6 întrebări la care e bine să știi răspunsul înainte să mergi la psiholog cu copilul tău - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 întrebări la care e bine să știi răspunsul înainte să mergi la psiholog cu copilul tău

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » 6 întrebări la care e bine să știi răspunsul înainte să mergi la psiholog cu copilul tău
întrebări la care e bine să știi răspunsul
Credit foto: Depositphotos.com

Poate fi un proces confuz atunci când copilul nostru începe pentru prima dată să meargă la terapie. Oricare ar fi motivul, probabil este una dintre cele mai bune decizii luate în raport cu responsabilitatea pe care o avem pentru creșterea armonioasă a propriilor copii, și anume să le oferim sprijinul pentru sănătatea mintală de care au nevoie. Chiar dacă am ajuns în acest punct, este totuși inevitabil să nu ne întrebăm cum va decurge procesul terapeutic al copilului nostru și care va fi rolul nostru în acest proces. Mulți dintre noi se întreabă dacă vom fi implicați în terapia copilului sau dacă vom rămâne în ”umbră”.

În general, terapia copiilor funcționează cel mai bine atunci când terapeutul și părinții lucrează împreună. Dar pot exista anumite limitări ale informațiilor specifice cu care vom fi ținuți la curent.

Ce este psihologul de copii?

Un psiholog de copii are pregătire profesională și abilități clinice pentru a evalua și trata sănătatea mentală, emoțională, socială și comportamentală a sugarilor, copiilor mici, copiilor și adolescenților.

Psihologii copiilor au o înțelegere aprofundată a nevoilor psihologice de bază ale copiilor și adolescenților și modul în care familia lor și alte contexte sociale le influențează:

  • Adaptarea socială și emoțională
  • Procesele de dezvoltare
  • Adaptarea comportamentală

Psihologii de copii au, de asemenea, cunoștințe de specialitate despre condițiile mentale și comportamentale care îi afectează pe aceștia.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 1 din 5 copii din Statele Unite are o tulburare mentală, de dezvoltare sau de comportament diagnosticată. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică că, deși 10% dintre copiii și adolescenții din întreaga lume au afecțiuni mentale, majoritatea nu caută ajutor și nu primesc sprijin. Acest lucru este susținut de CDC, care afirmă că doar 20% dintre copiii cu tulburări mintale, emoționale sau comportamentale primesc sprijin din partea profesioniștilor specializați în sănătate mintală.

Ce face mai exact psihologul de copii?

Psihologii folosesc o gamă largă de proceduri și abilități atunci când lucrează cu copii și adolescenți, inclusiv:

  • Evaluarea problemelor psihologice, intelectuale, cognitive și comportamentale prin testare și evaluare.
  • Folosirea intervenției precum psihoterapia (terapia vorbirii) și managementul comportamentului.
  • Dezvoltarea de programe de prevenire, cum ar fi prevenirea agresiunii, a dependențelor, a sarcinii la adolescenți etc.
  • Consultarea cu alți profesioniști și furnizori de servicii medicale care lucrează cu copiii.
  • Psihologii de copii sunt adesea incluși în îngrijirea cuprinzătoare a copiilor cu probleme medicale. De exemplu, pot ajuta copiii cu dificultăți de somn sau dureri cronice sau pe cei care se confruntă cu o boală cronică.

Condițiile emoționale, mentale și comportamentale care îi afectează pe copii sunt adesea tratate diferit față de adulți din cauza diferențelor de vârstă, nivelurilor cognitive și maturitatea. Din acest motiv, psihologii de copii pot folosi mai multe tipuri diferite de tehnici de terapie în funcție de vârsta și situația unică a copilului. În funcție de vârsta și nevoile copilului, psihologul poate lucra numai cu părinții (sau cu tutorele) pentru a ajuta cu abilitățile parentale sau pentru a aborda cel mai bine comportamentele copilului.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/09/2023