Dantura copilului are nevoie de intreaga ta atentie pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu rutina periajului. Inca inainte de a aparea primul dintisor de lapte este bine ca parintii sa curete gingia copilului.
Daca ai nelamuriri legate de prima vizita la medicul stomatolog sau care e cea mai buna modalitate de a peria dinti copilulul, poti afla raspunsurile tale mai jos.
Perierea dintisorilor inainte de aparitia primilor dinti de lapte
Este o idee buna sa iti formezi obiceiul de a ii curata gingiile cu un tifon sau o carpa moale umezita, in timp ce ii faci baita, chiar daca bebelusul tau inca nu si-a etalat primul dintisor.
Infasoara, pur si simplu, tifonul sau carpa in jurul degetului aratator si freaca usurel cu el gingiile.
In mod obisnuit, bacteriile din gura nu pot afecta gingiile, inainte sa iasa dintii, dar este greu sa iti dai seama cand dintii de lapte sunt pe punctul de a aparea, asa ca e mai bine sa incepi sa le cureti din timp. Obisnuindu-ti bebelusul sa i se curete gurita, ca o parte din rutina zilnica, va usura tranzitia la spalarea cu periuta a dintilor ce se va face mai tarziu.
Care este cea mai buna modalitate de periere a dintilor copilului ?
De indata bebelusului tau incep sa ii iasa dintii (in general, pe la varsta de 6 luni), cauta o periuta de dinti pentru copii cu capul mic si maner larg, potrivit pentru mana ta. (Daca copilul este sanatos si totusi inca nu i-a aparut primul dinte pana la varsta de un an, nu te ingrijora – unora dintre copii nu le ies dintii pana pe la 15-18 luni).
Atata timp cat cureti dintii copilului in mod regulat, nu vei avea inca nevoie sa folosesti si pasta de dinti. Freaca usurel dintii pe ambele suprafete, de doua ori pe zi. Freaca si limba (daca te lasa) pentru a indeparta bacteriile care pot cauza o respiratie urat mirositoare. O miscare scurta de stergere a limbii este suficienta. Inlocuieste periuta de dinti de indata ce firele incep sa para uzate sau deformate.
De ce are nevoie copilul de fluorura si cum poti sa stii daca primeste cantitatea de care are nevoie?
Dintii aflati in crestere ai copilului vor fi favorizati daca primesc un pic de fluorura. Aceasta sare minerala va ajuta in prevenirea carierierii dintilor prin intarirea smaltului, facandu-l mai rezistent la acizi si bacterii daunatoare. Fluorura se gaseste, in majoritatea oraselor, in apa potabila. De asemenea, apa la sticla contine fluorura.
Daca traiesti intr-o zona cu apa fluorata, copilul nu va primi fluorura prin laptele de mama, dar ar putea-o lua din apa cu care se prepara laptele praf. Apa la sticla si sucurile pot contine si ele fluorura, desi cantitatea rareori este indicata pe eticheta sticlei.
Un pic de fluorura este un lucru benefic pentru dintii copilului, dar prea multa fluorura poate duce la o boala numita fluoroza, care, in cel mai bun caz, face sa apara pete albe pe dintii de adult ai copilului. Dentistii recomanda sa nu se foloseasca pasta de dinti cu fluorura de catre copiii mai mici de 2 ani, si chiar si dupa ce a implinit 2 ani nu trebuie lasat sa foloseasca o cantitate de pasta de dinti mai mare decat un bob de mazare, deoarece copiii mici au tendinta de a inghiti pasta de dinti, mai degraba decat sa o scuipe afara si inghitirea unei cantitat prea mari de pasta de-alungul timpului poate duce la fluoroza.
Cand ar trebui sa incepi sa te duci cu copilul la dentist?
Perioada in care trebuie sa faci cu el prima vizita la medic este controversata.
Pediatrii sugereaza sa ii duci copilul la dentist la varsta de 3 ani, cu exceptia situatiilor in care doctorul observa o problema care necesita o vizita mai timpurie sau considera ca, copilul este risca se aiba probleme cu dintii (Factorii de risc includ o frecventa crescuta a cariilor in familie precum si o sanatate precara a dintilor in perioada de graviditate). Daca pediatrul va considera ca este expus riscului, te va trimite cu copilul la dentist la sase luni dupa eruptia primului dinte sau la varsta de un an.
In timpul vizitei la pediatru, acesta ar trebui sa verifice daca ii ies normal dintii. De asemenea, doctorul ar trebui sa intrebe despre dieta si igiena orala si ar putea face recomandari legate de fluorura.
Oricum, dentistii pediatrii recomanda sa iti duci copilul la stomatolog cand are intr 6 si 12 luni. Se remarca faptul ca in ultimii 30 de ani, formarea cariilor in dintii de lapte nu este un proces care se diminueaza ca intensitate, asa cum s-a intamplat cu dintii definitivi, si aproximativ 40 la suta dintre copii ajung sa aiba o carie dentara pana la varsta de 5 ani.
Un examen stomatologic timpuriu ar putea identifica o problema pe care pediatrul copilului tau ar fi putut sa o treaca cu vederea sau sa nu o poata diagnostica. De asemenea, formarea timpurie a unei relatii cu dentistul, ofera familiei o sursa de informatii importante referitoare la dinti, precum si o rutina si o tratare de urgenta a dintilor cand este nevoie.