Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare. Reguli de baza pentru prevenirea diabetului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare. Reguli de baza pentru prevenirea diabetului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare. Reguli de baza pentru prevenirea diabetului
Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare

Un nivel ridicat al glicemiei este un factor de risc pentru diabet. Afectiunea poate fi, insa, prevenita, daca ai grija sa mentii glicemia in limite normale. Afla, asadar, in cele ce urmeaza, ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare.

O glicemie normala, masurata inainte de masa, nu trebuie sa depaseasca valoarea de 100 mg/dl, iar la doua ore dupa masa nu trebuie sa depaseasca 140mg/dl. Daca valorile glicemiei sunt cuprinse intre 100 – 126mg/dl inainte de masa, respectiv 140 – 200mg/dl la doua ore dupa masa, acest lucru indica o tulburare a metabolismului glucidic. De aici si pana la instalarea diabetului nu mai este decat un pas.

Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare

Daca diabetul nu s-a instalat inca, poti face ca acest lucru sa nu se intample. Pentru asta, trebuie sa scazi nivelul glicemiei. Iata, asadar, ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare.

Consuma alimente cu indice glicemic scazut

Indicele glicemic reprezinta o ierarhie pe o scara de la 0 la 100 a carbohidratilor. Acesta indica in ce masura carbohidratii stimuleaza nivelul de glucoza din sange. 

Daca te confrunti cu un nivel crescut al glicemiei, va fi necesar sa privilegiezi alimentele al caror indice glicemic se invarte in jurul valorii de 50. Este vorba despre carnea de pui, curcan, vita, miel, porc, despre peste, oua, masline, branza, fasole neagra, fasole rosie, migdale, nuci, avocado, rosii, ciuperci, ceapa, naut, castraveti, afine, lapte, broccoli, dovlecei, morcovi cruzi, spanac, vinete, mere, pere, struguri, piersici, portocale, grepfrut, pomelo, pepene galben. Printre produsele cu IG scazut se numara, de asemenea, cele din faina integrala.

Trebuie sa mai stii ca produsele de panificatie din faina integrala si carnea de pui sunt bogate in crom, mineral care regleaza nivelul glicemiei. Stridiile, taratele, fulgii de ovaz si semintele de floarea-soarelui contin zinc, mineral care influenteaza productia de insulina si efectul insulinei.

Citeste si: Alimente care cresc glicemia. Ce să evităm ca să nu avem probleme de sănătate

Inlocuieste zaharul cu indulcitor

Pentru ca zaharul alb creste nivelul glucozei din sange, este necesar sa-l inlocuiesti. Asta daca nu cumva reusesti sa-l scoti complet din alimentatie. 

Daca alegi sa-l inlocuiesti, ai doua optiuni de indulcitori artificiali: zaharina si stevia. Zaharina are zero calorii si este de aproximativ 300 de ori mai dulce decat zaharul. Nici stevia nu are calorii si este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Scapa de kilogramele in plus

Excesul de kilograme are drept consecinta formarea rezistentei la insulina, hormon implicat in metabolismul glucidelor. Slabirea atrage dupa sine, automat, secretarea in cantitati normale a insulinei, ceea ce va duce la scaderea glicemiei.

Nu este necesar sa dai jos zeci de kilograme. E suficient sa pierzi 5% din greutatea corporala in jumatate de an, iar acest lucru te va ajuta sa scazi in mod semnificativ nivelul glicemiei.

In acest scop, te va ajuta si miscarea. Miscarea, fie ea si sub forma de plimbare, te va ajuta nu doar sa slabesti, dar si sa scazi nivelul de glucoza din sange. Mecanismul este urmatorul: atunci cand faci miscare, musculatura se tonifica si consuma mai multa energie decat atunci cand esti in repaus. In urma cresterii consumului de energie, organismul arde mai multa glucoza si, astfel, nivelul glicemiei scade. 

Nu rata nici: 6 sfaturi să ţii diabetul sub control

Evita stresul

Stresul favorizeaza producerea cortizolului, un hormon care duce la cresterea nivelului de glucoza din sange.

Posibil ca, dintre toate, conditia asta sa ti se para cel mai greu de indeplinit. Totusi, stresul nu este atat de greu de gestionat pe cat ai putea crede. Pentru evitarea stresului, sunt eficiente tehnicile de yoga, meditatiile, respectarea programului de somn si pauzele de relaxare de peste zi, in care sa fii tu cu tine si sa nu te gandesti la nimic. Grijile le vei gasi tot acolo si dupa ce se incheie pauza de relaxare.

Acum ca ai aflat ce trebuie sa faci daca ai glicemia mare, nu trebuie decat sa pui in practica, chiar din acest moment, informatiile de mai sus. Doar asa ai sanse mari sa tii diabetul la distanta.

Imagine de vaniafsilva de la Pixabay

Data articol: 21/04/2022