Părinţi şi copii: Cum să previi rebeliunea adolescenţilor - Sfatulparintilor.ro
Shop

Părinţi şi copii: Cum să previi rebeliunea adolescenţilor

06 septembrie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - parinti si copii adolescenti

Relaţia dintre părinţi şi copii este supusă la grele încercări în special în timpul adolescenţei. În această perioadă una dintre cele mai mari griji a părinţilor este rebeliunea precum şi efectul pe care aceasta o are asupra relaţiei dintre părinţi şi copii. Ziarele sunt pline de poveşti îngrozitoare cu adolescenţi care au rănit pe alţii sau chiar pe ei înşişi. În acelaşi timp, speri ca de-alungul timpului să construieşti o relaţie solidă părinte-copil astfel încât să depăşiţi cu bine această perioadă agitată. Din nefericire, multe din lucrurile pe care tu le faci tocmai pentru a preveni rebeliunea au efecte contrare. Ceea ce are ca efect părinţi confuzi, care îşi închipuie că tot ce fac ei este greşit.

 

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le eviţi să le faci în încercarea de a preveni rebeliunea:

 

 

Lipsa de afecţiune dinamitează relaţia dintre părinţi şi copii

Nu contează câte lucruri îi cumperi copilului tău sau cât de scumpe sunt acestea. Nu contează nici faptul că frigiderul geme de mâncare în cazul în care nu-i arăţi afecţiune copilului tău. Acesta este una dintre principalele cauze ale rebeliunii adolescenţilor. Este modul lor de a atrage atenţia asupra lipsei de afecţiune. Iar, în cazul adolescentelor lipsa de afecţiune le împinge în braţele bărbaţilor, încearcă să capete de la străini ce nu primesc acasă. Ce ar trebui tu să faci pentru ca adolescentul tău să nu sfârşească astfel? Ar trebui să faci un efort şi să petreceţi timp împreună. Ieşiţi împreună şi amuzaţi-vă. Lasă-l să vadă cât de mândru eşti de el pentru că este un copil minunat. Astfel de acţiuni au ca efect un comportament mult mai bun.

 

 

 

Relaţia dintre părinţi şi copii are de suferit de pe urma pedepselor

Să pedepseşti un copil fără să-i arăţi modul în care ar fi fost corect să se comporte este lipsit de sens. Lipsa discuţiilor şi a explicaţiilor în legătură cu aşteptările pe care le ai de la el, duce la pedepse exagerate ceea ce se transformă într-o relaţie deterioarată între părinţi şi copii. Dacă ai pedepsit un copil pentru că a rostit un cuvânt urât fără să-i atragi atenţia că respectivul cuvânt nu-şi are locul în vocabularul unui copil bine crescut, acţiunea ta îl va opri pe copil să mai rostească cuvântul respectiv? Bineînţeles că nu. Nu trebuie să uităm că suntem oameni şi facem lucruri prosteşti când suntem supăraţi. Tocmai de aceea nu este bine să acţionăm la nervi, să aşteptăm să se liniştească lucrurile înainte să decidem care este pedeapsa pentru comportamentul necorespunzător al adolescentului din casa noastră.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comentarii (9)

 1. cei5pitici spune:

  Cand vad ca nimic din ce spun sau fac nu e pe placul lui Razvan rostesc 3 cuvinte care ne fac pe amandoi sa radem:
  BOMBA FARA CEAS!
  Imediat isi schimba atitudinea si , dupa ce analizeaza situatia isi da seama ca am dreptate.
  E la varsta la care majoritatea adolescentilor sunt in „razboi” cu parintii

 2. celina74 spune:

  eu tind sa fiu mai protectoare decat e cazul….

 3. Adi84 spune:

  celina si eu sunt la fel! cu toate ca baietelul meu este inca mic am tentinda sa-l protejez foarte mult

 4. DanielaG spune:

  Din nou, foarte bune sfaturi.
  O tehnica ce poate ajuta este „Ascultarea activa” – o modalitate de a „asculta” ce urmăreşte apropierea adolescentului care are o problemă, prin identificarea sentimentelor acestuia şi ajutorarea sa de a conştientiza care este de fapt problema sa reală (dacă există) – poate veti gasi interesant in acest sens articolul acesta http://www.casutacujucarii.ro/mesaj-de-la-puiul-tau-am-nevoie-sa-ma-asculti/

 5. DanielaG spune:

  Din nou, foarte bune sfaturi.

  O tehnica ce poate ajuta in aceste situatii este „Ascultarea Activa” – o modalitate de a „asculta” ce urmăreşte apropierea adolescentului care are o problemă, prin identificarea sentimentelor acestuia şi ajutorarea sa de a conştientiza care este de fapt problema sa reală (dacă există)

 6. asminasmin spune:

  Poate sunt mai grijulie si unde nu e cazul.

 7. lyana8520 spune:

  trebuie mereu sa existe comunicare…

 8. melancolia spune:

  comunicand,discutand fel de fel de situatii,fiind un prieten al adolescentului,parintele nu poate vorbi de rebeliune

 9. LaviniaLala spune:

  Eu am gasit niste sfaturi foarte utile pentru a combate rebeliunea lui fiica-mea pe depresiv(.)[ro], unde am gasit tot felul de informatii despre genul asta de probleme si chiar si sfatul unui psihiatru. La noi a functionat asa.

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu