Sanatatea ta: 5 lucruri surprinzatoare despre osteoporoza - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sanatatea ta: 5 lucruri surprinzatoare despre osteoporoza

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Sanatatea ta: 5 lucruri surprinzatoare despre osteoporoza

Sanatatea ta este foarte importanta asa ca nu trebuie sa neglijezi cateva aspecte privind sanatatea oaselor tale. Osteoporoza sau “boala muta” cum o numesc specialistii, actioneaza fara ca bolnavii sa-ti dea seama ca au aceasta afectiune. Tocmai de aceea, pentru a avea grija de sanatatea ta, este recomandat sa faci testul de densitate osoasa. Acesta analiza este imperios necesara in cazul femeilor peste 65 de ani si al barbatilor de peste 75 de ani. Iata cateva lucruri surprinzatoare despre osteoporoza care te vor ajuta sa stii mai multe pentru sanatatea ta.

 

 

Sanatatea ta #1: Anorexia contribuie la declansarea osteoporozei

Problemele legate de tulburarile alimentare se rasfrang asupra densitatii osoase. Anorexia, de exemplu, contribuie din plin la aparitia osteoporozei. Chiar daca in prezent nu mai suferi de aceasta boala, dar la un moment dat ai fost in randul anorexicilor, atunci te afli in grupul de risc privind osteoporoza.

 

 

Sanatatea ta #2: Daca esti slab, esti predispus osteoporozei

Cele mai multe persoane care prezinta un risc de osteopoza sunt slabe. Studiile de specialitate releva faptul ca persoanele care se abtin sa manance diverse lucruri prezinta o mai slaba mineralizare a oaselor, spre deosebire de cei care nu tin un regim alimentar strict. Asta nu inseamna totusi, ca poti manca orice, oricand, oricat. Prea multe kilograme nu fac deloc rau organismului. Cuvantul de ordine este, deci, moderatia.

 

 

Sanatatea ta #3: Inaintarea in varsta declanseaza osteoporoza

Femeile, in special, trebuie sa acorde o atentie sporita sanatatii oaselor, insa nici barbatii nu trebuie sa faca exceptie. Chiar daca statistic vorbind, din 10 persoane bolnave de osteoporoza, 8 sunt femei, asta nu inseamna ca reprezentantii sexului tare nu pot fi afectati. Referindu-ne acum strict la femei, in primii 5-7 ani de la instalarea menopauzei, densitatea osoasa se poate reduce cu pana la 20%, iar riscul unei femei de a suferi fracturi de sold este egal cu cel de a dezvolta cancer la san, cancer uterin sau cancer ovarian.

 

 

Sanatatea ta #4: Ai grija de vedere pentru a tine osteoporoza sub control

Daca ai un risc crescut de osteoporoza, cel mai indicat este sa eviti accidentele. Pentru a preveni cazaturile si fracturile trebuie sa ai grija de ochii tai. Fa-ti regulat controale oftalmologice, lumineaza-ti casa, tine o veioza langa pat, nu lasa lucrurile vraiste prin casa. Toate acestea te vor ajuta sa nu te lovesti accidental de vreun obiect lasat la voia intamplarii.

 

 

Sanatatea ta #5: Nu ta gandi la osteoporoza ca la ceva foarte indepartat

Foarte multi oameni, barbati si femei deopotriva, se gandesc la batranete ca la ceva foarte, foarte indepartat. Insa nu ste deloc asa. Dr. Therese Rosellini, de la Sutter Medical Group din Elk Grove, California, spune ca stilul de viata alert pe care il traim modifica echilibrul hormonal. Multe femei intra la menopauza mai devreme decat de obicei, iar oasele devin mai sensibile din cauza nivelului scazut de estrogen.

Data articol: 19/11/2013