Intampinarea Domnului. Semnificatii si obiceiuri pentru spor si sanatate - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Intampinarea Domnului. Semnificatii si obiceiuri pentru spor si sanatate

intampinarea domnului - sfatulparintilor.ro - doxologia.ro
Credit foto: doxologia.ro

Rostind formula de imbisericire, preotul ia pruncul din fata usilor si intra cu el in biserica, zicand mai departe: „Intra-voi in casa Ta, inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta !”.

Cu aceste cuvinte, pruncul este primit intre alesii lui Dumnezeu, in calitate de catehumen. In interiorul naosului, preotul iarasi rosteste: In mijlocul bisericii Te voi lauda!”, amintind astfel de prezenta cetelor ingeresti. In cele din urma, apropiind pruncul de altar si inchinandu-l la icoanele imparatesti, preotul arata ca acesta a dobandit dreptul de a fi primit in el, in sensul de a deveni pe viitor „jertfa vie, sfanta, bine placuta lui Dumnezeu” (Rom. XII, 1).

Pruncul de parte barbateasca se introduce spre inchinare si in interiorul sfantului altar. Ritul imbisericirii se incheie cu imnul eshatologic al dreptului Simeon: „Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane…”. Preotul asaza pruncul jos pe solee, in fata usilor imparatesti, de unde este luat de catre mama dupa ce aceasta a facut trei inchinaciuni.

Citeste mai multe despre Intampinarea Domnului pe CrestinOrtodox.ro

Intampinarea Domnului. Obiceiuri pentru spor si sanatate

In credinta populara ziua de 2 februarie este cunoscuta sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unsi cu grasime de urs. Se credea ca puterea acestui animal era transferata asupra copiilor. Bolnavii de „sperietoare” erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par de urs.

Se spunea, de asemenea, ca daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage. El prevestea astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in aceasta zi cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara. Ceea ce insemna slabirea frigului si apropierea primaverii.

Pentru spor si sanatate, in aceasta zi de sarbatoare, credinciosii cinstesc icoana Maicii Domnului numita „Imblanzirea inimilor impietrite” sau „Profetia lui Simeon”.

In ziua praznicului, este bine ca mamele ai caror copii sunt bolnavi sa daruiasca lucruri de imbracaminte copiilor saraci. Practicarea acest ritual aduce bucurii si alunga boala din familiile generoase.

Un vechi obicei care se practica in ziua de Intampinarea Domnului este “Tarcolitul viilor” (care urmeaza dupa ce horticultorii sarbatoresc, la 1 februarie, „Arezanul viilor”). Capul familiei are datoria de a trece pe la vie in dimineata acestei zile, cu un fel de caltabos – numit ”bundarete”, ce simbolizeaza prosperitatea si abundenta – si o sticla de vin in traista.

Astfel “echipat”, el va va ocoli via de trei ori. Va pune in fiecare colt al podgoriei o bucata de caltabos. Dupa care va taia o coarda de vita pe care o va unge cu funingine si va bea o gura de vin. La finalul ritualului, dupa ce toate acestea au fost indeplinite. Va rosti o formula magica: “Doamne, sa-mi faci strugurii cat bundaretele de mari!”. Apoi va planta in gradina casei coardele taiate pentru a simboliza ”norocul viei”.

Se mai spune despre ziua Intampinarea Domnului ca este una cu multe ceasuri rele. Iar cine se naste sau cine face nunta in aceasta zi va avea parte numai de necazuri si nu-i va merge bine

De asemenea, de Intampinarea Domnului, sau Stretenia sau Ziua Ursului, se mai spune ca „se stramba partia”, adica incep sa se topeasca zapezile.

Foto Intampinarea Domnului

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 01/02/2023