Semnele din nastere sunt zone depigmentate de pe corpul bebelusului care apar la nastere sau la cateva luni de la aceasta. Peste 80% dintre copii au un tip sau altul de semn din nastere. Unele persista toata viata, altele dispar cu timpul.
Tipuri de semne din nastere
Semnele acestea acopera o scala larga de forme, marimi si culori si pot aparea oriunde pe corp. Unele semne sunt numite "nevi". Varietatile cele mai des intalnite sunt:
-Ciupituri de barza, sau sarutari de inger, petice roz portocalii si pete vasculare: sunt semne plate ca niste picaturi roz sau purpurii formate de capilarele dilatate de sub piele. Este tipul de semn din nastere cel mai des intalnit, pana la 70% dintre copii au unul mai mai multe astfel de semne. Ele pot deveni mai vizibile cand copilul plange sau are o schimbare in temperatura corpului. Cele de pe spatele gatului, numite, "ciupituri de barza" persista de obicei pana la maturitate. Cele de pe frunte sa pleoape, numite "sarutari de inger"dispar de obicei pe la varsta de 2 ani.
2. Pete de culoarea cafelei cu lapte: petice plate de culoare aramie sau maro-deschis care apar uneori in grup. 20-50 la suta dintre nou-nascuti au unu sau doua astfel de semne din nastere. De obicei, acestea se decoloreaza sau devin mai mici pe masura ce creste copilul, desi pot sa devina mai intunecate la culoare, cand sunt expuse la soare.
3. Alunitele: grupuri de celule ale pielii care produc pigmenti (melanocite). Alunitele variaza ca marime si pot fi plate sau crescute in afara, negre sau maro, paroase sau nu. Multe alunite apar doar camd copilul are o varsta de cativa ani. Alunitele prezente la nastere sunt numite nevi congenitale sau alunite din nastere si sunt prezente la aproximativ 1 la suta dintre nou-nascuti. Adeseori, acest alunite sunt plate la inceput si devin apoi un pic mai mari
4. Pete mongole albastrii sau gri: zone intinse, plate, puternic pigmentate, pe partea inferioara a spatelui sau pe fese, fiind mai des intalnite la copiii cu pielea mai intunecata: 95-100% dintre copii asiatici, 90-95% dintre cei din Africa de Est, 85-90% dintre americanii nativi si 50-70% dintre copiii hispanici le au. (Numai 1-10% dintre dintre copiii caucazieni il au). Aceste pete dispar de obicei pana la varsta scolara, desi s-ar putea sa nu dispara cu totul.
5. Pete de culoarea vinului de Porto sau nevus flammeus: prezente la nastere, aceste semne vasculare variaza de la un roz pal la purpuriu intunecat si pot aparea oriunde pe corp, desi apar cel mai adesea pe fata sau cap. Cam unul din 300 de bebelusi se naste cu o astfel de pata. Petele care au culori deschise pot disparea, dar majoritatea persista si devin mai mari pe masura ce copilul creste. Uneori se pot ingrosa si inchide la culoare Uneori se pot intari sau forma mici noduri pe suprafata pielii, de-alungul deceniilor.
6. Hemangiom: acest termen este folosit pentru a descrie o varietate de excrescente vasculare. Aceste leziuni plate sau inaltate pot fi mari si desfigurante sau mici si nu prea usor de observat. Hemangiomul afecteaza cam 2-5% dintre copii si sunt mai des intalnite la fete, prematuri si gemeni.