Succesul nu poate fi realizat de unul singur, iar pentru a lucra într-o echipă este nevoie de comunicare. Iar cei mai de succes oameni din lume sunt foarte buni în ceea ce priveşte comunicarea. În acelaşi timp însă, toată lumea, fie că se pricepe la comunicare sau nu, ştiu ceea ce urmează după un „Trebuie să vorbim” spus acasă sau la birou nu le va fi deloc pe plac.
În continuare vă prezentăm câteva fraze care semnalizează faptul că urmează lucruri neplăcute, aşa că este o idee foarte bună să închei conversaţia.
Comunicare # 1: Nu sunt rasist dar…
De obicei după un asemenea început sigur va urma ceva extrem de rasist. Oamenii care într-adevăr nu au nici o problemă de acest gen nu vor începe o propoziţie folosind fraza de mai sus. Din cauza modului în care este structurată este clar că va urma o continuare logică negativă la adresa unor oameni cu o culoare a pielii diferită.
În cazul în care nu vrei să scoţi în evidenţă un lucru negativ, va urma ceva care nu are prea mult sens precum: „Nu sunt rasist, însă rromii şi românii pot fi la fel de inteligenţi”, sau să subliniezi o diferenţă neutră care nu necesita acel început de frază: „Nu sunt rasist dar rromii au, în general, pielea mai închisă decât românii”.
Ocazional, există cineva care vrea să discute despre rata criminalităţii sau despre nivelul cultural dintre două rase şi vrea să atragă atenţia că este netru înainte de a aborda un subiect sensibil. Însă un vorbitor rasat nu-şi va dezvălui întregul punct de vedere în cea de-a doua parte a frazei, după: „Nu sunt rasist dar…”.
Comunicare # 2: Nu-mi este teamă de ce gândesc ceilalţi
Este un lucru bun să nu-ţi fie teamă despre ce gândesc ceilalţi. Dar să le spui constat altor oameni acest lucru înseamnă că eşti mai puţin interesat de adevărul pe care îl susţii în devafoarea reacţiilor pe care le obţii de la ceilalţi.
Comunicare # 3: Platon: alegoria peşterii
Această frază o spui în prezenţa unei persoane despre care crezi că: (1) abia a descoperit filosofia şi (2) crede că nimeni altcineva n-a mai făcut-o. Atunci când cineva vorbeşte despre alegoria peşterii în 99% din cazuri o foloseşte ca metaforă pentru a vorbi despre oamenii care au o percepţie limitată a realităţii, precum în Matrix şi cum alte persoane au şans să vadă o altfel de realitate, precum Neo.
Comunicare # 4: M-am autodiagnosticat
Persoanele care îşi pun un diagnostic, fără a fi specialişti, sunt în cel mai bun caz ciudaţi, iar în cel mai rău caz periculoşi. Dacă suferi de depresie, ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este un sfat de la acest gen de oameni care îţi spun că ar trebui să eviţi terapia şi medicamentaţia şi să se focusezi pe gândirea pozitivă.
Comunicare # 5: „Fwd: FW: FW: …”
În cazul în care primeşti un mail al cărui subiect începe cu 5 sau mai multe variaţii „FW:” poţi să-l ştergi fără să ai prea multe remuşcări. Pe vremuri să dai forward la email era o modaliate excelentă de a împărtăşi informaţii virtual însă acele timpuri au dispărut de mult. Acum există Twitter şi Facebook şi aici cei mai mulţi utilizatori distribuie fotografiile amuzante sau ştirile şocante aşa că fw unui mail nu-şi mai are rostul. Un mail cu mulţi Fwd: FW: FW nu poate conţine decât o glumă, un virus sau mesaje de genul “cum pot vindeca portocalele cancerul”.