Ne fac rău sucurile? Cele mai bune şi cele mai rele sucuri pentru sănătatea ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ne fac rău sucurile? Cele mai bune şi cele mai rele sucuri pentru sănătatea ta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Ne fac rău sucurile? Cele mai bune şi cele mai rele sucuri pentru sănătatea ta

Cui nu-i place să savureze pe timp de vară un pahar mare de suc rece? Are o culoare vibrantă, un gust delicios, dar este el bun pentru sănătatea ta? Specialiştii în nutriţie spun că unele sunt adevărate mine de aur pentru sănătatea ta, în timp ce altele nu sunt decât nişte bomboane lichide, fără nici un fel beneficiu. Dimpotrivă chiar!

 

Iată care sunt cele mai bune alegeri pentru sănătatea ta când vine vorba despre o băutură de vară:

 

 

Sucul de legume, bun pentru sănătatea ta

Sucul de tomate, de exemplu, conţine licopen, combate cancerul la prostată şi reduce tensiunea arterială. Indiferent, însă, de legumele pe care o foloseşti, acestea sunt izvor de sănătate. Pulpa legumei conţine fibre, ceea ce ajută aţât la ţinerea sub control a senzaţiei de foame, cât şi la digestie. Chiar dacă sunt cumpărate din comerţ, sucurile de legume au mult mai puţin zahăr şi calorii decât sucurile naturale de fructe. Însă pot conţine o concentraţie mai mare de sodiu.

 

 

Cocktail-ul de fructe din comerţ, bombă pentru sănătatea ta

De fiecare dată când zăriţi pe etichete combinaţii de cuvinte de genul “cocktail de fructe”, “suc de fructe”, “cocktail cu aromă de fructe”, trebuie să intraţi în alertă. Toate aceste produse conţin o cantitate foarte mică de suc adevărat. Principalele ingrediente sunt apă, zahăr, fructoză sau sirop de porumb. Sunt scăzute în nutrienţi, dar pot fi adevărate bombe calorice. Iar când vine vorba despre copii, acestea cresc riscul dezvoltării obezităţii şi a altor probleme de sănătate. O alternativă cu mult mai sănătoasă este apa plată.

 

 

Sucul 100% din fructe, dilemă pentru sănătatea ta

Nimeni nu pune la îndoială faptul că sucul natural de fructe este bogat în vitamine şi antioxidanţi. Şi este cu atât mai bun dacă ţi-l prepari tu. Dacă îl iei din comerţ, chiar dacă este într-adevăr 100% din fructe, tot are adaos de zahăr. O ceaşcă de suc de mere 100% poate avea la fel de mult zahăr ca un baton de ciocolată. Şi dacă totuşi îţi iei suc din comerţ, nu bea mai mult de un pahar pe zi.

 

 

Sucul de rodii, perfect pentru sănătatea ta

Te-ai hotărât să îţi iei un pahar de suc natural din comerţ. Atunci alege-l pe ce mai sănătos, care îţi oferă cei mai mulţi nutrieniţi la fiecare înghiţitură. Sucul natural de rodii este în top. Are un conţinut ridicat de zahăr şi calorii, însă şi concentraţia de antioxidanţii este la fel de ridicată. Aceste substanţe protejează creierul şi apără organismuld e cancer. Potrivit unui studiu, 250 ml de suc natural de rodie pe zi reduc riscurile reapariţiei cancerului de prostată.

 

 

Sucuri bune pentru sănătatea ta

Multe sucuri naturale sunt bune pentru sănătatea ta. Sucul de merişor conţine vitamina C şi întăreşte sistemul imunitar. De asemenea, reduce riscul infecţiilor urinare. Sucul de afine ţine creierul în formă, în timp ce sucul de acai conţine o concentraţie mai mare de antioxidanţi decât merişorul, afinele, căpşunile şi murele. Se ştie că vinul roşu, consumat moderat, face bine inimii. La fel şi sucul de struguri roşii. Acesta conţine flavonide şi resveratrol. Sucul de struguri este cu atât mai sănătos cu cât este realizat din fructul întreg, inclusiv sâmburi. În categoria sucurilor potrivite pentru sănătatea ta mai pot intra cel de cireşe sau prune. Cât priveşte sucul de portocale, acesta are avantaje şi dezavantaje. Este bogat în vitamina C, iar cel din comerţ poate fi îmbunătăţit cu calciu şi vitamina D pentru sănătatea oaselor. Sucurile cu un conţinut scăzut de zahăr au şi mai puţine calorii, totuşi sucurile de portocale din comerţ au mai puţini antioxidanţi decât celelalte sucuri de fructe.

Copiii şi sucurile

Toţi copiii iubesc sucurile, însă pediatrii setează nişte limite clare. Copiii mai mici de 6 ani n-ar trebui să bea mai mult de 120-150 ml de suc de fructe pe zi. Între 7 şi 18 ani se recomandă între 250-350 ml de suc. Ca să fii sigur că nu depăşeşte limita, este indicat să diluezi sucul cu apă, plată sau minerală. Conţinutul unui pahar de suc natural poate fi împărţit în 3-4 pahare de suc diluat.

 

 

Dacă nu vrei să-ţi cumperi suc din comerţ şi nici n-ai timp să-ţi prepari singur, în casă, o alternativă la fel de sănătoasă este să mănânci întregul fruct.

 

 

Credit foto: Kozzy.com

Data articol: 25/06/2012