Prajituri de post, ideale mai ales pentru perioada Postului. Chiar daca e post, asta nu inseamna ca nu poti pregati pentru intreaga familie “ceva bun”.
Iata cele mai gustoase prajituri de post, trimise de cititoarele Sfatulparintilor.ro, la rubrica Reteteletale.
Desfacem prunele, scoatem samburii si le taiem felii.
Amestecam prunele cu cele doua linguri de zahar si scortisoara si le punem intr-o tava termorezistenta unsa cu putina margarina.
Amestecam faina cu zaharul si untul la temperatura camerei pana obtinem un aluat sfaramicios, ca niste firimituri. Adaugam migdalele macinate grosier.
Presaram firimiturile de aluat peste prune.
Dam la cuptor pana se rumeneste usor deasupra.
Optional se poate servi alaturi de inghetata. Simplu, bun si rapid.
Pofta buna!
1 cana morcov ras
1 cana mar ras
1 cana zahar
1 cana ulei
100 g stafide
3 cani faina cernuta
zeama si coaja de la o portocala
1-2 lingurite scortisoara
1 plic praf de copt
esenta de rom
Procedeul este foarte simplu, asa cum v-am obisnuit la retetele noastre, si anume:
Amestecam uleiul cu zaharul, apoi adaug pe rand morcovul, marul, scortisoara, sucul de portocala, coaja rasa a acesteia, faina cernuta si amestecata cu praful de copt, la sfarsit stafidele si esenta de rom.
Pregatim o tava, nu prea mare (aprox 20×40 cm), o ungem cu ulei si o tapetam bine cu faina si turnam compozitia omogenizata bine.
Tava merge in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, astfel incat sa nu se arda, unde va petrece intre 45-60 min. Testati cu o scobitoare pentru a vedea daca este coapta.
Dupa coacerea prajiturii noastre parfumate, o lasati sa se raceasca bine inainte sa o portionati si sa o pudrati cu zahar.
Pofta buna!
Punem intr-un vas ingredientele uscate (faina, cacao, zaharul si praful de copt)
Le amestecam si punem apoi gemul, apa si uleiul.
Mixam compozitia apoi adaugam merisoarele. Daca nu aveti merisoare le puteti inlocui cu ce va pofteste inima: alune, caise uscate,stafide,nuci, etc.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
Dam la cuptor la foc mediu pana incepe sa se desprinda de mariginile tavii.
Lasam sa se raceasca apoi taiem cubulete.
Daca doriti puteti face o glazura de cacao pentru ele. Noi n-am mai avut rabdare.
Pofta buna!
Alegem pere mari coapte, dar tari. Curatam perele de coaja dar pastram codita.
Intr-o craticioara punem vinul, zaharul brun, batoanele de scortisoara, anasonul si cuisoarele.
Lasam pe foc pana se topeste zaharul si apoi scufundam perele in vin. Le lasam sa fiarta circa 5 minute doar atat cat sa se inmoaie putin si sa preia aromele.
Scoatem perele pe un platou si le lasam deoparte. Fierbem vinul in continuare pana se ingroasa si se caramelizeaza usor capatand consistenta unui sos.
Turnam sosul peste pere, lasam sa se raceasca apoi servim.
Pofta buna!
Punem fructele de padure congelate intr-un vas impreuna cu zaharul si lasam pe foc pana capata consistenta unui sos gros.
Dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Dezghetam aluatul si il taiem in sase.
Lasam un spatiu in mijlocul aluatului unde vom pune umplutura iar pe laterale facem taieturi de circa 2 cm. Din cei 50 ml apa si 3 linguri de zahar facem un sirop. Ungem suprafata cu ajutorul unei pensule.
Punem in miloc umplutura (nu puneti foarte multa fiindca va curge la copt). Incepem sa impletim aducand fasiile laterale peste umplutura cat mai strans posibil. Presam capetele cu o furculita ca sa nu curga umplutura.
Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu sirop.
Le dam la cuptor, la foc iute, pana se rumenesc.
Se servesc reci, eventual presarate cu zahar pudra.
Pofta buna!
Zaharul, apa, uleiul, coaja si sucul de portocale se amesteca pana se topeste zaharul.
Intr-un vas se cern faina si praful de copt.
Se adauga compozitia lichida si se amesteca cu telul, sa nu ramana cocoloase.
Fiecare lacas de briosa, se umple 3/4, iar deasupra compozitiei asezam capsune din dulceata. Ele se vor lasa pe fundul formei.
