STIREA DE BINE: Eseul motivational al unei romance a cucerit mapamondul. Citeste-l si tu! - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

STIREA DE BINE: Eseul motivational al unei romance a cucerit mapamondul. Citeste-l si tu!

motivational fericire

INTERVIU: „O minte curata genereaza o viata frumoasa si fericita

–    Stim foarte putin despre tine, desi detii deja un record mondial in mediul virtual. Ai scris cel mai citit articol despre dezvoltare personala, cu peste 1,2 milioane de share-uri pe internet. Cine este romanca Luminita Daniela Saviuc?

Mereu mi s-a parut putin dificil sa raspund la intrebarea asta, din simplul motiv ca eu personal ma identific cu foarte multe lucruri, dar in acelasi timp sunt constienta ca cine sunt eu nu are nici o legatura cu aceste lucruri. Unul dintre cele 15 lucruri mentionate in articolul meu este etichetarea si cred ca daca as spune ca sunt X si Y m-as limita si as lasa in urma multe alte lucruri in care ma regasesc… Cred ca raspunsul ar fi ca sunt si atat.

 

 

–    Descrie-ne mediul in care te-ai format.

Primii 12 ani au fost foarte durerosi din cauza modului in care tatal meu m-a tratat. Cred ca era o persoana foarte nefericita si pentru ca nu a stiut cum sa isi rezolve propriile lui drame personale si pentru ca nu a stiut cum sa-si vindece ranile interioare, a inceput sa proiecteze asupra propriei lui familiei tot ce era mai urat in el. Am crescut intr-un mediu foarte toxic si plin de violenta si aceasta violenta a incetat in momentul in care tata a murit… A murit cand aveam 12 ani. Eram in clasa a 5-a si imi aduc aminte si acum cat de libera m-am simtit. Am trait in frica foarte multi ani si chiar daca violenta si abuzul fizic si psihic a incetat odata cu moartea lui, pentru ca erau atat de multe rani nevindecate din cauza trecutului, am continuat sa sufar si am continuat sa traiesc in frica pentru inca foarte multi ani…

 

–    Care sunt oamenii care te-au marcat si care sunt cei care te-au influentat

De marcat m-au marcat foarte multe persoane in copilarie si nu numai, dar fara indoiala tata e pe primul loc. Am interactionat cu foarte multi oameni rautaciosi de-a lungul vietii si cand nu stii cine esti cu adevarat, e foarte usor sa permiti celor din jur sa te faca sa crezi ca tu esti cine spun ei ca esti si ca valoarea ta ti-o dau ei. Si eu am cazut in capcana asta si din aceasta cauza am permis foarte multor persoane sa ma marcheze si sa ma faca sa ma simt mica si deloc valoroasa.

In 2007 am plecat in SUA unde am locuit pentru 3 ani si acolo am cunoscut pentru prima data oameni care m-au influentat. Danny si Lecsy… Managerul si supervisorul meu au fost primele persoane care m-au facut sa inteleg ca este ceva foarte frumos in fiecare din noi si ca, daca ne dorim cu adevarat, putem sa ne traim viata intr-un mod foarte frumos si fericit. A continuat cu Vishen Lakhiani, liderul companiei pentru care am lucrat in ultimii 2 ani si Amir Ahmad Nasr, coleg la Mindvalley si un foarte bun prieten.

 

–    Cum ti-ai descrie calatoria personala? A fost sinuoasa? Te-a dus acolo unde trebuie?

A fost foarte sinuoasa… Cu siguranta, simt ca sunt exact unde trebuie sa fiu si ca merg exact unde trebuie sa merg.

 

 – De ce te-ai indreptat spre discurs motivational?

Cred ca era un pas necesar. Daca nu cresti, daca nu te dezvolti, stagnezi si daca stagnezi, esti ca si mort, chiar daca inima ta inca bate. In 2007, managerul meu Danny mi-a dat sa citesc o carte, The 7 Habits of Highly Effective People, si asa a inceput totul. Nici nu stiam de lumea asta pana cand nu am citit cartea respectiva. Parca o parte din mine care dormea de foarte mult timp a fost trezita de cartea respectiva si ma bucur ca nu a mai vrut sa doarma si m-a fortat sa imi schimb gandirea si modul de viata pentru a deveni persoana care sunt astazi.

