Pe vremea bunicilor noastre, cei care simteau ca-i paste o raceala sau un guturai, se bagau in pat, citeau o carte, se lasau oblojiti si asteptau cu incredere si calm sa le treaca boala. Si toata lumea stia ca asta nu se va intampla cu una cu doua. Astazi mentalitatea predominanta este: nu-mi permit sa fiu bolnav. La slujba trebuie sa dai randament maxim, la petrecerile cu prietenii e musai sa mergi. Pe scurt, "bolitul" este enervant, nu se mai poarta si pare chiar dubios. De ce sa-ti sufli nasul 14 zile, daca se poate mai putin, eventual deloc? De ce sa nu stavilesti boala de la bun inceput, cu antibiotice, adica cu medicamente care omoara bacteriile sau le stopeaza dezvoltarea? Daca si medicul de familie gandeste asa inseamna ca urmarile pot fi grave pentru sanatatea pacientului. Pentru ca: aceste "arme chimice" pot vindeca rapid infectiile cele mai grave si pot omora bacteriile, dar folosirea lor nechibzuita atrage dupa sine reducerea treptata a propriului lor efect de vindecare.
Exista fireste cazuri, in care eficienta antibioticelor este de netagaduit. Folosite corect ele grabesc vindecarea afectiunilor mai grave, ajuta la evitarea complicatiilor si pot chiar sa salveze vieti. Dar pentru ca toate acestea sa fie posibile, trebuie avute in vedere urmatoarele: cu cat se iau mai putine antibiotice in decursul vietii, cu-atat mai bine. Deoarece cu fiecare noua doza, creste si numarul agentilor patogeni rezistenti, asupra carora ele nu mai au nici un efect. In deceniile trecute, o serie intreaga de tulpini de bacterii au devenit imune la majoritatea antibioticelor naturale.
Pentru a nu le permite acestor bacterii rezistente sa ne dea tarcoale – ele transformandu-se ulterior in super-bacterii si fiind capabile sa ne doboare – ar trebui sa apelam la plantele medicinale cu actiune antibacteriana. Efectul plantelor care urmeaza a fost testat sub toate formele existente: ca picaturi, ca extracte, drajeuri sau ceaiuri.
Afectiuni ale cailor respiratorii
Anason – are un efect antibacterian, dar este si un bun expectorant. Este eficient in caz de guturai, bronsita si faringita. Turnati 150 ml de apa clocotita peste o jumatate de lingurita de seminte proaspat macinate, lasati sa se infuzeze 10 minute si beti ceaiul sau faceti inhalatii de doua ori pe zi.
Iedera – stimuleaza secretia bronsica, are efect expectorant si stopeaza dezvoltarea bacteriilor. Vindeca bronsita si tusea seaca. Se foloseste sub forma de tablete, picaturi sau suc.
Extract din samburi de grepfruit – combate bacteriile, virusurile, ciupercile si alti paraziti si intareste imunitatea. Se foloseste in infectiile cavitatii bucale si faringiene. Pentru garagara se pun 10 picaturi de extract intr-un pahar cu apa. Se foloseste de mai multe ori pe zi.
Salvie – omoara virusurile si bacteriile si este folosita in caz de faringita si de infectii ale cavitatii bucale. Atentie la perioadele de alaptare: salvia reduce producerea laptelui.
Cimbru – are un efect puternic asupra bacteriilor si a virusurilor, calmeaza infectiile faringiene, este expectorant si vindeca tusea. Mod de folosire: opariti 1-2 lingurite de planta cu 150 ml de apa clocotita, lasati sa se infuzeze 15 minute si beti zilnic 3-4 cesti de ceai pe zi.
Afectiuni ale pielii
Aloe vera – intareste imunitatea, are efect antibiotic si calmant. Grabeste vindecarea ranilor si cicatrizarea. Se foloseste in caz de arsuri usoare, intepaturi de insecte, zgarieturi, infectii ale pielii si acnee. Se inmoaie o bucata de vata in gelul de aloe vera si se tamponeaza zona afectata.
Arnica – combate diverse bacterii si ciuperci, calmeaza inflamatiile, grabeste vindecarea ranilor. Se foloseste in: dermatite, rani, arsuri usoare, intepaturi de insecte, lovituri. Mod de folosire: se oparesc doua lingurite de flori cu 150 ml de apa clocotita, se lasa sa stea 10 minute si se foloseste rece pentru comprese, care se aplica de mai multe ori pe zi.
Roinita – are o actiune antivirala si antiinflamatoare. Studiile clinice confirma succesul folosirii in combaterea herpesului. Se aplica – sub forma de pomada – de cateva ori pe zi.
Galbenelele – omoara bacteriile , virusurile si ciupercile si au un efect antiinflamator. Pentru curatirea ranilor: infuzie din 2 lingurite de planta la 150 ml de apa.