Wabi Sabi. 5 lectii din filosofia japoneza care iti vor imbunatati viata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Wabi Sabi. 5 lectii din filosofia japoneza care iti vor imbunatati viata

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Wabi Sabi. 5 lectii din filosofia japoneza care iti vor imbunatati viata
Wabi Sabi

Intr-o lume plina de stres si de cautari nerealiste ale perfectiunii, precum si de suferinta legata de bogatia materiala, exista un stravechi stil de viata japonez care poate fi exact ceea ce avem nevoie acum. Wabi Sabi este o filosofie elecanta care denota un mod de viata mai conectat cu sinele interior, mai conectat cu natura, mai profund. Wabi Sabi este un concept care te determina sa fii in permanenta in cautarea frumusetii in toate lucrurile, chiar si in imperfectiuni si sa accepti ca toate lucrurile din natura sunt incomplete, imperfecte si efemere.

Ce inseamna Wabi Sabi?

Luate individual wabi si sabi sunt concept separate.

Wabi este desrpe recunoasterea frumusetii in smerenia simplitatii. Te invita sa iti deschizi inima si sa elimini vanitatea materialista pentru a manifesta bogatia spirutuala.

Sabi se concentreaza pe trecerea timpului, de la stadiul incipient, la maturitate si degradarea finala, prin manifestarea frumusetii interioare, dincolo de suprafata.

Imbpreuna, cele doua creeaza o filosofie de viata care impune trairea in prezent, aprecierea lucrurilor simple in toate stadiile vietii. Wabi Sabi te invata sa iesi din capcanele traiului modern (cautarea perfectiunii, urmarirea cu orice pret a bogatiei si succesului) si sa traiesti dupa principiile fascinante ale acestei filosofii.

Iata 5 lectii de viata din filosofia japoneza Wabi Sabi

1. Prin acceptare gasesti libertatea. Din acceptare te dezvolti

Dewa Sanzan este un lant muntos mai putin cunoscut din nordul Japoniei. Din secolul al VIII-lea a fost loc de pelerinaj pentru calugarii Yamabushi, care participa la ritualuri anuale pentru renastere si iluminare a mintii si sufletului lor. Filosofia de baza a pregatirii lor poate fi rezumata la un singur cuvan: Uketamo. Acesta se traduce prin “Accept umil cu inima deschisa!”.

Iata cum functioneaza:

  • Esti pe cale sa iti pierzi locul de munca? Uketamo!
  • Se anunta furtuna si trebuie sa anulezi un eveniment in aer liber? Uketamo!
  • Ai avut un accident stupid si ti-ai rupt piciorul, fiind nevoit sa stai in casa o luna? Uketamo!

Uketamo inseamna ca accepti cee ace este. Calugarii Yamabushi au inteles ca daca accepti mai repede realitatea cu bunele si mai putin bunele ei, te vei simti mai liber. Sa fii Zen nu inseamna sa traiesti fara griji. Sa fii Zen inseamna sa iti accepti provocarile pe care ti le da viata. Zen inseamna raspunsul tau in fata lor. Accepti ca viata poate fi si imperfecta? Sau te impotrivesti si viata ta va fi o lupta sau o suferinta continua?

Prima lectie a filosofiei Wabi Sabi este practicarea gratitudinii si a acceptarii. Nu este despre a renunta, ci despre a te preda in fata gravitatii unei situatii si sa faci tot ce sta in puterea ta pentru a merge mai departe.

2. Toate lucrurile, inclusive tu, sunteti intr-un stadiu de imperfectiune. Nu mai cauta orbeste perfectiunea, ci excelenta

Totul in natura se schimba. Absolut nimic nu poate fi un total absolut. Si, din moment ce perfectiunea este o forma suprema a intregului, a completului, atunci nimic nu este perfect. De aceea filosofia Wabi Sabi te invata ca toate lucrurile sunt imperfecte, incomplete si efemere. Inclusiv tu! Apoi mai exista problema intelegerii perfectiunii si a catalogarii tuturor lucrurilor care nu sunt perfecte drept inferioare, gresite, corupte. Cuvinte negative de care devii obsedat in cautarea perfectiunii. Vrei corpul perfect, carierea perfecta, partenerul perfect. Si ia mult timp pana cand realizezi ca, de fapt, nimic nu este perfect. Totul este o imperfecta opera de arta.

Pentru a elimina stigmatul asupra imperfectiunii, va trebui sa respingi complet cuvintele considerate “opuse” perfectiunii. Imperfectiunea nu este un compromise. Imperfectiunea este o forma a naturii adevarate a lucrurilor.

A doua lectie a filosofiei Wabi Sabi este “Nu cauta perfectiunea! Cauta excelenta!”. Fa de fiecare data tot ce poti tu! Da de fiecare data tot ce poti tu mai bun din tine!

Citeste si: Motivational: 10 ponturi pentru o viata echilibrata

3. Apreciaza frumusetea tuturor lucrurilor, in special frumusetea din spatele lucrurilor “defecte”

O forma straveche de arta pornind din filosofia Wabi Sabi este Kintsugi. Aceasta presupune “lipirea” cu aur a obiectelor sparte. Noul obiect astfel reparat are “cicatrici de aur”. Gandeste-te la un bol pe care il scapi pe jos si se face tandari. Cel mai probabil il arunci. Daca ai aplica tehnica Kintsugi, atunci ai lipi bucatelele sparte cu aur lichid. Si, dintr-odata, bolul tau nu mai este imperfect si nefolositor, este imperfect, inca util si mai ales foarte frumos.

Kintsugi te invata ca lucrurile “defecte” sunt la fel de frumoase pentru ca “cicatricile” lor spun o poveste. De ce sa ascunzi aceste imperfectiuni, aceste cicatrici, cand le poti arata lumii?! Ideea e simpla. Vor fi multe momente in viata ta cand te vei simti “rupt”, “defect”. Vor fi evenimente care te vor lasa cu cicatrici fizice, psihice, emotionale. Nu te ascunde. Da-ti voie sa stralucesti. Nu te umbri. Redeseneaza-ti ranile cu aur!

Esecurile sunt doar o forma prin care inveti cum NU se fac lucrurile. Greselile te invata despre importanta iertarii, iar ridurile iti reamintesc ca le poti face si razand.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 08/07/2022