Pentru ca destul de multa lume a inceput sa renunte la carne, apare intrebarea este sanatos sa fii vegetarian? Iata ce spun studiile
Este sanatos sa fii vegetarian? Tot ce trebuie sa stii despre dieta fara carne
Persoanele vegetariene renunta la carne sau peste si consuma, din sfera animala, doar oua si produse lactate. Lipsa carnii din alimentatie are si beneficii, conform studiilor. De exemplu, alimentatia bazata pe produse proaspete aduce un aport de antioxidanti si fibre. O dieta vegetarian reduce astfel riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare si chiar a cancerului. De asemenea, reduce riscul aparitiei obezitatii si a diabetului de tip 2.
Citeste si: Regimul vegan. E e bun sau nu pentru copii?
Ce mananca un vegetarian?
Un regim vegetarian ar trebui sa fie foarte variat pentru a putea avea cat mai multe beneficii.
Exista persoane care adopta dieta ovo-lacto-vegetariana (fara carne si peste). Altii lacto-vegetariana (sunt excluse si ouale) sau ovo-vegetariana (este exclus laptele). Mai sunt persoane care nu consuma carne, in schimb mananca peste. Totusi, aceasta nu poate fi considerate o dieta vegetariana.
Dieta vegana exclude de tot produsele de orgine animal.
Persoanele care adopta aceasta dieta trebuie sa fie foarte atente la combinatia dintre alimente, pentru a se asigura ca au tot necesarul nutritional. In unele cazuri este nevoie si de suplimente.
Beneficiile dietei vegetariene
Tinerii adopta mai des un regim vegetarian deoareceil considera mai sanatos, mai ecologic, mai prietenos cu mediul. Studiile au aratat ca dieta vegetarian contribuie, cel putin pe termen scurt, la reducerea greutatii. De asemenea, nivelul de cholesterol scade, cee ace contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii. Potrivit unui studiu realizat in India, persoanele vegetariene aveau un risc scazut de a dezvolta boli cardiovasculare.
Intr-un alt sudiu, la care au participat aproximativ 70.000 de persoane, s-a constatat ca incidenta cancerului este mai mica in randul vegetarienilor decat in tabara non-vegetariana. Autorii studiului sugereaza ipoteza ca persoanele vegetariene sunt protejate impotriva cancerului.
De asemenea, consumul mare de cereale integrale, fructe, legume, nuci, alune etc. reduce riscul acumularilor de grasimi nesanatoase, deci protejeaza impotriva diabetului de tip 2.
DAR, toate lucrurile de mai sus nu sunt valabile daca:
- Numarul de calorii ingerate este mare
- Se consuma alcool si alte alimente procesate
- Se adauga sare si zahar in cantitati nesanatoase
- Se consuma grasimi nesanatoase
- Nu se face miscare
- Se fumeaza.
Te mai poate interesa si: 15 motive sa consumi cu convingere nuci, alune si seminte
Ce trebuie sa stii inainte de a incepe regimul vegetarian?
Am vazut! Este sanatos sa fii vegetarian. Dar ce ai de facut cand te hotarasti sa-l incepi?
In primul rand, trebuie sa te interesezi ce nutrienti si in ce cantitate sunt prezenti in fiecare aliment consumat. Asigura-te ca ai in apropiere un magazine de specialitati vegetariene pentru a-ti procura ingredientele. Cauta retete vegetariene. Fa-ti un plan de cumparaturi si mese.
De asemenea, este indicat sa incepi cu alimente al caror gust iti este familiar, apoi introdu alimente noi, necunoscute. Schimbarile bruste in dieta pot deveni stresante pentru organism. In plus, prea multe fibre, cu care corpul nu este obisnuit, pot aduce balonare si flatulenta si alte tulburari digestive.
Lista nutrientilor de care ai nevoie si alimentele care le contin
Oamenii de stiinta spun ca este sanatos sa fii vegetarian, dar trebuie sa ai un plan foarte bine pus la punct, pentru a sti ce anume sa consume din punct de vedere nutritional.
Iata ce are nevoie corpul uman si care sunt alimentele care contin aceste substante.
Fier, 8-18 mg: Leguminoase (fasole, naut, linte), tofu, spanac, caju, mazare verde. Consuma-le impreuna cu vitamina C pentru a absorbi fierul.
Calciu, 1000-1200 mg: iaurt, lapte, branza, tofu, kale, broccoli, varza, napi.
Proteine, 46-56 g: oua, lapte, lapte de soia, nuci, alune, seminte, leguminoase si cereale.
Vitamina D, 15-20 mcg: lactate imbogatite, lapte de soia, cereale si expunere la soare.
Vitamina, B-45, 2,4 mcg: drojdie, oua, produse lactate, alimente imbogatite, cereal
Zinc, 8-11 mg: produse lactate, cereale imbogatite, fasole uscata, nuci, produse din soia.
Iod, 150 mcg: alge marine, iaurt, lapte, branza, paine imbogatita, prune uscate, suc de mere, mazare verde, banana.
Sursa: medicalnewstoday.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie