Exista situatii in viata de parinte cand comportamentul copilui tau pur si simplu te scoate din sarite, cand simti ca ai ajuns la limita rabdarii si ca tot ce face este realizat cu intentia de a te supara. Si, poate, uneori, te gandesti ca nu mai e nicio speranta. Ca este “samanta rea”. Adevarul este ca nu exista asa ceva. Toti copiii se nasc inocenti, se nasc buni. Doar ca au personalitati diferite.
Insa, in mintea parintelui, se pot forma idei negative in ceea ce priveste atitudinea copilului sau, modul in care acesta ii trateaza pe ceilalti, iar aceste idei se acumuleaza si se acumuleaza, si se acumuleaza, generand un cerc vicios. Incepi sa crezi despre copilul tau ca este rau, il tratezi ca atare, si… ghici ce se intampla? Poate esti tentat sa raspunzi: “Copilul meu va deveni rau!”. De fapt NU copilul este rau, ci comportamentul lui!
In cazul in care copilul tau s-a nascut cu un temperament impulsiv, cu o dorinta de a-si asuma riscuri, va fi mai greu pentru el sa respecte anumite limite impuse de voi, parintii, sau oricare alta autoritate.
Tot ce are el nevoie este posibilitatea de a se antrena, de a invata cum sa gestioneze lucrurile care nu ies asa cum vrea el.
De ce nu sunt copiii “cuminti”?
V-ati intrebat vreodata ce-i determina pe copii sa nu fie “cuminti”? Iata cateva raspunsuri oferite de specialistii Empoweringparents.com:
– vor sa detina puterea si controlul
– vor sa se razbune
– au nevoie de atentie
– vor sa renunte
– vor sa renunti tu.
Citeste si: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor
Iata 6 sfaturi care te pot ajuta sa schimbi comportamentul gresit al copilului tau.
1. Nu-l compara cu altii
Nu folosi niciodata formule de genul “Sa nu te prind ca faci si tu ca sora ta!” sau “De ce nu poti si tu sa fii ca fratele tau?!” sau “Ai vazut ce cuminte a stat fetita doamnei X”. Comparatiile il pot face pe copil sa se inchida in el, se intrerup toate legaturile de comunicare intre voi si il vor face sa se simta si mai neputincios, si mai frustrat. In schimb, incurajeaza-i si lauda-i calitatile si faptele bune.
2. Evita explicatiile
Cand ai un copil provocator, care tot timpul are ceva de comentat, care tot timpul cere explicatii, este bine sa te limitezi si sa nu oferi prea multe explicatii. Vei sfarsi prin a incepe o negociere care sa diminueze consecintele pe care voiai sa le setezi pentru un anumit comportament. In plus, daca ai doi copii, iar celalalt este o fire mai docila, iti poate reprosa ca nu esti corect. Si ca in aceleasi circumstante le setezi consecinte diferite. Iar regulile, limitele si consecintele trebuie sa fie la fel pentru toata lumea.
Te mai poate interesa: Bune maniere copii: 13 lucruri pe care orice copil trebuie să le ştie
3. Nu permite copierea comportamentului gresit in casa
De multe ori, copiii copiaza comportamentul gresit al fratilor lor. Asa ca, daca ai doi sau mai multi copii, nu face nicio exceptie. Imagineaza-ti ca un hot care jefuieste o banca este lasat liber de politisti. Toata lumea se va gandi ca este foarte probabil sa fie si ei lasati liberi dupa ce jefuiesc o banca. Insa daca hotul este bagat la inchisoare, putina lume se va mai incumeta la vreun jaf, mai ales daca finalul este in spatele gratiilor. Daca iti faci datoria de parinte, celalalt copil va spune: “Cand nu face ce trebuie, fratele meu nu mai poate folosi televizorul, calculatorul si telefonul. Nu vreau sa patesc si eu asa ceva!”.
4. Fii scurt si clar!
Atunci cand setezi o anumita consecinta, fii scurt, clar si nu te pierde in detalii. Cand depasesti viteza si te opreste politistul, ce-ti spune? De obicei doua cuvinte “Carnetul si talonul!”. Cu siguranta nu-ti va tine vreo prelegere de jumatate de ora in care sa-ti explice ce ai gresit. Si daca ar face-o, l-ai asculta? Ti-ar sta mintea la explicatiile lui? Deloc. Singurele lucruri care te intereseaza sunt consecinta, in speta amenda pentru ca ai depasit viteza, si cum sa o scoti la capat sa nu te amendeze. Cam acelasi lucru se intampla si cu copilul. A gresit – plateste. Nu te astepta sa-ti spuna “OK, am gresit, ai dreptate, imi pare rau!”. Cu siguranta nici tu nu faci asta in fata politistului. Cel mai probabil vei gasi explicatii, scuze, vei minti la nevoie, vei plange daca e cazul, vei negocia. Mai pe scurt, vei cauta toate tertipurile ca sa iesi basma curata. De aceea nu este indicat sa stai prea mult de vorba atunci cand setezi o consecinta. Explicatiile pot veni dupa.
Nu rata nici: 5 comportamente interzise copiilor mici. Parintii nu trebuie sa le permita sa faca asa ceva!
5. Motiveaza-i comportamentul adecvat
Atunci cand copilul nu s-a comportat corespunzator ii setezi o consecinta, insa trebuie sa-i dai si o motivatie pentru un comportament bun ulterior. Sa zicem ca ultima oara cand ati fost la cumparaturi, copilul a avut o criza de nervi, a tipat, s-a tavalit, ti-a spus vorbe de tot felul. Iar acum trebuie sa mergi din nou la cumparaturi si copilul vrea sa vina cu tine. Ii poti spune “Imi aduc aminte ca data trecuta, m-ai ciupit, m-ai lovit, ai tipat la mine, mi-ai vorbit urat (etc.). Eu chiar m-as bucura sa mergem impreuna la cumparaturi si iti propun un plan: daca poti o zi sa te comporti corespunzator, sa nu tipi, sa nu te tavalesti (etc.), data viitoare te iau cu mine, sa vedem cum sta treaba!”. In acest fel, copilul stie si ce primeste cand se comporta gresit, dar si ce recompense are pentru un comportament bun. Ideea este sa gasesti ceva care chiar ii face placere copilului tau.
6. Recunoaste-i talentul unic
Copiii sunt diferiti. Iar datoria ta de parinte este sa le scoti la lumina unicitatea, sa-i ajuti sa-si descopere talentele proprii, indiferent care sunt acelea. Toti copiii au cate un talent, dar pentru asta trebuie sa-i cunosti foarte bine, sa cauti adanc in sufletul lor. Poate are talent de actor sau poate este un bun jucator de baschet. Poate copilului tau ii face o reala placere sa aiba grija de ceilalti copii. Descopera ce-i place cel mai mult copilului tau sa faca si concentreaza-te pe acele calitati. Daca stai sa-i observi numai partile “rele”, copilul tau va uita ca este cu adevarat bun la ceva.
NU exista “copii rai”, ci doar comportamente gresite si sta in puterea ta de parinte sa-i ajuti, sa-i motivezi si sa le scoti la lumina calitatile.
Imagine de Hai Nguyen Tien de la Pixabay