Ce e de facut cand nu stii cine esti? Cum sa iti descoperi sinele adevarat! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce e de facut cand nu stii cine esti? Cum sa iti descoperi sinele adevarat!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Ce e de facut cand nu stii cine esti? Cum sa iti descoperi sinele adevarat!
Ce e de facut cand nu stii cine esti - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-zqfyk

In timp ce unii oameni au un puternic sentiment de a sti ceea ce sunt, altii pot ramane cu sentimentul ca nu-si inteleg cu adevarat sinele. A te simti nesigur de tine poate duce uneori la un sentiment de identitate schimbator. S-ar putea sa incerci intotdeauna idei noi sau persoane pentru a vedea daca se potrivesc. Sau s-ar putea sa incerci sa te schimbi ca raspuns la alte persoane. Daca te-ai gandit vreodata „Nu stiu cine sunt”, te-ai putea intreba de ce s-ar putea sa te simti asa si ce poti face pentru a schimba asta.

Cum se formeaza identitatea

Identitatea este modelata de experientele pe care oamenii le au in timpul vietii, in special in copilarie si adolescenta. Copiii crescuti intr-un mediu de sustinere primesc ingrijirea, sprijinul si incurajarea de care au nevoie pentru a-si dezvolta un sentiment de sine sanatos. Copiii crescuti in medii mai putin favorabile in care se confrunta cu neglijenta, abuz sau parinti excesivi, pe de alta parte, pot chinui pentru a-si forma propriile identitati puternice.

Pe masura ce copiii cresc, interactiunile cu parintii, alti adulti si colegii, contribuie la modul in care se dezvolta sentimentul de sine al unei persoane.

Teoreticianul Erik Erikson credea ca perioada adolescentei a jucat un rol deosebit de important in formarea identitatii unei persoane. El a descris aceasta etapa a vietii ca fiind una de „confuzie intre identitate si rol” si a crezut ca oamenii care sunt capabili sa se angajeze in crearea unei identitati puternice apar cu un solid sentiment de sine, in timp ce cei care se chinuie pot ramane intrebandu-se cine sunt atunci cand intra in varsta maturitatii.

Mai tarziu, psihologul James Marcia a descris doua stari identitare primare – explorarea si angajamentul. Explorarea implica procesul de experimentare cu idei diferite, in timp ce angajamentul implica luarea deciziilor pe baza acelor idei legate de identitate

Citeste si: Wow! Ritualuri de 2 minute care cresc increderea de sine!

Factori care afecteaza identitatea

Procesul de formare a sentimentului de sine incepe in copilarie si este influentat de o mare varietate de factori. Unele dintre acestea includ:

Individualizarea

Acesta este procesul prin care oamenii trec pentru a-si dezvolta propriul simt unic de sine. Copiii au nevoie de spatiu pentru a se exprima liber fara teama de rusine, vinovatie, critica si judecata pentru ca acest proces sa aiba succes.

Societate

Influentele si asteptarile sociale pot juca un rol important in formarea identitatii. Cultura, mass-media, religiile, rolurile sexelor in societate si alti factori care fac parte dintr-o societate pot afecta modul in care simti despre cine esti. De asemenea, s-ar putea sa simti provocari atunci cand aspecte ale identitatii tale nu se aliniaza la asteptarile societatii in care traiesti.

Familia ta

Persoanele care au grija de tine si membrii familiei tale joaca unele dintre primele roluri in formarea identitatii tale. De-a lungul vietii, diferitele roluri pe care le joci in familia ta pot afecta modul in care te vezi pe tine insuti. Si natura relatiilor tale cu cei dragi poate avea, de asemenea, un efect asupra faptului ca simti un sentiment puternic sau slab de sine.

Cercetarile sugereaza ca persoanele care au un simt consecvent al identitatii au, de asemenea, o stima de sine mai mare, se angajeaza in mai putine comportamente riscante si sunt mai putin susceptibile de a experimenta simptome de interiorizare. Simptomele de interiorizare sunt frecvente la persoanele cu depresie si pot include modificari ale obiceiurilor alimentare, frica, singuratate, tristete si probleme de concentrare.

Nu rata nici: 11 efecte ale lipsei de încredere de sine. Explicațiile psihologului Alexandru Pleșea

Cum sa faci fata

Daca te lupti cu probleme legate de identitate si simti ca nu stii cu adevarat cine esti, exista lucruri pe care le poti face pentru a face fata situatiei. Gasirea modalitatilor de a te cunoaste mai bine si de a te angaja in activitati care iti intaresc sentimentul de sine, te pot incuraja si intari individualitatea.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/10/2021