Ce trebuie sa stii despre perimenopauza. Ai simptomele deja? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce trebuie sa stii despre perimenopauza. Ai simptomele deja?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce trebuie sa stii despre perimenopauza. Ai simptomele deja?
despre perimenopauza
Credit foto: © Gertfrik | Stock Free Images

Perimenopauza este o perioada de tranzitie, cand ovarele incep sa incetineasca productia de hormoni. Aceasta perioada difera de la femeie la femeie si poate incepe la 30 de ani, 40 de ani sau chiar 50 de ani. Indiferent de perioada in care incep simptomele, pot trece ani buni pana la instalarea menopauzei, astfel incat “tranzitia” nu are o perioada definita.

La ce sa te astepti? Nici aici lucrurile nu sunt foarte certe, mai ales ca nu exista doua femei care sa aiba fix aceleasi simptome. Doar pentru ca una din prietenele tale s-a confruntat cu un set de simptome asta nu inseamna neaparat ca si la tine va fi la fel. Hormonii sunt mult mai complecsi decat crezi.

Iata cateva simptome ale perimenopauzei care prevestesc instalarea menopauzei. Ai deja aceste simptome?

1. Ciclu neregulat

Cand ciclul intarzie, este foarte posibil sa fie vorba despre perimenopauza. Dar, totodata, poate fi si un semn ca menopauza este departe: sarcina. Femeile pot ramane insarcinate in timpul perimenopauzei, iar daca ai suspiciuni legate de intarzierea ciclului, testul de sarcina sau un control ginecologic pot clarifica misterul. Se considera ca esti la menopauza daca au trecut 12 luni pline de la ultimul ciclu. Pana atunci, mai poti face din cand in cand de economie la produsele intime.

In medie, perimenopauza dureaza 3-4 ani, insa poate ajunge si la 10 ani. In acest rastimp, ciclurile sunt mai scurte si mai usoare sau – dimpotriva – mai lungi si mai abundente. Sau chiar o combinatie a celor doua variante. Daca observi orice ce nu pare in regula – ca de exemplu, cheagurile de sange – ai incredere in intuitia ta si mergi la un control de specialitate.

Perimenopauza. Tot ce trebuie sa stii daca ai peste 35 ani

2. Tulburari de somn

Lipsa somnului este unul dintre cele mai comune simptome ale perimenopauzei. Reducerea nivelului de estrogen duce la aparitia acestei probleme. Pastilele de somn te pot ajuta, insa nu toate te si odihnesc. Incearca suplimentele cu melatonina, fa miscare zilnic si incearca meditatia.

3. Bufeuri

Valul subit de “caldura” care te lasa “plutind” in propria transpiratia este rezultatul confuziei produse de hormoni in creier. Hipotalamusul nu mai interpreteaza corect mesajele corpului si il pune in modul de “racire”. Astfel, pielea se infierbanta, iar prin transpiratie se incearca reglarea temperaturii interne. Bufeurile pot dura pana la 5 minute, iar unele femei au declarat ca au avut chiar si peste 10 reprize pe zi. Cere sfatul medicului daca bufeurile iti fac neplaceri.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/11/2023