Cum sa imbunatatesti stima de sine la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa imbunatatesti stima de sine la copii

Sfatulparintilor » Cum sa imbunatatesti stima de sine la copii
sfatulparintilor.ro-shakespeare school

Sa nazuiesti mereu a dobandi stima oamenilor, si mai ales pe a ta insuti. De aceea sufletul tau sa fie totdeauna la fel cu gandul, gandul cu vorba si vorba cu fapta, caci numai astfel vei obtine un echilibru statornic intre lumea ta si lumea din afara.” (Liviu Rebreanu)

Cea mai lunga cale este de la minte la inima, spun inteleptii vremurilor dintotdeauna. A-ti cobora mintea in inima si a fi una cu ea , a te pune in acord cu tine insuti, sunt chemari ale fiecaruia dintre noi. Dar cati dintre noi suntem invatati sa nazuim, sa indraznim si, mai ales, sa reusim? Intuim calea, dar nu stim modalitatea si, mai ales ,daca ne impiedicam la jumatatea drumului, vom sti sa ne ridicam si sa mergem inainte? Perseverenta se invata greu, rabdarea si mai greu. Insa, de noi depinde , de fiecare dintre noi, mai ales dintre cei mari, sa-i ajutam si sprijinim pe cei …mici….copiii nostri. Ca parinti sau dascali avem aceleasi indatoriri fata de ei,iar o stima de sine sanatoasa este  prioritara. Sa-i invatam sa creada, mai intai si mai ales  in ei, si apoi toate celelate li se vor da pe deasupra!

Iata cateva recomandari (indeosebi pentru profesori ,dar nu numai) pentru  a imbunatati stima de sine la copii :

Incepe cu tine: impartasiti-le copiilor din proiectele voastre de success si incurajati-I sa faca la fel. Marianne Williamson zicea ca pe masura ce lasam lumina sa straluceasca din noi, in mod inconstient  le dam si oamenilor din jurul nostru sansa de a face la fel; daca noi  vom radia, si ceilalti vor straluci!

Strangeri de mana, “bate cuba” si imbratisari: s-a dovedit ca stima de sine creste in scoli atunci cand profesorilor le pasa. Studiile au demonstrat ca fiintele umane au nevoie de 4 imbratisari/zi ca sa supravietuiasca. Bineinteles ca in multe situatii imbratisarile sunt nepotrivite, insa o strangere de mana reprezinta o alternativa binevenita. Banalul “bate cuba” poate fi un semn imediat de apreciere si incurajare.

Aplauda si lauda : asa cum aplaudam la meciurile de fotbal si ne incurajam echipa, de ce sa nu facem acelasi lucru si in clasa cu elevii nostri? Dupa o activitate (de orice fel ar fi ea),arata-le limpede ca esti mandru de felul in care si-au indeplinit sarcina si aplauda-i. Cand este sincera, specifica si constructiva . lauda este foarte eficienta.

Apreciaza fiecare gest  si dovada a implicarii lor in activitati si pe cat posibil, fa sa fie vizibil rezultatul efortului lor (cum ar fi expunerea proiectelor la care au lucrat).Fiecare copil care trece pragul clasei poarta un mesaj invizibil pentru ceilalti, dar clar pentru tine ca profesor:” Fa-ma sa ma simt important”. Il putem infaptui printr-un set de instrumente de lucru clar si precis, doar sa ni-l propunem ca scop.

Respecta, nu jigni si, mai ales, nu-i lasa pe copii sa se jigneasca intre ei. Propune-ti o regula simpla: pentru fiecare jignire pe care un copil o suporta, cel care a adus ofensa sa-si ceara  scuzele de rigoare si neaparat sa spuna in schimb doua  lucruri frumoase despre cel jignit .Niciodata jignirea nu trebuie tolerata!

Cel mai important cuvant in engleza ;se pare ca nu ”please/thank you sau lunchtime” sunt cuvintele importante, dimpotriva, singur numele copilului este cel cu cea mai mare greutate! Cand unui copil ii spui pe nume(  mai ales din primele ore demonstreaza-i ca ai facut efortul de a-i retine numele), atunci i-ai aratat ca este important pentru tine. Merita tot efortul de a memora numele lor pentru a-i face sa se simta speciali si apreciati! Lucrarea launtrica este mult mai mare decat ar parea la o prima vedere.

Spune-le ca ii iubesti! Elevii pornesc de la premiza ca profesorul este dusmanul lor; ca sunt in clasa ca sa le faca viata grea, sa le umple caietele si testele de rosu si sa impuna reguli ( absurde intotdeauna, dupa parerea lor). Desi la inceput s-ar putea sa se uite ciudat, spunandu-le elevilor tai ca ii iubesti ii va face sa-si doreasca sa aiba rezultate bune si sa reuseasca. Si daca nu-i iubesti, prefa-te pana cand… o sa-I IUBESTI!

Pornind de la cele prezentate mai sus, sfaturi puse in practica cu incredere si succes la Shakespeare School, inchei cu un indemn, care intodeauna va inalta sufletul celui care il primeste si il va face sa spere, sa doreasca, sa iubeasca  si sa reuseasca! Haideti sa-i ajutam pe copiii nostri sa ajunga printre stele!

 

“Tinteste spre luna. Chiar daca nu reusesti, macar vei fi printre stele.” (Les Brown)

 

 

Shakespeare School este centrul de invatare a limbii engleze din Bucuresti, recunoscut de Cambridge ESOL, care pregateste anual peste 1.200 de copii si tineri (4-25 ani). Cu trei sedii si o istorie de peste 10 ani, Shakespeare School se mandreste cu mii de cursanti care au facut performanta in limba engleza, in tara si in strainatate, dupa ce i-au urmat cursurile. Modul de predare interactiv, abordarea calda a profesorilor si masurarea lunara a rezultatelor definesc metoda Shakespeare School.

Centrul ofera cursuri anuale pentru fiecare varsta si nivel de performanta, cursuri de vara, tabere de engleza in tara si strainatate, cursuri pentru examenele Cambridge, TOEFL si IELTS, cluburi de conversatie cu profesor nativ si un program de mentoring pentru parinti.

Pentru mai multe detalii, viziteaza www.shakespeare-school.ro

Data articol: 08/11/2012