Postul Craciunului. Ce nu trebuie sa faci in Postul Nasterii Domnului. Ce rugaciuni e bine sa spui in timpul postului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Postul Craciunului. Ce nu trebuie sa faci in Postul Nasterii Domnului. Ce rugaciuni e bine sa spui in timpul postului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Postul Craciunului. Ce nu trebuie sa faci in Postul Nasterii Domnului. Ce rugaciuni e bine sa spui in timpul postului
postul Craciunului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - christmas-1010749_1920
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Postul Craciunului. Mijlocul lunii noiembrie inseamna pentru crestinii ortotocsi inceperea Postului Craciunului. Acesta este reprezentarea ajunarii de 40 de zile a Proorocului Moisi, dar si postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci asteptau venirea Mantuitorului pe Pamant cu post si rugaciune, asa se cuvine ca toti credinciosii sa astepte si sa intampine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu nascut din Fecioara Maria.

Cat dureaza Postul Craciunului

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. In acest post credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post. Click aici pentru o colectie de retete de post delicioase.

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor. Care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.

Ce se mananca in Postul Craciunului

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie. Dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea. Deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Se face dezlegarea la peste pe cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea.

Click aici pentru retete de peste.

De asemenea, credinciosii pot manca peste in zilele de luni, miercuri si vineri ale acestui post, doar daca in aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastra.

Nu in ultimul rand, se face dezlegare la peste in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie daca zilele acestea cad Marti sau Joi. Cu atat mai mult, cand Martea sau Joia se intampla hramul bisericii.

Incearca si Prajituri de post: Cele mai gustoase 25 de prajituri de post

Ce sa nu faci in Postul Craciunului

Pe 4 decembrie, de Sfanta Varvara, nu se lucreaza in mina, nu se folosesc lucruri negre ca sa nu faca granele taciune. Femeile nu tes, nu cos, nu oparesc rufe ca sa nu se taie ai sa nu se imbolnaveasca copiii. Nu se mananca porumb copt, fasole ai dovleac ca sa nu se faca bube.

Incepand din 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spala rufe pana dupa Boboteaza ai nu se mai toarce.

In Ajunul Craciunului, nu se da din casa, se matura invers ai nu se scoate gunoiul ca sa nu se duca norocul.

Rugaciuni pentru Postul Craciunului

Postul Craciunului este o perioada de 40 de zile in care credincioaii se pregatesc spiritual ai trupeate de sarbatoarea venirii pe lume a lui Iisus Hristos. In aceasta perioada se spun rugaciuni precum Tatal nostru, Crezul, dar si alte rugaciuni puternice. Iata cateva dintre ele

Rugaciune puternica pentru Postul Craciunului

Rosteste aceasta rugaciune pentru a atrage binele si bunatatea.

Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta Veche si Noua aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si spre biruinta asupra pacatului; ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu bunaplacere inaintea Ta in toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin!

Rugaciune pentru Postul Craciunului catre Fecioara Maria

Fecioara Maria, ocrotitoarea familiilor ai a mamelor, trebuie pomenita si ea in rugaciunile Postului Craciunului.

Cuvine-se cu adevarat sa Te fericim pe Tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita ai prea nevinovata ai Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eati mai cinstita decat Heruvimii ai mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, Pe Tine, cea cu adevarat nascatoare de Dumnezeu, Te marim.

Amin!

Surse: calendarulortodox.ro, cuvantul-ortodox.ro

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 14/11/2023