Se coc 20 de minute, apoi se lasa sa se raceasca in forma si se scot usor.
Se imbraca fiecare briosa cu hartie dantelata si se servesc pudrate cu zahar pudra.
Pofta buna!
Intr-un vas amestecam faina, zaharul pudra si margarina, va rezulta un aluat pe care il sfaramam in mana (firimituri), apoi il vom tine la rece 30 de min.
Intr-o craticioara unsa cu margarina, adaugam merele curatate de coaja si cotoare si taiate cubulete, zaharul tos si scortisoara.
Presaram deasupra merelor firimiturile reci, apoi dam la cuptor prajitura pana se rumeneste deasupra.
Este un desert foarte usor de preparat.
Pofta buna!
Intr-un bol punem fulgii de ovaz, stafidele si fructele goji.
Adaugam margarina sau untul topit si mierea de albine.
Amestecam bine compozitia.
Asezam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si nivelam.
Incingem cuptorul in prealabil si dam la cuptor pentru circa 10-15 minute. Lasam sa se raceasca in tava apoi taiem batoanele cu un cutit foarte bine ascutit.
Pofta buna!
Dizolvam pliculetul de drojdie in putina apa calduta, apoi adaugam putina faina. Obtinem o maia pe care o punem la dospit pana isi dubleaza volumul.
Diluam mierea in apa si adaugam margarina topita. Adaugam maiaua, omogenizam , apoi treptat punem faina.
Framantam pana obtinem un aluat omogen de consistenta plastelinei.
Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul apoi intindem o foaie pe care presaram miezul de nuca amestecat cu zaharul.
Rulam cat mai strans ca pe o rulada si taiem cu un cutit foarte ascutit rulouri aproximativ egale.
Le punem in picioare in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei sau margarina si le mai lasam circa 30 minute sa creasca.
Le ungem cu un sirop din apa si zahar ca sa se rumeneasca frumos . Daca nu tineti post le ungeti cu galbenus de ou batut cu cateva linguri lapte.
Le lasam la cuptor pana se rumenesc.
Cand sunt gata ii ungem cu sirop din apa cu zahar pentru aspect. Zaharul se pune dupa gustul fiecaruia.
Pofta buna!
-200 ml ulei
-200 ml apa minerala
-un praf de sare
-faina cat cuprinde
-500-700 gr mere
-scortisoara
-200 gr zahara sau dupa gust
-2 linguri gris
ALUAT: intr-un castron punem apa minerala, uleiul si praful de sare. Adaugam faiana si amestacam pana obtinem un aluat tare, elastic care nu se lipeste. Se lasa la rece 15 minute.
UMPLUTURA: Curatam de coaja merele si le radem pe razatoarea cu ochiuri mari apoi le amestecam zaharul si scortisoara. Scoatem aluatul de tarta, il intindem si tapetam cu el o forma de tarta sau ce fel de tava avem la indemana.
Adaugam pe fundul tartei grisul uniform, apoi punem merele scurse de zeama. Din restul de aluat modelam partea de sus a tartei. Se introduce la cuptror, si se tine pana devine usor rumenie la suprafata. Se poate servi atat calda cat si rece.
Pofta buna!
Am cernut faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.
Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.
Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala, le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el, l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.
Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.
Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.
Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.
L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.
L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.
Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.
Pofta buna!
– 200 g. morcovi cruzi
– 150 ml. margarina
– 180 g. zahar brun
– 1 lingurita praf de copt-cu varf
– 400 g. faina neagra
– 100 g. fulgi de ovaz
– un praf de sare
– coaja de la 1 lamaie rasa
– zeama de la 1 portocala, marime medie
Se pune faina (cernuta) intr-un castron mare. Se face o scobitura la mijloc si se pun morcovii dati prin razatoarea mica, fulgii de ovaz, margarina topita, zaharul, praful de copt dizolvat in zeama de portocala. Se adauga praful de sare si coaja de lamaie rasa si se amesteca bine pana se obtine un aluat „legat”.
Se tine aluatul 20-30 de minute la frigider, invelit intr-o punga, dupa care se formeaza bile de aluat, nu foarte mari.
Se tapeteaza o forma mare de copt (tava de aragaz) cu hartie de copt. Se coc biscuitii la foc moderat, 170 grade C la cuptorul electric sau treapta 3-4 la cuptorul pe gaz, timp de cca. 30 de minute.
Daca va place nuca, puteti adauga in aluat si 100 g nuca macinata.
Pofta buna!
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2
Cuvinte cheie: prajituri de post, retete prajituri post, special feed