Cand iti acoperi imperfectiunile, folosesti autobronzant, iti indrepti sau ondulezi parul, este sigur ca produsele cosmetice pe care le folosesti au o lista lunga de ingrediente. Stii daca acestea sunt sigure sau nu? Cercetarile din domeniu au inceput sa ingrijoreze atat oamenii de stiinta cat si oamenii de rand si au inceput sa ridice semne de intrebare in privinta chimicalelor din produsele cosmetice. Iata cum sa te feresti de ingredientele periculoase.
Vopseaua de par pe lista produselor cosmetice periculoase?
Numeroase studii incearca sa descopere daca exista o legatura intre vopseaua permanenta de par si cancer. Totusi rezultatele pana acum nu sunt concludente. Indiferent, este clar ca ingredientele sale sunt nocive pentru par si scalp. Efectele benefice sunt pe termen scurt, pe cand cele negative sunt greu de depasit. Pentru a evita aceste lucruri neplacute, incearca vopseaua naturala pe baza de plante – henna. Nu este o paleta la fel de mare de nuante dar rezultatele pot fi foarte frumoase.
Solarul creste riscul de melanom
Indiferent de ce spun prietenele sau saloanele despre bronzatul artificial la solar, iata ce spun studiile: utilizarea frecventa a solarului creste riscul de melanom – cea mai periculoasa forma de cancer la piele. In plus, aceste aparate emit niste raze ce grabesc imbatranirea pielii, duc la aparitia ridurilor si petelor. Chiar daca pielea bronzata ti se pare ca arata bine, acea piele este de fapt afectata. Daca vrei ca pielea ta sa capete o nuanta mai inchisa apeleaza la lotiunile autobronzante. Acestea au componente chimice ce reactioneaza cu aminoacizii din pielea ta si creeaza o culoare temporara. Ai grija sa nu inghiti aceste substante sau sa iti intre in ochi. Foloseste crema cu protectie solara chiar daca ai folosit autobronzant, acesta nu iti protejeaza pielea de razele soarelui.
Manichiura la salon te pune in contact cu produse cosmetice periculoase
Produsele pentru manichiura de la saloanele specializate contin o paleta larga de chimicale ce include ftalati, formaldehide, acetona si toluen. Vaporii lor irita pielea, ochii, nasul si caile respiratorii. Aceste reactii sunt comune mai ales la cei ce sunt expusi des, la cei care lucreaza in aceste saloane. In urma manichiurilor sau pedichiurilor pot aparea infectii cu bacterii sau ciuperci mai ales cand echipamentul nu a fost sterilizat corespunzator. Pentru a evita aceste posibilitati neplacute, fii atent la curatenia din salon. Pleaca daca vezi ca ceva nu este in regula. Poti sa iti aduci propriile ustensile daca sunt bune si esti mai sigur de igiena lor pentru ca le folosesti doar tu. Daca lucrezi la un salon, asigura-te ca sefii tai respecta regulie de protectie a muncii si nu iti pun sanatatea in pericol.
Ftalatii pot dauna fatului
Ftalatii sunt chimicale menite sa faca produsele mai flexibile. Se gasesc in jucarii, ambalaje dar si in unele produse de infrumusetare precum oja, sampon sau sapun. Anumite studii sustin ca expunerea femeii gravide la aceste chimicale poate ajunge sa dauneze fatului. Aceasta legatura nu a fost demonstrata 100%. Daca aceste substante te ingrijoreaza poti sa alegi produse care nu le contin verificand cu atentie lista ingredientelor. Ftalatii se gasesc peste tot in jurul nostru dar folosind cosmetice care nu ii contin ne reducem considerabil expunerea la ei.
Parabenii din produsele cosmetice pot duce la cancer?
Aceste substante sunt folosite foarte des in cosmetice pe post de conservanti: in machiaj, in creme, in produse pentru par si unghii. Un studiu a aratat prezenta parabenilor in tumorile la san, dar nu a indicat ca parabenii ar fi cauza. Unii cercetatori sustin ca nu este plauzibil ca o cantitate atat de mica precum cea din cosmetice sa cauzeze cancer. Se pot gasi insa produse de infrumusetare ce nu contin parabeni. Ei nu sunt singura optiune pentru a conserva cosmeticele, unele produse de bazeaza pe vitamia C sau vitamina E pentru asta.
Citeste si alte sfaturi si informatii utile de la Sfatulparintilor.ro:
Afla ce-ti spun stelele astazi: Horoscopul zilei de sambata, 21 ianuarie 2012
Motivationalul de weekend: Casa dulgherului sau cum iti construiesti viata
16 lucruri pe care n-ar trebui sa le spui unei mame, fie casnica, fie cu cariera
Rugaciuni pentru copii si familie, folositoare sufletului
Reteta zilei: Muschi de porc umplut ca la Moldova
Desertul zilei: Crema de zahar ars cu dovleac
Tine obezitatea sub control: 13 lucruri surprizatoare pe care nu le stii despre greutatea ta – Partea a II-a
Muzica de dragoste: Ce cantece sa asculti in timp ce faci amor
Curs pentru copii: Cum sa ai un copil echilibrat, sanatos si fericit
Un voucher gratuit pentru cursantul Boem Club cu numarul 1.000