Ce greșeli facem când ne spălăm pe dinți. Sfaturi de la medicul stomatolog Sorina Stroe - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce greșeli facem când ne spălăm pe dinți. Sfaturi de la medicul stomatolog Sorina Stroe

Ce greșeli facem când ne spălăm pe dinți

Spălăm pe dinți înainte sau după masă?

„Eu sfătuiesc pacienții să nu se spele niciodată pe dinți imediat după masă. Este bine să așteptăm cel puțin 30 de minute până la periaj, după ce am terminat de mâncat. E nevoie de timp pentru ca ph-ul acid din cavitatea bucală să se neutralizeze”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Este ața dentară atât de bună?

„Un loc important în rutina de igienă dentară o au și mijloacele auxiliare de curățare, de genul aței dentare, apelor de gură, dușului bucal sau periuțelor interdentare. 

Personal, nu sunt un fan al aței dentare, din mai multe motive:

1. Pacienții o folosesc de cele mai multe ori greșit, trăgând în sensul invers inserției pentru a o îndepărta. Corect este să îndepărtăm ața dentară trăgând de un capăt al ei. În caz contrar, ea tocește suprafețele interdentare.

2. Gingia este traumatizată de ața dentară. Pentru a putea introduce ața dentară și a trece de punctul de contact interdentar, este necesar să folosim forța. Odată ce am trecut de punctul de contact, ața scapă în gingie fără control, provocând un traumatism mecanic, care dacă este constant, determină retracția papilei gingivale. Până la urmă, cui îi place să fie agresat zilnic?”, adaugă Sorina Stroe. 

Nu rata nici: Leacuri băbești pentru dinți. Care sunt periculoase și care benefice?

Este mai bun dușul bucal?

„Varianta mult mai prietenoasă cu țesuturile moi este dușul bucal, care nu doar că nu lezează gingia, ci din contră, îi face un masaj benefic. Eu recomand tuturor pacienților mei dușul bucal și, deși presupune o investiție mai mare, avantajul său este că se poate utiliza îndelungat și la nivel de familie. El vine cu mai multe capete, fiecare membru al familiei putându-l folosi”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Apa de gură, zi de zi, poate colora dinții

„Apele de gură sunt foarte utile pentru rolul lor antimicrobian și antiseptic, însă recomand să fie folosite cu pauze, pentru că marea majoritate conțin clorhexidina, un foarte bun dezinfectant de uz dentar, dar care are efectul secundar de a colora dinții după utilizare îndelungată neîntreruptă”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Periuța interdentară, o alternativă de igienizare corectă

„Periuțele interdentare reprezintă o alternativă bună de igienizare interdentară, fiind prietenoase și ele cu parodonțiul. E important să știm însă că trebuie să le înlocuim frecvent, deoarece se deteriorează foarte ușor”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

foto

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/11/2021