 

– Alegerile au determinat parcursul sau parcursul a nascut alegerile?

Ambele. Ma gandesc ca in primii ani de viata a fost parcursul. Cand tata era in viata eram mult prea mica sa fac propriile alegeri, desi daca stau bine sa ma gandesc realizez ca si atunci, chiar daca eram atat de mica, faceam foarte multe alegeri care au avut un impact asupra mea mai tarziu… Iar dupa ce el a murit, au fost tot mai multe alegeri…

 

– Au fost rele necesare, printre obstacolele intalnite in cale?

Cu siguranta. Chiar daca tata a fost ce multi ar eticheta ca un tiran, realizez ca majoritatea lectiilor de viata pe care le-am invatat, le-am invatat de la el. Au fost lectii pe care le-am invatat intr-un mod brutal, dar le-am invatat si ma bucur ca nu am lasat traumele trecutului sa ma tina pe loc si sa ma faca sa fiu un om poluat de ura, negativitate si regrete.

 

– Te-au imbogatit greutatile, te-au calit?

M-au imbogatit, m-au calit si m-au facut sa realizez ca nu sunt victime a ceea ce ni se intampla decat daca alegem sa credem asta. Daca incepem sa ne identificam cu toate lucrurile oribile care ni se intampla, da, atunci suntem victimele acelor experiente si ca rezultat viata devine foarte trista si dureroasa.

 

– Care a fost gandul pe care l-ai avut permanent in minte?

Pentru foarte mult timp am crezut ca era ceva in neregula cu mine. M-am vazut ca fiind o victima si cand tu te vezi ca o victima, lumea din jur te trateaza ca pe o victima.

 

– Ai avut senzatia ca toate se intampla cu un rost?

E foarte greu sa te gandesti ca suferinta are vreun rost si pentru mai bine de 25 de ani nu am putut sa vad rostul in ceea ce mi se intampla… Mi-a trebuit ceva timp pana cand sa inteleg ca da, totul se intampla cu un motiv si daca incepi sa accepti si sa inveti din fiecare experienta pe care viata ti-o trimite, viata ta va deveni tot mai frumoasa si mai frumoasa.

 

–    Iluminarea, relevatia cand a venit?

Iluminarea inca nu a venit, nu in totalitate cel putin. Am avut multe revelatii si cred ca in timp, punandu-le pe toate cap la cap am reusit sa formez o revelatie mai mare, daca pot sa spun asa.

 

–    Care a fost experienta-cheie? A fost un cumul, a fost un semnal?

Cred ca am inceput sa ma trezesc la realitate in momentul in care mi-am dat seama ca fericirea mea nu depinde de o anumita persoana – fostul meu prieten. Am fost impreuna aproape 10 ani si chiar daca relatia noastra s-a cam sfarsit dupa primii 3 ani, ne-am chinuit unul pe celalalt pentru inca 7 ani. Relatia cu el m-a invatat foarte multe si din multele experiente dureroase pe care le-am avut cat timp am fost impreuna, la un moment dat a venit si experienta-cheie. Eram foarte atasata de el si pentru ca eu credeam ca vom fi impreuna pana la adanci batraneti, in momentul in care ne-am despartit pentru prima oara, mi-am dat seama ca sunt in pericol din simplul motiv ca eu depind de el ca sa fiu fericita si ca am nevoie de el sa simt ca viata mea are un rost.

 

–    Si asa s-a nascut Purpose Fairy. Care este semnificatia numelui, de ce l-ai ales?

