4 motive din cauza carora nu te poti concentra - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

4 motive din cauza carora nu te poti concentra

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 4 motive din cauza carora nu te poti concentra

Din cauza vietii trepidante din ziua de astazi, cand esti nevoit sa mentii puterea de concentrare la nivel maxim, nu de putine ori iti dai seama ca incepi sa dai rateuri, iar creierul iti joaca feste. Mergi la restaurant sa te intalnesti cu un prieten si, brusc, iti dai seama ca locul de intalnire este in alta parte. Pleci din biroul sefului si, imediat, realizezi ca ai uitat dead-line-ul pe care ti l-a dat pentru un nou proiect. In urma cu cateva secunde aveai cheile in mana, iar acum nu stii de unde sa le iei. Oare ce se intampla cu tine? De ce nu te mai poti concentra? Iata 9 motive pentru care nu te mai poti concentra si cateva sfaturi de la expertii prevention.com care sa te ajuta sa-ti regasesti puterea de concentrare:

 

1. Lipsa vitaminelor sau dezechilibru hormonal

Faptul ca nu te poti concentra poate fi un semnal ca ai o lisa de vitamine sau exista un dezechilibru hormonal, mai ales daca, in ultima vreme, te-ai simtit extrem de obosit. Spre exemplu, in cazul hipotiroidismului, un nivel prea scazut al hormonului tiroidian poate fi vinovat pentru ca nu te mai poti concentra. Potrivit doctorului Robert Orford, consultat al diviziei de prevenire a bolilor de la Clinica Mayo, daca exista o deficienta a hormonului tiroidian in corp, metabolismul incetineste, ceea ce are ca efect o irigare scazuta a unor parti ale creierului. Insa si deficienta de vitamina B12 are aceleasi efecte. Si chiar daca unele persoane ingereaza destula vitamina B12 prin dieta, din cauza unor boli, corpul nu poate asimila vitamina.

 

Sfat: Programeaza-te la o vizita la doctorul de familie si explica-i problemele cu care te confrunti dar si schimbarile fizice pe care le-ai remarcat in ultima vreme. Acesta iti poate recomanda efectuarea unor teste pentru a determina factorii de risc ai sistemului cardiovascular precum hipertensiunea arteriala, colesterol ridicat sau sindromul metabolic prediabetic. Lasate netratate aceste probleme pot fi cauza declinului cognitiv.

 

 

2. Schimbarea tratamentului

Antidepresivele pot avea ca efect schimbarea starii emotionale si influenta negativa asupra puterii de concentrare. Totodata antihistaminicele, sedativele si medicamentele antianxietate pot si ele avea o influenta negativa asupra functionarii creierului. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru reducerea nivelului colesterolului se confrunta uneori cu pierderea claritatii mentale, iar pentru contracararea efectului este indicata o doza zilnica de coenzima Q10.

 

Sfat:Noteaza toate medicamentele pe care le iei sau le-ai luat pana de curand si discuta cu doctorul de familie. Intreaba-l daca vreunul dintre medicamente are ca efecte secundare scaderea puterii de concentrare sau in combinatie cu alte pastile are acele efecte.

 

 

3. Ai renuntat, de curand, la fumat

Daca te afli in aceasta situatie trebuie sa-ti amintesti doar doua lucruri:

1. Cu cat fumezi mai mult si pentru o perioada mai mare de timp cu atat mai multa materie cenusie vei pierde. Cu cat vei renunta mai rapid cu atat mai multa materie cenusie vei pastra. Cele doua afirmatii au fost dovedite de nenumarate cercetari.

Si 2 da, probabil ca te vei confrunta cu pierderea puterii de concentrare in timp ce corpul tau va tanji dupa nicotina obisnuita. Insa, acest efect neplacut de scurta durata, va fi compensat de faptul ca vei fi mult mai sanatos atat fizic cat si psihic.

 

Sfat: fii fericit pentru ca ai reusit sa scapi de acest viciu. Si pentru a-ti creste si mai mult buna dispozitie scrie 3 lucruri bune care ti s-au intamplat la finalul fiecarei zile. Trimite o scrisoare de multumire cuiva caruia nu i-a multumit niciodata. Daca tot ai salvat cativa banuti prin renuntarea la fumat, lasa lucrurile si cheltuie-i impreuna cu prietenii facand ceva nebunesc. Experientele alaturi de cei dragi genereaza o stare de bine care dureaza si dureaza.

 

 

4. Dieta ta s-a deteriorat

Ceea ce mananci poate avea un impact major asupra limpezimi mintii. Obiceiurile alimentare nesanatoase cresc riscul de obezitate, hipertensiune, colesterol ridicat  si au si un efect negativ asupra functiilor congnitive. In plus, daca esti supraponderal sau obez este mai greu sa ramai activ fizic ceea ce este esential cand vorbim de sanatatea creierului.

 

Sfat: Ar trebui sa-ti ghidezi viata dupa motto-ul: „Ceea ce este bun pentru inima si sistemul tau cardiovascular este bun si pentru creierul tau”. Iar in acest caz, dieta mediteraneana este excelenta cand este vorba despre sanatatea si buna functionare a creierului. Aceasta dieta  este bogata in peste si in vegetale si saraca in carne, grasimi saturate si produse procesate. De asemenea ar fi o idee excelenta sa renunti la dulciuri si la junk-food care nu fac decat sa-ti consume din energia necesara functionarii corespunzatoare a creierului.

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau

 

 

 

 Credit foto: freedigitalphotos.net

Data articol: 17/10/2012