Anxietatea de separare la bebelusul tau: cum te descurci cu ea? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Anxietatea de separare la bebelusul tau: cum te descurci cu ea?

Cum iti poti ajuta puiul

Evita sa il lasi singur prea mult timp si ia-l cu tine daca pare nelinistit. Puteti merge impreuna la cumparaturi, in oras sau oriunde te mai duce programul tau, mai ales daca il tii la piept, infasurat confortabil intr-o banduliera sau un marsupiu pentru bebelusi. Cand acest lucru nu e posibil, incearsca sa scurtezi perioada de absenta de langa el. Pare ca i-ai „canta in struna“ dar, de fapt, aceasta strategie nu presupune decat sa astepti sa mai creasca, pana cand, la un moment dat, va intelege ca despartirea este una temporara.
Lasa-ti micutul cu cineva de-al casei. Apeleaza la persoane pe care bebelusul tau le cunoaste si cu care este obisnuit, ca sa stea cu el cat timp tu esti plecata. Daca ai reinceput serviciul si nu ai incotro (trebuie sa-ti lasi micutul acasa), poti incerca sa pui la cale un program impreuna cu tatal, bunicii ori altcineva din familie, in asa fel incat sa fie mereu cineva apropiat cu micutul. La inceput, probabil ca bebelusul nu va fi prea incantat sa ramana fara tine, dar se va obisnui mai usor cu absenta ta daca sta peste zi cu cineva cunoscut.
Cand angajezi o bona, lasa-ti bebelusul sa o cunoasca mai intai. Nu il lasa singur cu o persoana straina, pentru ca se va acomoda foarte greu. Mai intelept este sa organizezi una-doua intalniri cu bona, in care micutul sa aiba ocazia sa interactioneze cu ea. In acest mod, cand ea va veni la lucru, prezenta ei – si chiar vocea sau mirosul – ii vor fi familiare.

 

 

Ce sa faci cand nu functioneaza nimic
Bebelusii au personalitati diferite: unii sunt mai independenti din fire, mereu curiosi si interesati de orice e nou, in timp ce la altii, mai introvertiti, anxietatea de separare e mai pregnanta. Asa ca e posibil sa constati ca, in ciuda perseverentei tale, micutul nu e receptiv la aceste metode simple si, deci, ai nevoie de o alta strategie ca sa il poti linisti. Acesta e momentul sa reevaluezi totul, incepand de la baby-sitter si pana la gradinita la care il lasi in timpul zilei. Gandeste-te bine la alegerea facuta: s-ar putea sa existe o incompatibilitate, micutul sa nu agreeze nici gradinita, nici bona cu care l-ai lasat, si atunci e nevoie sa cauti un alt gen de loc sau de persoana.

Un alt lucru pe care il mai poti incerca este un soi de antrenament anti-anxietate. In fiecare zi, vreme de 15 minute, lasa-ti copilul cu cineva din familie (sau o alta persoana pe care micutul o cunoaste in si prezenta careia se simte comod). Exerseaza asa o perioada, ca sa vezi cum reactioneaza, si incepe sa cresti treptat durata absentei pana la o ora. In acest mod, puiul tau va invata ca, dupa ce pleci, te reintorci intotdeauna la el – si, in plus, va fi scutit de stresul de a ramane cu o persoana necunoscuta.

Nu in ultimul rand, analizeaza bine intregul tau comportament atunci cand pleci de langa el: te furisezi cand nu e atent, plangi si tu si ii agravezi starea de neliniste, iesi usor cu spatele usor din incapere pe cand ii faci semne cu mana s.a.m.d. Toate aceste lucruri pot face mai mult rau decat bine. Incearca sa te comporti normal: un simplu „Pa, bebe!“, insotit de o imbratisare si un pupic, e „antidotul“ ideal pentru un copil cuprins de anxietate. Actiunile tale ii vor arata ca absenta ta e temporara, ca nu are motive sa fie speriat si ca te vei intoarce in curand.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 30/03/2014