Mulţi părinţi cer sfaturi de la alţi părinţi, prieteni sau colegi de serviciu, pentru a rezolva o problemă destul de delicată, mai ales dimineaţa: trezitul copiilor. Ceasul deşteptător sună, iar bătălia începe: te duci, trezeşti copilul sau, cel puţin, încerci. Tu ţipi, copilul începe să plângă, tu te enervezi şi mai tare că nu va fi prima dată când veţi întârzia la şcoala/grădiniţă, respectiv serviciu. Simţi cum ţi se ridică tensiunea gândindu-te la fiecare stop din trafic sau la fiecare oprire în staţie a mijloacelor de transport în comun şi te închipui cerând iarăşi iertare pentru că ai întârziat. Dacă acest scenariu ţi se pare cunoscut, atunci aceste sfaturi pentru părinţi sunt şi pentru tine.
Sfaturi părinţi #1: Doarme copilul suficient?
În primul rând trebuie să te asiguri că cel mic doarme atât cât trebuie. Găseşti AICI cât trebuie să doarmă un copil. Dacă ai probleme de fiecare dată cu trezitul de dimineaţă, poate ar trebui să te întrebi dacă totuşi doarme suficient. Poate că organismul lui este obosit şi, pur si simplu, cere mai mult somn.
Aşa că, în cazul în care ora de culcare depăşea ora 23:00, este cazul să o muţi cu cel puţin o oră mai devreme. Chiar dacă va fi mai greu, în primele zile să adoarmă la o oră la care nu este obişnuit, cu timpul se va instala rutina, iar copilul va avea suficient timp să doarmă liniştit.
Sfaturi părinţi #2: Responsabilitatea
Când ai copii mici, nervii nu o iau razna atât de uşor. Însă problemele se complică puţin în cazul copiilor de vârste mai mari. Te enervezi că nu se trezesc, că întârzie la şcoală, iar tu la serviciu, că nu vor să înţeleagă. Ei la rândul lor se plâng că tu nu-i înţelegi că le este somn. Şi tot aşa. Specialiştii le recomandă părinţilor să nu-şi mai consume energia, şi nervii, încercând să tragă de un copil pentru a se trezi. Însă, trebuie să le dea copiilor responsabilităţi. Nu este responsabilitatea părintelui să-i trezească dimineaţa. Nu este vina părintelui că ei nu se trezesc. Abordează problema la modul “Şi tu, şi eu avem probleme cu acest trezit de dimineaţă. Nu mai vreau să fiu eu repsonsabil(ă). Te voi striga o singură dată să te trezeşti, apoi este treaba ta. Eu voi pleca la serviciu şi te descurci cum ajungi la şcoală. Iar dacă n-ai cum, va trebui să iei legătura cu profesorii pentru a le explica ce s-a întâmplat şi să ceri lecţiile”. Poţi, de asemenea, să le spui, “Am întârziat o oră din cauză că nu te-ai putut trezi, am fost nevoit/ă să stau peste program pentru a recupera ora respectivă, iar acum tu trebuie să speli vasele (sau o altă treabă gospodărească) în locul meu. Atât timp cât copiii nu simt că a se trezi de dimineaţă este responsabilitatea lor, vor continua să “tragă de timp”.
Sfaturi părinţi #3: Pregătiţi totul de cu seară
Pentru a nu mai intra în panica întârzierii, pregătiţi toate cele necesare pentru dimineaţă de cu seara: pacheţelul pentru şcoală, ghiozdanul cu manualele pentru ziua respectivă, hainele cu care urmează să se îmbrace etc. Dacă ai copii mai mari (adolescenţi, preadolescenţi), o tactică ce a funcţionat în multe cazuri este să pui ceasul deşteptător în partea opusă a camerei şi nu imediat lângă pat, pentru ca aceştia să fie nevoiţi să se ridice să-l oprească. Şi, odată ridicaţi, nu toţi se întorc înapoi în pat.
Tu te-ai confruntat cu problema trezirea de dimineaţă a copilului tău? Cum ai rezolvat-o? Experienţa ta poate fi de folos şi celorlalţi părinţi!