Stii ce e interesant? Fostul meu prieten m-a ajutat cu numele. El a venit cu ideea. Eu sunt de parere ca venim pe lume cu un dar anume, „a purpose to fulfill“, si ca numai daca lucram cu acest dar si numai daca il impartasim cu restul lumii, vom fi cu adevarat fericiti. In cazul meu, stiu cu siguranta ca darul meu e sa infrumusetez lumea intr-un mod sau altul. Fie ca e in scris, fie ca e prin pozele pe care le fac sau printr-o simpla conversatie. Cu totii avem un dar unic si frumos care vrea sa fie impartasit cu restul lumii… si de aici ideea de Purpose. Si Fairy, pentru ca eu una sunt o persoana foarte copilaroasa. Imi place sa rad, sa visez, sa ma joc i sa ma simt libera precum un copil. Nu prea imi plac regulile, limitele si sunt de parere ca este ceva magic in fiecare din noi… Si cred ca de aici numele. Imbinarea inocentei cu menirea vietii. Totul incepe in copilarie si se incheie la batranete cand te uiti inapoi si realizezi ca ti-ai indeplinit scopul in viata si ca ai facut-o intr-un mod foarte inocent, unic si frumos.

 

–    Glasul tau interior a devenit o voce puternica. Te mira acest lucru? Ce crezi ca te-a ajutat sa te remarci?

M-a mirat la inceput cand nu stiam inca cine sunt, dar acum nu ma mai mira. Am lucrat foarte mult la propria mea persoana. Am facut atat de multa ordine si curatenie in viata mea si mi-am promis eu mie sa-mi traiesc viata intr-un mod autentic si sa fiu cine sunt eu si nu cine vrea lumea sa fiu. Si cred ca autenticitatea e ceva ce lumea apreciaza.

Sunt de parere ca in adancul sufletului suntem cu totii conectati si daca o persoana e autentica si vrea cu adevarat sa faca bine si sa infrumuseteze lumea, cei din jur vor fi atrasi de acea persoana din simplul motiv ca se vor recunoaste pe ei insisi in acea persoana. Suntem o oglinda si cand faci lucrurile cu iubire si din dorinta de a scoate la suprafata ce e mai frumos in oameni, cred ca nu ai cum sa nu fii apreciat. Si modul in care eu scriu e foarte simplu. Stii, Einstein are un citat in care spune ca daca nu poti sa explici lucrurile intr-un mod simplu inseamna ca tu nici nu intelegi despre ce vorbesti. Si cred ca oamenii apreciaza asta. Simplitatea si modul in care comunic ce comunic si faptul ca eu ii incurajez in permanenta sa fie propriii lor stapani si sa nu caute iubire, fericire si aprobare in jurul lor… Nu cred in idoli sau guru…

 

–    Ce reactii primesti de la audienta?

Primesc reactii de tot felul si cu cat citesc mai multe mesaje, e-mailuri si comentarii de la oameni, cu atat imi dau seama cat de asemanatori suntem cu totii si cum toata lumea vrea sa se simta iubita si sa traiasca o viata linistita si fericita.

 

– Vorbeste-ne despre cartea la care scrii.

Momentan lucrez la prima mea carte, ce va fi publicata anul viitor. O scriu in limba engleza, dar stiu ca va fi tradusa in limba romana la un moment dat si asta ma bucura foarte mult. E o carte in care vorbesc despre calatoria mea personala, lectiile pe care le-am invatat… cum am trecut peste toate piedicile si greutatile vietii si impartasesc tot felul de modalitati prin care fiecare dintre noi poate face la fel. E o carte despre cum sa te eliberezi de tot ceea ce te tine pe loc in viata si cum sa creezi o viata noua, frumoasa si mult mai fericita pentru tine si cei dragi.

 

–    Recomanda-ne o metoda de meditatie, poate chiar pe cea pe care tu o practici.

Datorita companiei la care am lucrat in ultimii 2 ani, Mindvalley, am avut acces la foarte multe meditatii si inca am si imi place sa le diversific. Imi place foarte mult sa fac guided meditation… (nu stiu cum sa spun in romana:) ) si foarte mult imi plac meditatiile de la Kelly Howell: „Destiny- guided meditation“ si „Prayer – guided imagery“ sunt doua dintre preferatele mele. Ma joc cu Omvana App, unde ai tot felul de meditatii, dar si cu Youtube.

 

–    Cum sa facem efectiv meditatie? Cum scapam de miliardele de ganduri care ne vin in minte inevitabil?

