Cum influențează uniformele medicale percepția pacienților asupra medicilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum influențează uniformele medicale percepția pacienților asupra medicilor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum influențează uniformele medicale percepția pacienților asupra medicilor
Cum influențează uniformele medicale percepția pacienților

Atunci când apelăm la un medic cu o problemă de sănătate, avem nevoie de mai multe confirmări că am ajuns pe mâini sigure și putem să avem încredere deplină în diagnosticul stabilit, în tratamentul și indicațiile acelui medic. În afara recomandărilor pe care le avem de la prieteni, cunoștințe sau alte persoane care au trecut prin aceleași experiențe, este deosebit de importantă și percepția pe care o avem noi despre medicul respectiv. Dacă ne face o impresie bună, comunicarea va fi facilă, iar acest lucru este esențial pentru bunul mers al actului medical și pentru procesul de vindecare.

Psihologii spun că uniforma medicală este deosebit de importantă în stabilirea unei relații bune între medic și pacient și, în același timp, este prima care produce o impresie. Acesta este și motivul pentru care costumele medicale pentru ambele sexe au fost modificate în timp, au fost create modele noi și s-a apelat la culori.

Potrivit BMJ, publicație a Asociației Medicale Britanice, studiile au arătat că pentru 53% dintre pacienți, ținuta cadrului sanitar a contat în timpul desfășurării actului medical și le-a influențat satisfacția față de tratamentul primit. 

Persoanele cu vârsta de și peste 65 de ani preferă în continuare ținutele formale, cu halat alb, dar pacienții mai tineri se simt mai confortabil dacă medicul este îmbrăcat într-o uniformă de altă culoare.

În timp ce albul rămâne în continuare dominant în clinici și spitale, medicii cu specializări care nu sunt neapărat specifice pacienților cu vârste înaintate apelează tot mai mult la uniformele colorate, care îl pot face pe pacient să se simtă mai confortabil. 

Spre exemplu, un pediatru va fi mult mai bine perceput de micul pacient dacă va purta o uniformă în culori vesele, eventual cu imprimeuri jucăușe, știut fiind faptul că aproape toți copiii au frică de medici. Dacă acesta va purta un halat alb, ținuta va fi practic o barieră în plus în relația medic-pacient.  

Există o psihologie a culorilor, potrivit căreia fiecare nuanță ne transmite un anume sentiment. În concordanță cu aceasta, anumite culori ne pot induce o stare de liniște, de relaxare sau de încredere, în timp ce altele ne inspiră respect. Sunt și culori care ne transmit că trebuie să fim alerți și atenți la tot ce e în jurul nostru. Spre exemplu, galbenul ne induce optimism și încredere, albastrul, de asemenea, încredere, corectitudine și liniște, în timp ce roșul ne alarmează și ne captează atenția, însă ne și sugerează pasiune și implicare. Pentru că este culoarea dominantă în natură, verdele este asociat întotdeauna cu ceea ce este bun, natural și ne inspiră sănătatea.

Dincolo de culori, un pacient va sesiza și va aprecia și calitatea materialului din care este realizată uniforma. Dacă aceasta este slabă, costumul va arăta urât după câteva spălări, însă unul realizat dintr-un material bun va arăta bine, îngrijit, iar acesta este un aspect care contează pentru pacient. 

Foto: freepik.com

Data articol: 06/03/2023