Dieta fibrelor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Dieta fibrelor

Sfatulparintilor » Blogul tău » Dieta fibrelor

 

Ce gen de persoana esti si de ce ai vrea sa tii dieta fibrelor? Esti activ? Esti sedentar? Sau pur si simplu vrei doar sa-ti imbunatatesti tranzitul intestinal?

Alimentele bogate in fibre sunt benefice sanatatii, dar excesul de fibre poate provoca gaze intestinale, balonare si crampe. Prin urmare, cresteti treptat cantitatea de fibre din dieta in decursul mai multor saptamani. Astfel veti permite bacteriilor din sistemul dumneavoastra digestiv sa se adapteze la schimbari. Beti de asemenea, multa apa, fibrele functioneaza cel mai bine atunci cand absorb apa.

Cum functioneaza dieta?

Fibrele nu sunt asimilate de organism si au avantajul de a usura tranzitul intestinal si de a ne scapa de toxine. Atentie! Nu urmati prea mult timp aceasta dieta pentru a nu va "maltrata" intestinele.

Fibrele sunt prezente in toate vegetalele: cereale, legume si fructe si te ajuta sa slabesti, coboara nivelul colesterolului si al diabetului. In plus, consumul lor constant previne aparitia calculilor biliari, bolilor de colon, constipatiei si diabetului.

Meniu pentru persoanele active

Mic dejun – o ceasca mare de cereale integrale cu lapte

Pranz – o salata condimentata cu ulei de masline + piept de pui la gratar cu lamaie + un iaurt natural mic + o felie de paine integrala.

Gustare – un mar

Cina – o bucata de cod la cuptor, cu putin ulei de masline + 100g branza de vaci + o felie de paine integrala.

Seara – un fruct

In timpul saptamanii – substituiti uneori cerelalele cu trei felii de paine integrala si un iaurt fara grasime, puiul si pestele pot fi inlocuiti cu carne slaba la alegere, cu putin ulei de masline.

 

Meniu pentru persoanele sedentare

Mic dejun – o ceasca de musli fara zahar, cu putin lapte degresat.

Pranz – o salata de pui sau de ton + doua prune (sau un mar) si un iaurt dietetic.

Gustare – o ceasca de musli fara zahar, cu putin lapte degresat.

Cina – o portie de piept de pui la gratar + 100g branza de vaci + un fruct.

In timpul saptamanii – alternati carnea de pui sau de peste facuta la gratar, cu cea preparata la cuptor, cu putin ulei de masline. Puteti substitui prunele cu un mar iar din cand in cand, bucurati-va de o portie de legume cu carne.

Pentru un tranzit mai bun

Daca nu aveti probleme de greutate, ci doar vreti sa va imbunatatiti tranzitul intestinal (suferiti de constipatie rebela), tineti cont de sfaturile nutritionistilor: consumati multe cereale sau produse din cereale integrale, incercati orezul brun, orzul si pastele din faina integrala.

Profitati de legumele gata preparate. Adaugati broccoli inghetat si maruntit la sosul de spaghete, si luati din cand in cand cate o gustare din morcovi. Consumati multa fasole, mazare si linte.

Bucurati-va de fructe la fiecare masa. Merele, bananele, portocalele si perele sunt surse foarte bune de fibre. Alegeti fructe, legume sau produse din cereale la gustarile dintre mese. Fructele proaspete sau uscate, legumele crude, floricelele de porumb fara grasimi si biscuitii din cereale integrale sunt alegeri foarte bune pt gustari

Data articol: 04/04/2011