Dacă ar fi recomand o singură temă pentru care fiecare părinte sau viitor părinte să se responsabilizeze și să și-o asume – aceasta ar fi cu siguranță grija și respectul pentru emoțiile copilului.
Joi, 18 aprile (18.00-21.00) sau Sâmbătă, 20 aprilie 2013 (10.00-13.00)
O sesiune interactivă dedicată părinților și dascălilor. Doua ore în care vă invit să ne răspundem la întrebări, formulându-le în termeni de soluții, cu răspunsuri a căror aplicație poate începe imediat.
CODUL DE COMUNICARE
Întrebările copiilor pot avea semnificații ascunse. Lauda și încurajarea. Îndrumare, excluzând criticile. Adjectivele abuzive. Cum să-i răspundem unui copil furios.
TIPARE AUTODISTRUCTIVE
Amenințările. Mituirea. Promisiunile. Sarcasmul. Autoritatea. Politica privind minciunile. Lipsa de onestitate. Furtul.
RESPONSABILITATEA – SĂ TRANSMIȚI VALORI, NU SĂ CERI CONFORMARE
Țeluri de dorit și practici cotidiene. Construirea relației cu copilul nostru. Oglindirea sentimentelor copiilor. Exprimarea sentimentelor și gândurilor fără a ataca. Opinie și opțiune. Ședințele cu părinții: accent pe ajutorul dat copilului. Prieteni și parteneri de joacă: socializarea adecvată a copilului. Stimularea independenței copilului.
DISCIPLINA
Cum găsim alternative eficiente la aplicarea unei pedepse. Nesiguranța părinților. Nevoia de a fi iubit. Îngăduință și ultraîngăduință. Sentimente și acțiuni, între îngăduială și limitare. Aplicarea disciplinei. Trei zone de disciplină. Tehnici de fixare a limitelor. Formularea limitelor. Supape sănătoase de a consuma energia. Impunerea strictă a disciplinei. Părinții și copiii nu sunt făcuți ca să-i lovești.
EDUCAȚIA POZITIVĂ
O zi din viața unui copil. O bună linie de start. Tirania orarelor – graba. Micul dejun fără morală. Îmbrăcatul. Plecatul la școală – mai bine ajuți decât să ții discursuri. Venitul de la școală: întâmpinat cu căldură. Venirea acasă: reluarea comunicării de la sfârșitul zilei. Ora de culcare: război sau pace. Prerogativa părintelui: nu are nevoie de permisiune ca să se distreze. Televiziunea: cei goi și cei morți.
GELOZIA
O tradiție tragică. Uzurpatul. Depășirea geloziei. Calitate sau echitate: iubește țintit, nu uniform. Divorț și recăsătorie.
CÂTEVA SURSE DE ANXIETATE ALE COPIILOR
Cum îi securizăm emotional. Frica de abandon. Vinovăția. Neîncredere și nerăbdare. Fricțiuni între părinți. Sfârșitul vieții.
SEXUL ȘI VALORILE UMANE
Cum abordăm cu sensibilitate un subiect important.
Iată un exemplu de situație: Oliver, 5 ani, se joacă cu mingea în sufragerie, riscând să spargă obiecte prețioase. Cum ar fi bine să comunice tăticul cu Oliver încât acesta să înțeleagă pe bune efectul comportamentului său, fără a fi silit de un gest autoritar?
Cost: 50 lei.
Locație: Centrul de Resurse, Sala: Mâine începe azi, Școala Gimnazială Ferdinand I, Bd Gării Obor, 16, sect 2, București. Copiii care vin cu părinții vor avea o activitate creativă în sala alăturată.
Înscrieri: liliana.hadji@artterapie.ro sms 0740 034 310
Mai multe detalii aici si pe pagina de Facebook a evenimentului
Credit foto: freedigitalphotos.net