Roșii
Există dovezi ce arată că licopenul, un puternic antioxidant prezent în roșii, ajută la protejarea celulelor creierului de demență, în special Alzheimer, de deteriorarea acestora cauzată de radicalii liberi. Atât crude, cât și gătite, este întotdeauna mai bine să le consumăm cu puțin ulei de măsline extravirgin pentru a optimiza absorbția și eficacitatea licopenului.
Portocale
Vitamina C este cunoscută pentru efectul său pozitiv asupra minții, iar unele cercetări sugerează că deficiența de vitamina C poate fi un factor de risc pentru degenerarea creierului, inclusiv apariția demenței. Mai multe studii arată că vitamina C poate fi utilă în gestionarea anxietății și a stresului. Una dintre cele mai bune surse ale acestei vitamine vitale este coacăza neagră, dar poate fi găsită și în cantități abundente în ardei, citrice și broccoli.
Ouă
Gălbenușul conține colină, o substanță necesară pentru membranele celulare și transmiterea impulsurilor nervoase. Unele vitamine B – B6, B12 și acid folic – sunt cunoscute pentru că reduc nivelul de sânge al unui compus numit homocisteină. Nivelurile crescute de homocisteină sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral, insuficiență cognitivă și boală Alzheimer. Alimentele bogate în complexul de vitamine B, cum ar fi ouăle, drojdia de bere, puiul, peștele și legumele cu frunze verzi sunt benefice pentru sănătate.
Semințe de dovleac
Sunt bogate în zinc, un mineral vital prețios care poate îmbunătăți abilitățile de memorie și gândire. Aceste semințe mici sunt, de asemenea, bogate în magneziu, mineral anti-stres, vitamine din grupa B și triptofan, precursorul serotoninei, un neurotransmițător de bună dispoziție.
Te mai poate interesa si: Alimente care iti ajuta si care iti distrug creierul
Nuci
Mai multe studii arată că un aport bun de vitamina E ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv, în special la vârstnici. Nucile sunt o sursă excelentă de vitamina E, iar consumate împreună cu migdale, caju, nuci pecan, nuci braziliene, alune, legume cu frunze verzi, sparanghel, măsline, semințe de susan, in, floarea soarelui, ouă și cereale integrale, pot face minuni pentru sănătate.
Migdale
Cu un conținut ridicat de vitamina E, migdalele protejează creierul de deteriorarea cauzată de înaintarea în vârstă și îmbunătățesc abilitățile de învățare și memorie. Ele conțin, de asemenea, riboflavină și L-carnitină, nutrienți care stimulează activitatea creierului.
Varză
Este o sursă de vitamina K, cunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți funcția cognitivă. Studiile au arătat că ajută la menținerea concentrațiilor mari de neurotransmițători precum acetilcolina, care este necesară pentru buna funcționare a sistemului nervos central și pentru a menține un creier sănătos și amintiri clare. Nivelurile scăzute de acetilcolină sunt asociate cu apariția bolii Alzheimer.
Ierburi aromatice și mirodenii
Au fost folosite întotdeauna ca remedii în medicina tradițională și au reputația de a putea îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare. Întotdeauna merită să adăugați salvie, rozmarin, turmeric sau ardei iute în dieta de zi cu zi pentru a face ca mâncărurile să fie gustoase, colorate și bogate în nutrienți activi”, dezvăluie Gianluca Mech.
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutritioniști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!