Ce e de facut cand nu stii cine esti? Cum sa iti descoperi sinele adevarat! - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce e de facut cand nu stii cine esti? Cum sa iti descoperi sinele adevarat!

Ce e de facut cand nu stii cine esti - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-zqfyk

Afla mai multe despre tine insuti

Daca simti ca nu stii cine esti, poate fi util sa petreci ceva timp sa te cunosti mai bine. O modalitate prin care poti face acest lucru este sa incepi sa te gandesti la lucrurile care iti plac si care sunt importante pentru tine.

Tinerea unui jurnal, implicarea in scrierea expresiva sau crearea listelor de lucruri care conteaza pentru tine poate fi de ajutor. Ia in considerare scrierea despre lucruri care iti plac, experiente pe care le-ai avut sau lucruri despre care ai dorit sa afli mai multe.

Care sunt cartile tale preferate? Ce gen de muzica iti place? Cand te-ai simtit cel mai fericit? Pe masura ce lucrezi la jurnal, este posibil sa incepi sa vezi anumite teme sau preferinte care incep sa apara. Reflectarea la aceste liste si note te poate ajuta sa te vezi mai bine si sa iti apreciezi individualitatea.

Descopera ce pretuiesti

Cunoasterea valorilor tale centrale poate juca un rol important in a te ajuta sa iti dai seama cine esti. Ce credinte si valori sunt cele mai importante pentru tine? Acestea sunt trasaturile cheie pe care le simti, cele mai importante atat in ​​voi, cat si in ceilalti.

Lucruri precum a fi onest, de incredere si bun sunt exemple de valori de baza. Odata ce iti dai seama ce pretuiesti, poti lucra la a-ti trai viata in conformitate cu acele credinte centrale.

Petrece timp singur

In timp ce solitudinea este uneori confundata cu singuratatea, petrecerea timpului pe cont propriu poate avea beneficii importante pentru sanatatea mintala. Presiunea sociala poate ingreuna uneori sa intelegi ceea ce este important pentru tine, mai ales daca esti inconjurat de oameni cu personalitati puternice.

Daca te ocupi de tine ceva timp, iti poti oferi sansa de a reflecta, de a explora si de a experimenta idei si sentimente noi.

Te mai poate interesa si: 5 sfaturi sa-ti ridici stima de sine de la frantuzoaice

Lucruri pe care le poti face singur

Provoaca-te

Incercarea de lucruri noi poate fi un alt instrument util de autoexplorare. Uneori, a-ti da seama cine esti implica testarea unor aspecte noi ale identitatii tale. Gandeste-te la modul in care adolescentii experimenteaza adesea cu diferite stiluri in timp ce isi forjeaza sentimentul de sine. In timp ce oamenii cred adesea ca astfel de calatorii de auto-descoperire se limiteaza la adolescenta, o astfel de explorare este ceva care poate fi util pe tot parcursul vietii.

Ai incredere in intuitia ta

A invata cum sa ai incredere in tine si in instinctele tale este o alta parte din a-ti da seama cine esti. Daca ai un simt slab al sinelui, s-ar putea sa te lupti pentru a lua decizii, fie ca sunt mari sau mici. Pentru a intelege mai bine cine esti, este esential sa incepi sa faci alegeri care sa te reflecte si nu pe oamenii din jurul tau.

O modalitate de a invata cum sa ai incredere in deciziile tale este sa incepi pur si simplu sa le iei mai des. Poti incepe cu decizii mai usoare,facand lucruri cum ar fi: sa alegi ce sa faci pentru cina, sa le spui prietenilor unde doresti sa mancati sau sa alegi intre diferite articole in timp ce faci cumparaturile. In timp, vei incepe sa simti mai bine tipurile de lucruri pe care le preferi si vei invata cum sa te afirmi mai bine in diferite situatii.

Practica Mindfulness

Mindfulness este o tehnica care implica concentrarea asupra momentului prezent fara a-ti  face griji pentru trecut sau viitor. A fi prezent in acest moment poate fi util atunci cand te lupti cu distrageri sau presiuni sociale care uneori te pot face sa te indoiesti de tine.

Concentrarea deplina asupra momentului te poate ajuta sa te simti mai aliniati la propriile ganduri, emotii, dorinte si nevoi.

Obtinerea ajutorului

Daca simti ca nu sti cine esti creeaza o suferinta semnificativa sau face dificila functionarea normala, ar trebui sa iei in considerare discutia cu un medic sau un profesionist din domeniul sanatatii mintale. Problemele cu identitatea pot juca un rol in:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Stima de sine scazuta
  • Probleme de relatie
  • Stres
  • Nefericire

Lucrand cu un terapeut, poti afla mai multe despre identitatea ta si despre modul in care aceasta iti afecteaza aspecte din viata, inclusiv luarea deciziilor si relatiile.

Uneori, problemele cu increderea de sine pot fi legate de o afectiune de sanatate mintala, inclusiv tulburare de personalitate Borderline, tulburari disociative, tulburare de stres post-traumatic (PTSD) sau schizofrenie. Cautand ajutor de la un medic sau un profesionist din domeniul sanatatii mintale, poti obtine un diagnostic si tratamentul adecvat.

Simtind ca nu stii cine esti, poate face dificila alegerile potrivite pentru viata ta, indiferent daca iti stabilesti obiective sau formezi noi relatii. Din fericire, exista lucruri pe care le poti face pentru a te cunoaste mai bine pe tine insuti si a incepe sa-ti formezi un sentiment mai puternic de sine.

Colaborarea cu un terapeut este o alta optiune pe care s-ar putea sa o gasesti utila, asa ca ia in considerare apelarea la medicul tau pentru o recomandare, consultati terapeuti pentru a gasi pe cineva din zona ta sau ia in considerare incercarea terapiei online.

Foto

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/10/2021