mai putin nociv pentru sanatate, avand in vedere ca prin magazine nu erau rafturi uriase cu sute de produse de curatenie pline cu chimicale si parfumuri din care nici nu stii ce sa alegi, sa fie aroma de mar, de lavanda, oceanica, rasarit de soare in Bali? Pe vremuri hainele si suprafetele aveau un singur miros: cel proaspat. Hainele erau uscate in aer liber, iar casa era curatata cu produse naturale.

Copiii pot fi sensibili la substantele chimice din produsele de curatare de zi cu zi, mai ales daca au alergii sau astm. Deoarece copiii petrec 80% la 90% din timpul lor in interior, produse de curatat pot prezenta riscuri pentru sanatate pentru ei.

Stiu ca este foarte atragatoare ideea de a ne inmireasma casa si hainele cu tot felul de arome apetisante sau relaxante, insa trebuie sa ne intrebam daca nu cumva substante care determina acel miros nu ne va dauna starii de sanatate. Si daca totusi pentru noi ar fi mai important ca in locuinta sa miroasa senzational decat sa ne ingrjim de sanatate, atunci macar pentru copiii nostri ar trebui sa ne intrebam daca nu merita sa facem un efort si sa investim altfel in curatenia casei.

Exista numeroase studii si articole despre calitatea aerului din interiorul locuintei si despre efectele nocive ale compusilor organici volatili si formaldehide din interiorul casei.

detergent bio pentru ferestre

Multi parinti sustin ca se straduiesc sa mentina casa curata si dezinfectata, insa nu isi dau seama ca fac mai mult rau, inconjurandu-se si mai mult de substante toxice: de la vopseaua de perete, pesticide, parchet si agentii de curatare pentru casa.

Care este problema cu detergentii de curatare a locuintei, vaselor si hainelor?

detergent vase masina

Detergentii pentru uz casnic care contin ingrediente dure nu ucis numai microbii si scot petele dificile, ei pot afecta si sanatatea copilului dvs. in nenumarate feluri:

Eczeme. Pielea unui copil este sensibila, iar studiile au descoperit ca substantele iritante si alergenii din detergentii produsele de curatare de uz casnic pot provoca iritatii ale pielii.

Inflamatii sau iritatarea cailor respiratorii. Vaporii puternici provocati de produsele de curatare pot irita caile respiratorii ale bebelusului tau, in rautatindu-i astmul sau alergiile. Unele substante chimice de curatare din scoli au fost corelate cu rate mai mari de astm.

Iritarea ochilor. Aceiasi vapori emisi de produsele de curatare pot irita si ochii copiilor, cauzand lacrimarea si inrosirea acestora. Leziunile vor fi cu atat mai grave daca un copil ajunge sa isi puna in ochi o asemenea substanta.

Alergii. Unii cercetatori sustin ca a avea o casa prea curata poate creste pe termen lung riscul dezvoltarii alergiilor unui copil. Aceasta teorie se numeste „ipoteza igienei”. Fara a fi macar putin expus bacteriilor si virusilor, sistemul imunitar al unui copil s-ar putea sa nu se dezvolte adecvat. In schimb, va deveni hipersensibil si va incepe sa suprareactioneze la alergeni inofensivi precum polenul sau puful de papadie.

Otravire. Anual, peste un milion de copii cu varsta sub 5 ani inghit otravuri precum cele din produsele de curatare de uz casnic, iar uneori efectele pot fi chiar devastatoare.

Efecte necunoscute asupra sanatatii. Unele produse de curatare pentru locuinta au arome care contin substante chimice, cum ar fi ftalatii. Desi inca nu se cunosc exact efectele acestora asupra sanatatii noastre, anumite studii au gasit posibile conexiuni intre ftalati si dezechilibrele hormonale.

Ceea ce este cel mai surprinzator este ca nici in ziua de astazi nu exista suficiente studii efectuate asupra produselor de curatare, deci efectele lor nocive nu ne sunt pe deplin cunoacute. Multi parinti deja aleg sa fie mai precauti si sa elimine produsele inmiresmate din comert si sa le inlocuiasca cu ceva mai natural sau organic.

Produse de curatat pentru uz casnic pot pot polua aerul din interior in mai multe feluri:

  1. imprastie toxinele afara, in aer, atunci cand acestea sunt utilizate.
  2. pot fi lasate in urma reziduuri pe suprafetele interioare
  3. emit treptat toxinele in interiorul casei in momentul in care sunt depozitate in locuinta

Ce produse de curatare sunt nocive si care sunt sigure pentru sanatate?