Daca esti la inceput si nu ai mai meditat pana acum, cred ca cel mai bine ar fi sa incepi cu 5-10 minute pe zi. Iti pui castile in urechi si cu muzica de relaxare stai in liniste. Tu cu gandurile tale. In momentul in care ai sa faci asta, ai sa simti ca mintea ta face mult mai mult zgomot ca de obicei… E normal. Important e sa nu te opresti si in timp ai sa observi ca mintea incepe sa se linisteasca si ai sa ai tot mai putine ganduri. Si cu cat e mai liniste in mintea ta, cu atat iti va fi mai usor sa creezi propriile tale ganduri si sa te concentrezi pe lucrurile frumoase pe care vrei sa le creezi.

 

–    Cum se ajunge la acea relaxare a mintii, astfel incat sa ramanem focusati pe un singur lucru? Cum reusesti sa-ti golesti complet mintea?

Cu cat meditezi tot mai mult, detasat de propriile tale ganduri si trairi interiore, cu atat iti va fi mai usor sa devii prezent si sa te concentrezi 100% pe ceea ce faci. Cand simti ca mintea ta o ia razna, ca sa revii in prezent si sa fii focusat 100% pe ceea ce faci, concentreaza-te pe respiratia ta. Controleaza-ti respiratia si asta te va ajuta. Daca iti calmezi respiratia, iti calmezi si mintea… De asemeni, natura e un foarte bun profesor. Pe mine, natura ma ajuta foarte mult sa devin prezenta. Imi place sa ma uit la copaci, la stele, la luna, la soare… sa observ pasarile cum zboara… Natura te poate invata foarte multe si cu cat petreci tot mai mult in natura, cu atat iti va fi mai usor sa iti golesti mintea si sa fii prezent.

 

–    Recomanda-ne cateva carti si cativa autori pe care nu trebuie sa-i ratam.

Wayne Dyer e autorul meu preferat. Omul asta e incredibil. O persoana atat de frumoasa, autentica si cu un suflet foarte frumos. Orice carte de la el vei citi cu siguranta iti va placea. Apoi este Viktor Frankl cu „Man’s Search For Meaning“ si Eckhart Tolle cu „Puterea Prezentului“. O carte extraordinara pentru cei care sunt pregatiti sa o citeasca. Apoi orice carte de la Brene Brown, Don Miguel Ruiz, Deepak Chopra, Bruce Lipton, Neville Goddard, Marianne Williamson, Louise Hay…

 

–    Spune-ne 10 reguli de viata esentiale, ca sa intelegem cum ne putem schimba.

1.    Purifica-ti gandurile
2.    Asuma-ti 100% responsabilitate pentru propria ta viata
3.    Renunta la tot ce e toxic in viata ta – ganduri, idei, prietenii, obiceiuri, oameni, etc.
4.    Fii bun cu tine insati ca sa poti fi bun si cu cei din jur
5.    Apreciaza fiecare experienta si fiecare persoana care vine in viata ta, buna sau rea
6.    Construieste-ti viata nu pe baza a ce ai trait in trecut, ci pe baza a ce vrei sa traiesti in viitor.
7.    Foloseste-ti imaginatia si indrazneste sa visezi. Traieste-ti viata ca si cum nu ar exista limite.
8.    Petrece mai mult timp in natura
9.    Fii autentic. Fii vulnerabil. Ai incredere in tine. Traieste-ti viata dupa propriile tale reguli, nu dupa regulile invechite ale celor din jur.
10.     Renunta la frica si permite-i iubirii sa-i ia locul.

 

–    Explica-ne ce inseamna pentru tine sintagma „Gandul e samanta realitatii“. Care este sensul de influenta: gand-realitate sau realitate-gand? Este reciproc?

