Zeci de milioane de oameni se confrunta cu dureri cronice, definite ca durand cel putin 3 luni. Totusi, expertii recunosc ca aceasta problema este extrem de neglijata. In ciuda tuturor descoperirilor in mecanismul durerii, putini medici stiu suficient despre acestea sau au fost instruiti pentru a le trata, spune Michel Dubois, director pentru medicina durerii la centrul medical Langone de la Universitatea din New York.
O schimbare majora in gandire considera durerea cronica o boala in sine, nu un simptom, iar tratarea acesteia nu inseamna doar a trata cauza, ci a trata organismul ca intreg. La fel ca pentru bolile de inima sau alte afectiuni cronice, nu exista o formula magica, deci trebuie sa ii in calcul mai multe optiuni, de la sport si medicatie la tehnici de relaxare si terapie prin comunicare.
Te mai poate interesa si Cauzele spirituale ale bolilor. Pentru cine crede sau accepta…
A elimina durerea complet poate fi o dorinta nerealista. Ceea ce poate fi obtinut este sa-i scazi intensitatea suficient incat sa-ti imbuntatesti viata si sa faci lucrurile care iti plac. Daca faci oricare dintre greselile care urmeaza, obtinem formula cea buna pentru a amplifica intensitatea durererii.
1. Incerci sa-i rezisti singur
Unu din patru suferinzi asteapta cel putin 6 luni pana sa se duca la medic.
Motivele tipice pentru care se intampla acest lucru sunt ca oamenii incearca sa minimizeze importanta durerii sau sa se gandeaca ca o sa treaca de la sine, declara specialistii de la Asociatia americana de lupta impotriva durerii. De asemenea, foarte multe persoane isi trateaza durerea singure, cu analgezice.
Sfat: Mai bine cauta tratament mai devreme, decat atunci cand este prea tarziu. Studiile arata ca majoritatea ranilor se rezolva de la sine in 4 saptamani, deci daca durerea ta nu a trecut sau iti afecteaza abilitatea de a-ti desfasura activitatile in mod normal, du-te la doctor. Asteptarea iti poate aduce extrem de multe neplaceri atat asupra trupului cat si mintii tale, peste care va fi greu sa mai treci. Cand durerea te impiedica sa fii activ, muschii se slabesc si se micsoreaza, iar incheieturile iti intepenesc, creind calea perfecta pentru a-ti produce si mai multe probleme. Cercetatorii arata ca durerea cronica poate sa duca la depresie si la micsorarea creierului. Un studiu realizat pe 26 de pacienti care aveau dureri de spate de cel putin un an, a aratat ca acestia isi pierdusera intre 5 si 11% dintre celulele creierului in doua arii – talamusul si cortexul prefrontal in comparatie cu un alt grup care nu manifesta aceste simptome.
O explicatie este aceea ca neuronii sunt hiperactivi pentru atat de mult timp incat se rup si mor, explica Dubois. Cercetatorii au lansat o ipoteza conform careia daca durerea persisita, va raspunde din ce in ce mai putin la tratament din cauza schimbarilor care au loc in creier.
2. Ai fost la mai multi specialisti
Cu un specialist pentru fiecare tip de afectiune, este usor sa sari de la un doctor la altul. Expertii spun ca doctorul cel mai bine intentionat poate sa iti iroseasca timpul si banii, sa faca radiografii multiple si alte teste de diagnoza intarziind astfel tratamentul.
Sfat: Cauta un doctor care poate sa fie persoana de referinta, care iti coordoneaza celelalte tratamentele. Medicul generalist este probabil cea mai buna persoana pentru aceasta „Doar ai grija ca el sa-ti ia durerea in serios, oferindu-ti o schema de tratament si sa te vezi cu el suficient de des incat sa-ti monitorizeze progresul—sau du-te la un specialist daca planul nu merge” spune Russell Portenoy, doctor in medicina, seful departamentului de medicina durerii si ingrijire paliativa la centrul medical Beth Israel din New York.
Daca suferi de durere de luni de zile fara ameliorari, atunci probabil este momentul sa cauti ajutorul intr-un centru de management al durerii. Poti apela, de asemenea, la un ortoped pentru durerea de spate, sau un reumatolog pentru atrita si dureri musculare.
3. Iti este teama sa faci sport
Probabil este ultimul lucru pe care simti ca il poti face cand esti in dureri, dar studii dupa studii au aratat ca exercitiile fizice reduc toate tipurile de durere.
Sportul iti intareste muschii si iti unge incheieturile, facandu-te mai putin predispus sa te ranesti. De asemena, elibereaza endorfine naturale pentru reducerea durerii, care iti pot ridica moralul si lupta cu inflamatia asociata cu un numar de afectiuni dureroase, cum ar fi guta sau artrita reumatoida.
Sfat: Incepe incet si cu exercitii usoare, in special daca ai fost sedentar pentru cateva luni. Fa 5-10 minute de plimbare sau alte activitati fizice ce nu te solicita prea mult de mai multe ori pe zi, daca acest lucru este singurul pe care il poti face. Inotul si gimnasctica aerobica in apa, in special in apa calda, te fac sa te misti mai usor, iti iau presiunea de pe incheieturi si iti reduc incordarea si durerea. „Scopul este sa te aduci la un nivel confortabil de functionare” spune Judith Turner, Prof. Dr. in psihiatrie si stiinte comportamentale la universitatea din Washington. Pentru persoanele cu dureri musculare, activitatile de intensitate mica sau moderata reduc durerea mai bine decat cele de intensitate mare. Un specialist in fizioterapie poate sa-ti creeze un plan de salvare. Totusi, alte tratamente pe care acest gen de specialist ti le poate oferi, cum ar fi tratamentul prin ultrasunete sau electrostimulare, nu au fost dovedite in a-ti inbunatati starea pe termen lung, spune Tim Carey, directorul centrului Sheps pentru cercetarea serviciilor in santatae de la Univiersitatea din Carolina de Nord.
4. Primul instinct este sa faci o operatie
O operatie poate sa para cea mai eficienta optiune, dar pentru durerea cronica, cecetatorii au pareri impartite.
Studiile arata ca operatiile prin care se doreste inlaturarea durerilor din partea de jos a spatelui, in cazul in care nu exista semne de presiune a nervilor, de exemplu, ofera beneficiu minim, spre deosebire de alte metode de tratament — fara a mai mentiona ca impune anumite riscuri. „Adevarul este ca orice operatie poate sa te faca sa te simti mai prost de la infectie, cicatrice sau deteriorarea nervilor”, spune Carey.
Sfat: Opteaza pentru medicatie pentru durere, fizioterapie sau sport prima data. Pentru a trata durerea de spate, de exemplu, expertii recomanda sa combini mai multe metode pentru cel putin 3-6 luni inainte de a discuta posibilitatea de a apela la o interventie chirurgicala. Multi oameni se vor simti mai bine dupa aceasta perioada, incat pot sa evite sau sa nu mai fie eligibili pentru operatie, spune William Abdu, directorul centrului medical pentru coloana vertebrala Dartmouth-Hitchcoc. De asemenea, poti sa vorbesti cu un medic despre incercarea de a crea un program mai scurt si intensiv de reabilitare.
Citeste mai multe greseli despre durere aici.
Foto: dreamstime.com