Complexul Salvatorului, capcana multor oameni. Care e diferenta dintre a salva si a servi pe cineva - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Complexul Salvatorului, capcana multor oameni. Care e diferenta dintre a salva si a servi pe cineva

Complexul Salvatorului
Credit foto: Imagine de yabadene belkacem de la Pixabay

Ce te motiveaza pe tine sa-i ajuti pe ceilalti?

Daca te simti obligat sa ajuti, sa rezolvi sau sa salvezi opreste-te inainte sa treci pe pilot automat. Fii atent cand apare sentimentul de a ajuta si apoi fii atent la motivatie. Daca traiesti Complexul Salvatorului, poate ca ar trebui sa te impotrivesti acestei porniri si sa-ti faci timp pentru o introspectie.

Intreaba-te, „De ce simt nevoia sa dau o mana de ajutor?” Vezi daca descoperi una dintre motivatiile celui se confrunta cu Complexul Salvatorului:

– stimti ca iti pare rau de ceilalti

– teama de a nu dezamagi pe cineva

– dorinta de a primi aprobarea celorlalti

– nu simti ca esti suficient de bun pana nu ajuti pe cineva

– incerci de a-i face pe ceilalti sa te placa facandu-se indispensabil;

– teama ca nu vei fi iubit daca nu ajuti pe cineva

– lipsa de incredere in cealalta persoana (trimiti un mesaj de genul: „N-am incredere ca te poti ajuta singur”).

Daca impulsul de a oferi ajutor se sprijina pe oricare dintre motivele de mai sus, inseamna ca are la baza egoul, lucru care nu-ti va fi de folosi nici tie, nici celui pe care il ajuti. Daca te afli in aceasta situatie, nu te judeca si nici critica. Nu traumatiza copilul tau interior care doreste doar sa se simta bine. Iubeste-l din tot sufletul, si spune-i ca este ok asa cum  este acum.

Iubeste copilul ranit

De obicei, Complexul Salvatorului vine de la copilul tau interior care este disperat, speriat si ranit. Adesea, copilul a fost programant sa aiba Complexul Savatorului fie din cauza ca si parintii lui l-au avut, fie copilul a crescut simtind ca „nu este suficient de bun” si si-a trait viata incercand sa gaseasca o modalitate sa se simta important. Daca ai putea avea acces la durerea copilului ranit, probabil ca ar plange in bratele tale intrucat se simte frustrat de faptul ca, oricat de mult s-ar stradui sa simta ca este valoros, incercarile lui de a ajuta nu par niciodata ca sunt suficiente. Tocmai de aceea, ofera din ce in ce mai multe, isi sacrifica propriile nevoi pana in momentul in care se epuizeaza fizic si psihic, ajunge la disperare, boala, depresie, singuratate. Nu intelege ca trebuie sa se opreasca. Sa se odihneasca. Mergi in interiorul tau. Fii atent la partea din tine care a incercat cu disperare sa vindece rana ca „nu este suficient de bun”.

Observa inocenta acelei parti din tine. Aminteste-ti orice mesaj pe care l-ai primit in trecut prin care copilul tau interior a fost invatat ca nu este suficient de bun daca nu ofera totul. Aminteste-ti prima oara cand ai simtit ca trebuie sa te sacrifici pe tine pentru a ajuta pe altcineva. Constientizeaza faptul ca acest copil din tine nu stie totul. El se straduieste din toate puterile sale asa ca nimic nu-i poate face mai mult rau decat sa-l critici. Cel mai bine este sa-i oferi dragostea ta, sa-l iei in brate plin de compasiune, si de bunatate. Transmite-i ca este important, ca nu trebuie sa faca nimic pentru a demonstra ca este bun, ca dragostea nu este conditionata de nimic.

4 tipuri de vampiri energetici si cum sa te feresti de ei

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie:
Data articol: 08/04/2024