Sunt disponibile si produse mai sigure si ar trebui sa te orientezi catre ele. PotecaVerde.ro va ofera o gama larga de produse bio, o alternativa la detergentii conventionali care pot pune in pericol sanatatatea intregii familii.

Solventi organici

Evitati solventii organici din cauza compusilor organici volatili, mai ales daca sunteti gravida – acestia pot fi periculosi pentru un fetus in curs de dezvoltare. Solventii organici pot fi responsabili pentru cauzarea unor malformatii congenitale sau pentru afectarea dezvoltarii sistemului nervos al fatului. Solventii organici se evapora la temperatura camerei si le puteti simti mirosul cu usurinta (de exemplu, lacul de unghii). Solventii organici se gasesc in multe produse obisnuite, cum ar fi cele pentru indepartarea petelor locale si alti detergenti si dezinfectanti, in detergentii de rufe, produse degresante, spray-uri cu aerosoli, cosmetice si vopsele. Ei intra in organism prin piele, plamani si intestine, si sunt raspandite la diferite tesuturi, inclusiv placenta. Acestia sunt atrasi de tesuturile grase, inclusiv laptele matern.

detergent lichid rufe colorate

Curatarea chimica

Copiii pot fi de asemenea mai sensibili la substantele chimice folosite in curatatoriile chimice. Intreaba-te daca este absolut necesara aceasta procedura pentru hainele tale si obiectele din locuinta. Daca este necesar, gaseste o companie care nu foloseste metode toxice. Fereste-te pe cat posibil de perchloroethylene.

Evitati dezinfectare „nejustificata”

Asa cum am mentionat si anterior, nici tinerea unui copil intr-o bula de curatenie nu este cel mai sanatos lucru. Multe sapunuri si alte produse de curatare sunt marketate ca avand proprietati antibacteriene. La fel ca si spray-urile dezinfectante, aceste produse contin pesticide care omoara bacteriile. Bacteriile si bolile transmisibile chiar reprezinta un pericol in anumite situatii cum ar fi zonele de scurgere sau o zona in care tocmai ai portionat carne cruda (desi si apa fierbinte cu sapun si o igiena buna a bucatariei sunt suficiente), insa folosirea in exces a produselor de ucidere a bacteriilor poate interfera cu dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.

detergent lichid rufe colorate lamaie

Alegeti produse de curatare organice, bio „verzi” sau netoxice

„Verde” sau produse de curatat non-toxice sunt disponibile la scara larga deja. Incercati sa evitati produsele de curatare care contin inalbitor sau alte substante chimice pe baza de clor. Clorul este bun pentru curatarea murdariei si ucide germenii, dar este de asemenea si foarte toxic.

Clorul reactioneaza cu material organic si alte substante chimice si poate determina aparitia unor reziduuri chimice rezistente in timp care:

  1. pot polua aerul din interior
  2. ramane pe suprafete
  3. sunt eliminate in cursul apei potabile

Beneficiile produselor de curatenie bio

Cele mai multe produse de curatare bio, sigure pentru sanatatea noastra, a familiei noastre dar si a mediului vin cu urmatoarele beneficii:

  1. 100% din materiale biodegradabile
  2. contin 100% surfactanti de origine vegetala
  3. contin o multime de compusi naturali care stimuleaza sanatatea celulelor epidermice si bunastarea organismului
  4. contribuie la diminuarea impactului asupra stratului de ozon si lupta eficient impotriva incalzirii globale
  5. nu au coloranti, silicon
  6. are pH neutru
  7. nu contin fosfati
  8. nu contin dioxine
  9. nu contin ingrediente obtinute din titei
  10. nu contin ingrediente de origine animala
  11. nu au fost testate pe animale
  12. ambalajele sunt fabricate din materiale reciclabile

detergent pardoseli

Nu va faceti insa griji ca produsele de curatare bio nu vor curata suprafetele locuintei, vasele si hainele in mod eficient, producatorii extrag ingrediente din plante recunoscute pentru proprietatile lor antimicrobiene si le adauga in compozitia lor.

detergent lichid rufe portocale

In supermarketul bio PotecaVerde.ro puteti gasi o gama de produse ecologice variate, si vi-l recomandam cu incredere. Vezi gama de produse bio pentru uz casnic aici.

PotecaVerde.ro

Imagine de Taken de la Pixabay

Data articol: 25/02/2015