Care e legatura intre oamenii puternici si o copilarie cu probleme? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Care e legatura intre oamenii puternici si o copilarie cu probleme?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Care e legatura intre oamenii puternici si o copilarie cu probleme?
oamenii puternici - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - father-2770301_1920
Credit foto: Imagine de Lorraine Cormier de la Pixabay

A avea o copilarie grea nu este ceva ce isi doreste cineva sau sa trebuiasca sa traiasca, dar este ceva obisnuit pentru multi de pe tot globul. Poate fi foarte daunator si, in functie de ceea ce ati vindecat, poate fi foarte greu, dar ne poate ajuta in multe feluri pe masura ce imbatranim.

Exista momente in viata care ne pun lucrurile intr-o perspectiva diferita si ne fac sa ne gandim mult la lucrurile prin care am trecut, la modul in care acestea ne-au modelat in cine suntem in prezent. Desigur, lucrurile prin care am trecut au fost aspre si dureroase, dar cumva am reusit sa supravietuim si suntem mai puternici din cauza lucrurilor prin care am trecut in aceasta lume. Am fi unde suntem astazi daca nu din cauza lucrurilor pe care le-am experimentat?

Citeste si: Afla care este elementul din copilarie care ii influenteaza pe cei mici la maturitate

Megan Hustad a scris pe aceasta tema pentru Psychology Today si cuvintele ei merita atentie:

„Dezavantajele unei educatii aspre sunt bine documentate. Modelul standard sustine ca suferinta timpurie duce la alte esecuri ca adulti, deoarece, cei care ies dintr-o copilarie in care au fost mereu pedepsiti, sunt atat de deteriorati de acei ani, incat nu pot trai niciodata la maximum potentialului lor. Acestia pot fi mai predispusi la depresie si au un scor mai scazut la testele de inteligenta si memorie. De asemenea, acestia par a avea cu un risc mai mare pentru o serie de afectiuni fizice, de la dureri cronice de spate la boli de inima.

Adultii care au suferit un stres semnificativ in copilarie pot afisa o prejudecata de rol ostila, ceea ce inseamna ca percep amenintari in situatii pe care altii le considera neutre. O astfel de eroare cognitiva poate impiedica capacitatea de a forma un fel de aliante de care depinde cel mai mult succesul profesional si social.” „Este in esenta un fenomen biologic” sau un raspuns neregulat de lupta sau fuga, spune Daniel Keating, de la Universitatea din Michigan. „Inseamna ca sistemul proiectat pentru a va regla raspunsul la stres este fie depasit, fie depaseste limitele.” Depasirea va lasa „sa reactionati la lucruri care nu sunt amenintari semnificative in lume, dar sunt fie amenintari imaginate, fie lucruri neutre pe care le interpretati ca amenintari”. De asemenea, va face sa reveniti mai lent la linia de echilibru. Efectul poate produce copii mai susceptibili de a actiona cu nepasare, chiar si atunci cand sunt neprovocati, care se transforma in adolescenti morocanosi, retrasi si, poate in cele din urma, adulti care isi pierd cumpatul fara avertisment.”

Dar un sentiment coplesitor ca „intelepciunea conventionala” a pictat un tablou exagerat de lipsit de speranta, i-a determinat pe Willem Frankenhuis si Carolina de Weerth, de la Universitatea Radboud din Olanda, sa publice o recenzie bine citata, sugerand ca scenariul ar putea fi rasturnat sau cel putin modificat. Studii recente au aratat ca indivizii care au avut copilarii haotice prezentau o capacitate sporita de a detecta, monitoriza amenintarile si de a-si aminti evenimente negative.

A fost posibil ca, in conditiile potrivite, copiii din medii stresante sa obtina performante mai bune decat se astepta, la colectarea eficienta de informatii, evaluarea reputatiei oamenilor si a altor abilitati de rationament.

