10 tipuri de tulburari menstruale si cum le poti trata cu ajutorul Medicinei Traditionale Chineze - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 tipuri de tulburari menstruale si cum le poti trata cu ajutorul Medicinei Traditionale Chineze

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 10 tipuri de tulburari menstruale si cum le poti trata cu ajutorul Medicinei Traditionale Chineze
ciclu menstruatie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Femeile din zilele noastre isi petrec aproape o treime din viata cu cicluri menstruale. Fiecare femeie tanjeste la cicluri regulate si sanatoase. In raspuns la aceasta preocupare permanenta a femeilor, ginecologia si obstetrica detin cam o treime din teoria si practica Medicinei Traditionale Chineze (TCM).

Tulburarile menstruale pot fi de mai multe feluri :

  • Dismenoree – menstruatie dureroasa, dureri foarte mari in timpul ciclului
  • Oligomenoree – durata dintre doua menstruatii este de 35-45 de zile
  • Spaniomenoree – durata ciclurilor menstruale este de 3-4 luni
  • Amenoree – absenta menstruatiei
  • Criptomenoree – sangele menstrual nu se poate exterioriza din uter si vagin (din cauza unor obstacole organice)
  • Polimenoree – scurtarea perioadei intermenstruale la mai putin de 25 de zile
  • Hipermenoree – flux menstrual abundent
  • Hipomenoree – reducerea cantitativa a sangelui menstrual
    De obicei hipermenoreea se insoteste de prelungirea duratei menstruatiilor – menoragie, asa cum hipomenoreea se asociaza cu reducerea duratei menstruatiilor.
  • Metroragia – sangerarea la nivel uterin in afara menstruatiilor
  • Meno-metroragie – asocierea unei menstruatii prelungite cu o sangerare intre 2 menstruatiiSunt binecunoscute femeilor de pe tot globul si alte simptome ce insotesc ciclul menstrual: sindromul premenstrual, destinderea sanilor, dureri de cap, iritabilitate si stare de nervozitate (schimbatoare), stari febrile, voma, edeme, greturi si ameteli.

 

Stresul, dieta si altele

Care este cauza tulburarilor menstruale? – se intreba sau s-au intrebat femeile care sufera sau au suferit de aceste tulburari, din toata lumea si din toate timpurile.

Teoria TCM are mai multe raspunsuri la acesta chestiune, dintre care cel mai important ar fi: emotiile, modul de alimentatie, dezechilibrele functionale la nivelul organelor interne (conceptele Zang-Fu) si ale meridianelor energetice (de acupunctura).

Fiecare dintre principalele organe interne este afectat de catre un un anume tip de emotie. De asemenea, fiecare organ controleza unul sau mai multe meridiane energetice in asa fel incat organismul devine si din aceasta perspectiva un tot unitar (perspectiva holistica).

De exemplu, ficatul este puternic afectat de manie si suparare, iar meridianul energetic al ficatului trece prin imediata vecinatate a organelor de reproducere (cel mai apropape comparativ cu alte meridiane). Ficatul, sau mai bine zis conceptul energetic al ficatului este responsabil de alinarea fluxului emotional si fluxului sangelui in intreg organismul.

Atunci cand exista suparare, in special aceea care nu este exprimata (inabusita in interior din diferite motive), functionarea ficatului este afectata si pot rezulta multe probleme incluzand tulburari menstruale, pe cele de digestie sau de depresie.

Ingrijorarea excesiva si gandirea la un lucru timp indelungat poate afecta functionarea splinei, care genereaza energia (Qi) pentru organism si sangele care hraneste organele de reproducere.

Frica este marele pericol (calaul, am putea spune) pentru meridianul energetic al rinichiului, acolo unde sunt stocate fortele noastre vitale si bagajul genetic (care ar trebui sa fie de obicei in stare perfecta).

Dezechilibrul la nivelul rinichilor, splinei si ficatului sunt de aceea, factorii cheie ai tulburarilor menstruale.

Alegerea incorecta a tipurilor de alimente pe care le consumam pot afecta foarte serios organele de reproducere. Consumarea excesiva a mancarurilor reci, a prea multor legume si fructe proaspete (da, ati citit corect, pastrati echilibrul si in acesta situatie), consumul bauturilor reci pot inrautati circulatia energiei in corp, pot drena energia din sistemul organismului si in timp, va cauza blocari durereroase ale fluxului energetic si acumularea „racelii” in corp.

Consumul excesiv a mancarurilor si bauturilor foarte „calde” energetic cum ar fi carnea rosie, ciocolata, cafeaua, alcoolul, prajelile, condimentele foarte iuti pot „supraincalzi” sangele si acumula Caldura excesiva in corp. Acumularea de emotii poate duce dea semenea la acumularea Caldurii in organism.

Daca va veti uita in jur veti (la prietenele, colegele sau rudele dumenavostra cu probleme menstruale) veti vedea ca Frigul si Cadura prevaleaza ca o cauza importanta in tulburarile menstruale.

In Medicina Traditionala Chineza (TCM) detaliile privind ciclul menstrual cum ar fi durata, volumul, aspectul etc. sunt numai fenomenele de suprafata. Radacina problemei sau problemelor legate de tulburarile menstruale sunt deci dezechilibrul functional al organelor interne, al circulatiei energiei, sangelui si fluidelor corpului, dezechilibrul la nivelul merdianelor Du si Ren si neregularitati la nivelul ale esentei rinichilor.
 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 06/02/2017