In cartea intitulata „The Biology of Belief“, Bruce Lipton spune ca 95% din viata noastra e controlata de inconstient si 5% de constient. Din momentul conceperii noastre si pana la varsta de 6-7 ani, spune Bruce Lipton, noi suntem ca o sugativa. Atenti la tot ce se intampla in jurul nostru, la tot ce vedem si la tot ce auzim, absorbim totul in capusorul nostru. In primii nostri ani de viata, noi construim fundatia pentru viata noastra. Nu putem spune ca lucruri la care nu ne-am gandit apar din senin, pentru ca noi nu ne putem aduce aminte totul. Nu avem acces la tot ce este in mintea noastra.

Cum vad eu lucrurile, gandurile noastre creeaza realitatea si daca noua nu ne place ce vedem trebuie sa ne uitam putin in oglinda si sa ne dam seama unde gresim si ce trebuie schimbat. Am trait mai bine de 25 de ani gandindu-ma ca eu nu am control asupra vietii mele si ca tot ce se intampla in lumea asta si in viata mea e haotic. Si atat timp cat am gandit asa, asa a fost. Nu suntem invatati sa ne purificam gandurile. Majoritatea oamenilor nu au idee ce inseamna lucrul acesta si cat de important e sa te concentrezi doar asupra lucrurilor pe care vrei sa le ai in viata ta. Nu ne cunoastem pe noi insine. Habar nu avem cine suntem si de ce suntem in stare si din aceasta cauza ne gandim ca suntem victime si ca nu avem control asupra propriei noastre vieti.

 

–    Ce rol are fiecare persoana intalnita in viata noastra? Acel rol pe care il lasam sa aiba? Este predestinata aceasta intalnire?

Depinde cum privim lucrurile. Totul tine de atitudinea noastra. Cartea mea preferata e Tao Te Ching, scrisa de Lao Tzu acum mai bine de 2500 de ani. Si in aceasta carte frumoasa, el vorbeste despre asta. Cum fiecare persoana, buna sau rea, iti este ba profesor, ba student. Omul bun este profesorul omului rau si omul rau este lectia omului bun. Daca reusesti sa privesti fiecare persoana care vine in viata ta, in acest mod, ai sa ai foarte multe de castigat si ai sa intelegi ca fiecare persoana, buna sau rea, are ceva sa te invete Si da, cred ca fiecare persoana pe care o intalnesti, o intalnesti pentru ca trebuie si pentru ca are o lectie pentru tine… ceva ce tu trebuie sa inveti.

 

–    Ce caut eu in viata mea? Gandul apare cand suntem aglomerati, sufocati, hartuiti de cotidian si ne simtim coplesiti. Cum ne facem loc in propria viata?

Ne facem loc facandu-ne loc… Renuntand la obiceiuri toxice ca barfa sau la relatii care nu duc nicaieri… Ne facem loc petrecand mai mult timp cu noi insine. Lasand putin la o parte nevoia asta nebuna de a ne plange si de a vorbi in permanenta despre problemele noastre si problemele cu care se confrunta toata planeta. Trebuie sa invatam sa traim viata pentru noi si nu pentru altii si trebuie sa invatam sa pretuim lucrurile simple, pentru ca acolo vom reusi sa gasim linistea si pacea de care avem cu totii nevoie…

 

– Ni s-a intamplat de multe ori sa constatam ca un rau se dovedeste a fi un bine. Ce s-a schimbat: perceptia, cursul vietii, momentul, noi?

Un lucru fascinant se intampla in momentul in care noi ne schimbam modul de gandire… toata lumea parca se schimba cu noi. Lumea din jur e oglinda noastra. Ii vedem pe cei din jur cum ne vedem pe noi insine si daca noi ne schimbam perceptia pe care o avem despre noi insine, si lumea din jur se va schimba odata cu noi. E magic!

 

–    Care trebuie sa ne fie atitudinea in fata raului care se manifesta prin oameni, prin atitudini de neinteles, prin gesturi negative gratuite?

Este un citat de la Plato foarte frumos care vorbeste despre asta: „Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle“. Daca suntem rai cu altii e pentru ca suntem rai cu noi insine. Cand nu stii cine esti, incotro te indrepti si cand percepi lumea in care traiesti ca fiind ostila si rea, stai in defensiva. Cauti sa te protejezi de rau si cauti sa ataci. Toata lumea pare sa fie inamicul tau, dusmanul tau… Si e trist pentru ca singurul nostru dusman suntem noi insine si luptandu-ne cu altii, noi ne luptam cu propria noastra persoana.