„Majoritatea cercetarilor asupra tinerilor din medii nefavorabile se concentreaza asupra a ceea ce le face rau”, spune JeanMarie Bianchi, de la Wilson College. „Obiectivul nostru a fost sa descoperim punctele forte psihologice ale acestei populatii, pentru ca stim foarte putin despre ceea la ce se pricep”.

Cercetatorii care au urmarit aceasta lucrare, precum Vladas Griskevicius, acum la Universitatea din Minnesota Carlson School of Management, vad intrebarea de baza ca rodul natural al teoriei istoriei vietii, care propune ca oamenii sa isi structureze viata in functie de mediul lor din copilarie. In linii mari, cei care cresc in medii sigure si previzibile, cu resurse materiale adecvate, tind sa foloseasca strategii „lente” – studiaza greu, intarzie satisfactia, amana casatoria si reproducerea si, in general, urmeaza sfaturile date celor mai multor copii din clasa mijlocie sau din partea de sus a clasei de mijloc, despre cum sa ramana pe acel curs. Cei care se confrunta cu tulburari considerabile la inceputul vietii au tendinta de a utiliza strategii „rapide” – de exemplu, daca au avut s@x mai devreme sau au devenit parinti la o varsta mai mica. „Orizontul de recompensa” al strategului rapid este mai scurt si viitorul lor mai putin asigurat; vor primi o recompensa imediata mai mica in loc de o plata mai mare ulterior.

Dar, in loc sa ne gandim daca o strategie de viata lenta sau rapida este „buna” sau „rea”, nu s-ar putea gandi in termenii a ceea ce este adaptat in mod corespunzator in fiecare mediu? Un copil care creste intr-o casa stabila, iubitoare, caruia i se prezinta o bomboana si i se spune ca, daca asteapta o jumatate de ora, poate avea doua, ar fi intelept sa astepte. Dar daca viata in casa este haotica si parintii, sau cei care se ocupa de copii, isi implinesc doar sporadic promisiunile, ar fi destul de rezonabil sa luati bomboana fiind optiunea cea mai buna. Obtinerea a ceea ce puteti, atunci cand este in fata dvs, in acest context nu este „impulsiva” sau „obtuza”, cum sunt aceste comportamente etichetate de obicei – si dispretuitor -. Este strategic.

Nu rata nici: 18 obiceiuri problema din copilarie care ne afecteaza vietile in prezent

Afirmarea faptului ca ultimul comportament este adaptativ este un lucru…

…a spune ca un mediu aspru sau imprevizibil din copilarie ar putea aduce beneficii obiective in viitor este un alt lucru.

In sine, este un pic confuz, dar este interesant sa ne gandim la modul in care diferite perspective si situatii pot afecta modul in care lucrurile se desfasoara si ce ar trebui sa facem mai departe. Cand parcurgem lucrurile in copilarie, invatam cum sa le trecem cat mai bine si sa ne adaptam. Acest lucru nu este usor si, prin urmare, suntem obligati sa crestem mult prea repede, dar crestem si continuam sa ne impingem mai departe.

Situatiile prin care ati trecut nu v-au slabit, ci v-au facut mai puternici. Ele va aratat ca v-ati putea confrunta cu cele mai rele lucruri pe aceasta lume dar cumva veti razbi. Sunteti mai puternici decat credeti ca v-ati dat seama si aceste lucruri trebuie sa se aseze bine in dvs. Cei mai puternici oameni din aceasta lume au trecut prin lucruri pe care altii nu si le-ar putea imagina niciodata, la asta ne referim.

Nimeni nu are o viata perfecta. Cu totii am avut suisuri si coborasuri. Trecutul dvs. nu va defineste si inca puteti realiza atat de multe in aceasta viata. Nu suntem definiti de lucrurile prin care trecem, dar crestem prin ele. Daca profitati si cresteti la maximum din experientele anterioare, in ciuda lucrurilor cu care v-ati confruntat, sunteti cu adevarat unul dintre cei mai puternici oameni pe care aceasta lume ii poate oferi.

Imagine de Lorraine Cormier de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 04/12/2022