Tipurile de tehnici de relaxare includ:
Relaxare autogenică
Autogenic înseamnă ceva care vine din interiorul tău. În această tehnică de relaxare, utilizezi atât imagini vizuale, cât și conștientizarea corpului pentru a reduce stresul.
Repetă cuvinte sau sugestii în minte, care te pot ajuta să te relaxezi și să reduci tensiunea musculară. De exemplu, îți puteți imagina o atmosferă liniștită. Apoi te poți concentra asupra relaxării respirației, încetinirii ritmului cardiac sau a senzațiilor fizice diferite, cum ar fi relaxarea fiecărui braț sau picior unul câte unul.
Relaxare progresivă a mușchilor
În această tehnică de relaxare, te concentrezi asupra tensiunii și relaxării treptate a fiecărui grup muscular. Aceasta te poate ajuta să te concentrezi asupra diferenței dintre tensiunea musculară și relaxare. Poți deveni mai conștient de senzațiile fizice.
Într-o metodă de relaxare progresivă a mușchilor, începe prin a tensiona și apoi a relaxa mușchii degetelor de la picioare și să lucrezi progresiv până la gât și cap. Acest lucru se face cel mai bine într-un loc liniștit fără întreruperi. Poți începe și cu capul și gâtul și să cobori până la degetele de la picioare. Tensionează mușchii timp de aproximativ cinci secunde și apoi relaxeațză-te timp de 30 de secunde și repetă.
Vizualizare
În această tehnică de relaxare, poți forma imagini mentale pentru a face o călătorie vizuală într-un loc sau situație pașnică și relaxantă.
Pentru a te relaxa folosind vizualizarea, încearcă să incluzi cât mai multe simțuri posibile, cum ar fi mirosul, vederea, sunetul și atingerea. Dacă îți imaginezi că te relaxezi la ocean, de exemplu, gândește-te la mirosul apei sărate, la sunetul valurilor care se sparg și la căldura soarelui pe corpul tău.
Poți dori să închizi ochii, să stai într-un loc liniștit, să te destinzi și să te concentrezi asupra respirației. Ai putea să te concentrezi asupra prezentului și să ai numai gânduri pozitive.