Daca te iubesti pe tine insati si daca esti impacat cu propria ta persoana si cu viata ta, indiferent de cat de multi oameni rai vei intalni si indiferent de cat de multe rele ti se vor intampla, ai sa stii cum sa le transformi in ceva bun.

E foarte important sa accepti ce ti se intampla, sa nu te impotrivesti raului pentru ca luptand rau cu rau creezi mai mult rau. Si e foarte important sa cauti sa inveti din tot ce ti se intampla, pentru ca daca reusesti sa faci asta, ai sa devii o persoana foarte frumoasa, pe interior si pe exterior, si foarte inteleapta. Si lumea are nevoie de oameni de genul acesta

 

    Cat ne costa sa fim buni, cat ne costa sa fim rai?

Nu ne costa nimic sa fim buni, dar ne costa foarte mult sa fim rai. Cu cat suntem mai rai, cu atat devenim mai urati, pe interior si pe exterior… Rautatea creeaza foarte mult stres, frica… si ne indeparteaza unii de altii. Nu ne costa nimic sa fim buni si de asta ar trebui sa invatam sa fim mai buni, cu noi si cu lumea din jur. Am fi cu totii mult mai fericiti si lumea in care traim ar deveni si ea mult mai frumoasa.

 

–    Cum sa acceptam ca „facerea de bine“ ne aduce mai mult rau?

In momentul in care incepem sa ne asumam responsabilitate pentru propriile noastre ganduri, trairi interioare si pentru propria noastra viata. cred ca incepem sa intelegem ca „facerea de bine“ ne face nou rau in final…

 

–    Ce masura trebuie sa aplicam in privinta noastra, in primul rand? Sa ne fim cei mai ingaduitori prieteni sau cei mai atenti critici?

Cum spunem noi in Romania? Vorba dulce mult aduce, nu? Cu cat ne criticam mai mult, cu atat devenim mai rautaciosi si in loc sa ne concentram pe lucrurile frumoase pe care le facem, pe punctele noastre forte, ne concentram pe slabiciunile noastre… Si incepem sa ne indoim de capacitatile noastre, incepem sa ne comparam cu cei din jur si in loc sa ne traim viata, stagnam… Eu sunt cel mai mare critic al meu, dar invat sa renunt la critica si sa ma incurajez in tot ceea ce fac. Sa vorbesc cu mine cum i-as vorbi unui prieten foarte bun… Critica ne indeparteaza de noi si de cei din jur, iar ingaduinta, iubirea, aprecierile si incurajarile ne apropie.

 

–    Unde trebuie fixat standardul de evaluare? Cat de sus trebuie fixata stacheta evolutiei?

Nu stiu daca este un punct anume pana unde trebuie sa evoluam. Cred eu ca important e sa evoluam fara a fi preocupati cat de repede o facem si cat de departe vrem sa ajungem… Important e sa ne miscam, sa indraznim sa pasim in necunoscut si sa cautam sa fim azi mai buni decat eram ieri.

 

–    Traim prin ceilalti sau traim pentru noi?

Totul incepe cu noi. Traim pentru noi, dar in acelasi timp traim si prin ceilalti… Suntem toti o familie… Daca mergi pe Luna si te uiti la planeta noastra iti dai seama ca suntem cu totii o mare familie, uniti, sau cel putin asa ar trebui sa fie… We are all ONE.

 

–    Daca ne simtim nefericiti fara motiv, cum detectam problema care ne impiedica sa ne bucuram de viata?

Totul incepe cu tine. Daca sunt probleme in viata ta si daca esti nefericit oriunde mergi, e evident ca ceva trebuie schimbat… si nu e mediul inconjurator ce trebuie sa se schimbe, ci TU! Daca inveti sa iti asumi responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata ta, ai sa ai foarte multe de castigat si ai sa stii cum sa transformi ceva urat intr-o experienta frumoasa.

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 14/07/2014